A LavioLa együttes és barátai, Valentin napi alkalmából, zenés-drámás esten mutatta be Balassi Bálint szerelmi költészetét az izsáki művelődési házban. A Vino étterem pinceklubjában, Sebestyén Mária meseterapeuta, Bálint napi szerelem-meséit hallgathatta a felnőtt közönség.

-Hirdetés-

A magyar nyelvű költészet első kiemelkedő alakjának, Balassi Bálintnak szerelmi életéből vett eseményeivel fűszerezett reneszánsz hangversenyt állított színpadra a LavioLa Régizenei Együttes és barátai: Tarnai Katalin – ének; Kondacs Szilvia – hegedű; Heibl Anna – csembaló; Belovári Beatrix – reneszánsz fuvola; Homoki Zsolt – lant, furulyák; valamint Angyal AnitaJúlia; Földes TamásBalassi. A párbeszéd és a versrészletekhez harmonikusan illeszkedő korabeli zeneválogatás, a rózsákat ajándékozó jelenetek hangulata, hűen megjelenítette a csapodár, ugyanakkor halálosan szerelmes költő lelkivilágát.
Az elhangzott versrészletek is megmutatták, miért vált Balassi a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjává, ami azért különleges, mert addig csak vallásos versek íródtak magyarul. Az is elképzelhető, hogy épp a beteljesületlen szerelmei miatt gyötrődő költő képes kiemelkedőt alkotni. Mindenesetre a LavioLa a gyönyörű hangzású hangverseny mellett, a magyar irodalom legszebb szerelmes veseiből is átadott egy csokorra valót…

A Vino éterem pinceklubjában, gyertyafényes asztalok mellett, pezsgőt kortyolgatva és ínyenc falatkákat csipegetve, átszellemült hangulatban érezte magát a közös mesehallgatásra összegyűlt közönség. Sebestyén Mária, alkotó fejlesztő meseterapeuta, erre az estére, szerelem, szeretet, párkapcsolat, férfi és nő témáira fűzte fel a meseválogatást: Nap és a Hold látogatóban (albán népmese), Ádám és Éva teremtése (székely-magyar legendamese), Földieper (indián népmese) és Philémon és Baukisz (görög mitológiai feldolgozás). Az előadótól azt is megtudhattuk, hogy a mesék az aranykori tudást közvetítik, mindazokkal az értékekkel együtt, amit az akkori emberek még tudtak és a mindennapjaikban használtak. Minden embernek és élethelyzetnek megvan a mesebeli megfelelője, és amikor elakadunk, akkor azt a mesét kell megtalálni, ami a saját életünkben tud segíteni. Mesehallgatáskor másként kezdünk el működni és megoldani dolgokat, helyzeteket. A mesehallgató úgy lát rá saját útjára, úgy találja meg a megoldásokat, ahogy a mesehős, de csak épp annyit tesz magáévá a hallottakból, amennyit el tud viselni, meg tud lépni. A felnőtteknek szóló mesék ugyanúgy segítenek, mint a gyerekeknek.

Az élőszavas mesélésnél létrejön egyfajta történethallgatási transz, egy erős befogadási állapot. Így volt ez a pinceklubban is. Bár mindenkinél a saját története alapján hat a mese, mégis egy időben történik a felismerés, ami a külvilágra is kihat. Érezhető, főleg amikor a kulcsmondatok elhangzanak, hogy szinte megáll a levegő, és a csend, a lélegzetvétel ritmusa jelzi a befogadó állapotot. A jelenlévők értéket közvetítő élménnyel lettek gazdagabbak, amit az is jelez, hogy a program végén nem indultak el hazafelé, hanem még tovább maradtak beszélgetni…

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS