Írta: vira

„Világjárvány lesz a turisztikai szezonnak kampó. Akinek az emberek utazási kedvéhez van kötve a vállalkozása, a logisztikában, idegenforgalomban, vendéglátásban dolgozik, az arra készüljön, hogy komoly visszaesés várható” -mondta 9 nappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök. Azóta világjárvánnyá nyilvánította a vírust a WHO, a negatív hullám elindult. Hogyan éli meg ezt a helyzetet a vendéglátóipar? Németh Pállal, a Fortuna étterem vezetőjével beszélgettem.

Begyűrűzött hazánkba a vírus, komoly visszaesésnek vagyunk szemtanúi. Hogyan látja a helyzetet?

-Hirdetés-

A koronavírus az élet minden területén érezteti hatását. Ahogyan a Miniszterelnök úr is mondta, a turizmusban és a vendéglátói szektorban is rendkívül erősen érezteti hatását. Nyilván csak az én szemszögemből tudom megítélni, de nem hiszem, hogy nagyon más lenne a helyzet a járásban. A Fortunában a helyben fogyasztás 70 százalékkal esett vissza. Ezt tetézi, hogy az érem másik oldalán levő kiszállítás ezzel szemben csak 10-15 százalékkal nőtt.

Ilyen tendenciával kell élnünk, tehát egy vegetálási időszakba léptünk. Mínuszt termelünk nap, mint nap. Tudomásom van más olyan – nem kiskőrösi –  vendéglátói piaci szereplőről, aki a hétfői nappal bezárt és minden dolgozóját elküldte. Mindenkit. Én ilyen lépéseket nem kívánok meglépni pláne annak tükrében, amit a miniszterelnök bejelentett.

Folyamatosan keresnek az ifjú jegyespárok, akiknek a közeljövőben lenne nálunk lakodalmuk, hogy most mi tevőek legyenek. Egyelőre senki nem tudja megjósolni, így én sem, hogy mi lesz 1-2 hónap múlva. Várunk.

Volt olyan pár is, akik jelezték: az esküvőjük tekintetében már mindent – rajtunk kívül – kifizettek. Minden ilyen párnak csak azt a reményemet tudom kifejezni minden esetben, hogy ha vannak olyan korrektek más szolgáltatók, akkor visszaadják ezeket a pénzeket. Mi olyan üzletpolitikát folytatunk, hogy senkitől sem kérünk előleget, és ez ebben a helyzetben „megfizetődő”.  Hogy mi lesz azt én nem tudom. Nagyon észnél kell lenni.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap (2020. március 18-án) öt rendkívüli és azonnali intézkedést jelentett be, hiszen a gazdaság néhány szektora így a vendéglátás is súlyos gondokkal küzd. Hogyan látja a helyzetet az intézkedés tükrében?

A bejelentés ránk vonatkozó részéből kiderült, hogy  munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, valamint a nyugdíjjárulékot nem kell fizetnünk. Az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. Azt kell, hogy mondjam ezek az intézkedések nekünk borzasztóan nagy segítséget jelentenek, amit itt és most a következő 4 hónapra előre vetített Orbán Viktor. Gondoljunk csak bele, józan paraszti ésszel, hogy mennyi járulékot jelent ez a munkáltatók szempontjából. Ha egy kicsit tovább gondolunk: amennyiben elküldi a munkáltató az embereiket, tehát megszünteti a munkaviszonyukat, akkor azoknak a munkavállalóknak munkanélküli segélyt kell az államnak adni. Tételezzük fel, hogy ha én bárkit is elküldenék, és lecseng a járvány, akkor kivel dolgoznék együtt?

Tehát átrendeződött a munkarendjük, minimális betérő, növekvő kiszállítás.

Mi elfogadtuk, hogy ha 15 órakor be kell zárni, akkor mi be is fogunk zárni. Értelmét nem látom annak, hogy ilyen szabályokat ne