A koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében a Kiskőrösön működő sportegyesületek körében is azonnali intézkedések léptek életbe. A szervezett keretek között zajló edzések megszűntek, a különböző bajnokságok pedig a szakági szövetségek döntései értelmében meghatározatlan ideig szünetelnek.

Kiskőrös Város Önkormányzata döntése értelmében a Városi Sportcsarnok 2020. március 16. napjától tömegsport, szabadidős sportrendezvények és egyéb rendezvények vonatkozásában is határozatlan ideig zárva tart. A Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő 2020. március 16. napjától határozatlan ideig szintén zárva tart. A Városi Sporttelep és a Szabadidőpark egyéni sportokra igénybe lehet venni, a csapatsport (fotball, kézilabda stb.) nem javasolt. Kiskőrös Város közigazgatási területén minden játszótér körbekerítésre vagy bezárásra kerül, a játszóeszközök használata tilos.
Kiskőrös Város Önkormányzata 6 sportegyesületet támogat kiemelten a városban. Ezen sportegyesületek tevékenységével kapcsolatosan az egyesületek vezetői adtak tájékoztatást a működésükről és a koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében meghozott intézkedésekről.

A Városi Sporttelepen a labdarúgó öltöző és a műfüves pálya lezárásra került, de futni, kocogni labdázni lehet egyénileg az önkormányzat ajánlása szerint
-Hirdetés-

Kiskőrösi Labdarúgó Club
Elnök: Dulai János
Igazolt játékosok száma: 251 fő
Verseny osztály: felnőttek – megyei I. és III. osztály, utánpótlás csapatok – megyei és országos korosztályos bajnokságok, női – U15 és megyei I. osztály felnőtt.
A március 14-15-én tervezett bajnoki mérkőzések közül még néhányat lejátszottak, de már csak kizárólag zártkapus körülmények között. A pénteki napon (március 13.) és az előtte lévő napokban még tartottak edzéseket, de már felkészítették a szülőket, gyermekeket, játékosokat arra, hogy valószínűsíthetően az edzések és a bajnoki mérkőzések is beszüntetésre kerülnek. A kialakult helyzetről Somlyai Péter a klub alelnöke elmondta, hogy március 16-től a Magyar Labdarúgó Szövetség felfüggesztette azonnal hatállyal valamennyi osztályban az összes mérkőzés lejátszását meghatározatlan időre. A Kiskőrösi Labdarúgó Club a hatósági döntésekhez igazodva március 16-től felfüggesztette az összes korosztályban az edzések megtartását is. Az öltöző épület és a műfüves pálya meghatározatlan ideig nem látogatható.

A sportcsarnok bezárásra került és nem látogatható meghatározatlan ideig

Kiskőrösi NKSZSE (női kézilabda)
Elnök: Czérna Bianka
Verseny osztály: felnőttek – megyei I. osztály, az utánpótlás csapatok az országos utánpótlás bajnokságokban szerepelnek
Az edzéseket látogatók száma: 127 fő, amiből két helyen játszik 21 fő. Tehát 106 lány kézilabdázik Kiskőrösön. Az U9-es csapatuknál 9 fiú is jár még edzésre!
A kialakult helyzetről Czérna János edző elmondta, hogy a klubnál már a veszélyhelyzet kihirdetése előtti napokban felkészültek arra az eshetőségre, ha nem lesznek edzések és mérkőzések. A Magyar Kézilabda Szövetség a március 14-15-re kiírt összes versenyt és mérkőzéseket törölte és meghatározatlan időre felfüggesztett minden bajnokságot és egyéb rendszerben zajló küzdelemsorozatot. A játékosok zárt térben nem edzhetnek, de mindenki kapott egyéni edzéstervet, ami alapján a továbbiakban készülhet szabadban vagy a sportpályán. Felhívták minden sportolónak a figyelmét arra, hogy ne érintkezzenek egymással és legfeljebb 2-3 fő fusson egymással közösen a sportpályán, de csak pár méter távolságban. Az utolsó edzések március 13-án voltak és ettől kezdődően már csak kizárólag egyénileg készülnek a játékosok, de az online kapcsolattartás folyamatos a klub keretein belül.

Kiskőrösi KSK (férfi kézilabda)
Elnök: Harangozó Péter
Igazolt játékosok száma: 100 fő (7 korosztály, csapat)
Verseny osztály: NB II. felnőttek, ifjúságiak, serdülők, valamint 4 utánpótlás korosztály az országos gyermekbajnokságban.
A csapatvezető Harangozó Péter tájékoztatása szerint a klub keretein belül tartott utolsó edzés március 13-án volt, amikor még készültek a Baja elleni hazai találkozóra. A sportcsarnokban az amatőr labdarúgók fociztak még aznap este, amikor megkapták a hírt a Magyar Kézilabda Szövetségtől, hogy minden osztály küzdelmeit felfüggesztik meghatározatlan ideig. A szövetség felhívta a klubok figyelmét arra is, hogy a továbbiakban szintén meghatározatlan ideig a sportcsarnokokban vagy egyéb helyszíneken még közös edzések sem legyenek. Ennek megfelelően a klub keretein belül a továbbiakban visszavonásig egyéni felkészülés folyik. A szövetség arról is tájékoztatta a klubokat, hogy a kialakult helyzetet majd figyelembe veszik a TAO támogatások elszámolásánál.

A kiskőrösi jégcsarnokot lezárták és a jeget leolvasztották a pályáról

HC Kiskőrös (jégkorong)
Elnök: Szekeres Károly
Az edzéseket-foglalkozásokat látogatok száma: 146 fő
Verseny osztály: országos utánpótlás bajnokság több korosztályban, a felnőttek meghívásos tornákon vesznek részt. 7 kategóriában folytatnak munkát az egyesületnél. A HC Kiskőrösnél a klub kötelékében nem csak kiskőrösiek, hanem több szabadkai játékos is van.
A klub elnöke a kialakult helyzetről elmondta, hogy március 13-án kaptak a Magyar Jégkorong Szövetségtől egy központi e-mailt, hogy minden egyesületnél azonnali hatállyal felfüggesztésre kerülnek az edzések és a bajnoki mérkőzések megrendezése. Gyakorlatilag gyülekezési tilalom lépett életbe, ami mellett minden klubot köteleztek arra, hogy a haladéktalanul kezdjék el a jégpályák leolvasztását. A jégpálya leolvasztása ennek megfelelően végrehajtásra került Kiskőrösön is. A bajnokságokat az MJSZ befejezettnek tekinti és a jelenlegi állás szerint lezárták a szezont. A HC Kiskőrös U14-es csapata így a B csoportban a 2. helyen végzett és országos 18. helyen zárt, ami hatalmas eredmény egy ilyen kisebb egyesület részéről – a fiataloknak még 4 bajnoki mérkőzésük lett volna hátra. A klub lezárta a jégcsarnokot, amely nem látogatható meghatározatlan ideig. Az edzők most 1 hétig fizetett szabadságon vannak, akikkel a továbbiakról majd egyeztet a klub. A szülőkkel és a játékosokkal folyamatos online kapcsolatot tartanak és a változásokról, fejleményekről azonnal értesítik őket.

A Thököly utcai Küzdősportok Házában meghatározatlan ideig szünetelnek az edzések

Kiskőrösi Judo Egyesület
Elnök: Szabó Zoltán
Az edzéseket látogatók száma: 39 fő
Verseny osztály: regionális és országos versenyek.
A klub elnöke Szabó Zoltán elmondta, hogy a vészhelyzet bejelentése előtti edzéseken már közölték a versenyzőkkel, hogy nagy valószínűség szerint nem lesznek majd foglalkozások. Az utolsó edzést még március 13-án megtartották, amikor közölték mindenkivel, hogy a Thököly utcai Küzdősportok Házában meghatározatlan ideig nem lesznek foglalkozások a továbbiakban.

Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klub
Elnök: Cseh Szakál Olivér
A klub keretein belül mintegy 30-an járnak rendszeresen az edzésekre.
Korosztály: gyermekek és felnőttek.
Verseny osztály: regionális, diákolimpia, magyar bajnokság.
A Thököly utcai Küzdősportok Házában dolgozó Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klubnál kialakult helyzetről Cseh Szakál Olivér elnök elmondta, hogy március 16-án a Magyar Birkózó Szövetségtől kaptak iránymutatást a további teendőkről. Az egyesületek kiadott közleménye alapján határozatlan időre, de legalább két hétre, felfüggesztették az edzéseiket. A márciusra tervezett birkózóversenyek országos szinten elmaradnak és egy későbbi időpontban fognak megrendezésre kerülni.

A Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő 2020. március 16. napjától határozatlan ideig szintén zárva tart

Kiskőrösi Vizisport Alapítvány
Elnök: Lehoczki Norbert
Korosztály: gyermek és felnőttek
Az alapítvány keretein belül közel 70-en járnak edzésekre.
Szerződött edzők száma 6 fő: Tisza Zoltán, Czérna János, Horváth András, Pásztor Gyula, Miszlai Orsolya, Simon Gábor.
A vizisport helyzetéről Lehoczki Norbert az alapítvány elnöke elmondta, hogy a kiskőrösi uszoda bezárásával egyidejűleg az edzések is felfüggesztésre kerültek március 16-től. Országos szinten minden verseny megrendezését felfüggesztették és majd később döntenek arról is, hogy mi lesz a kiskőrösi úszók közül többeket érintő diákolimpiai küzdelmekkel. Az alapítvány minden érintettet tájékoztatott a kialakult helyzetről.

A koronavírus terjedésében a szakemberek szerint a fiatalok, mint hordozók játszhatnak nagy szerepet. A fiatal és egészséges szervezetet a koronavírus kevésbé tudja megtámadni, viszont hordozóként – akár tünetmentesen – is továbbadhatják a fertőzést.

A Kiskőrösön szervezett keretek között sportolók számadatai:

Összes igazolt vagy rendszeresen edzésre járó: 763 fő – ebből kb. 660 fő diák.

Általános iskolai tanulók:
Bem: 548 fő
Petőfi: 572 fő
Diák: 1.120 fő

A diákok kb. 58,92 %-a sportol rendszeresen.

Filus Tibor
Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke

MEGOSZTÁS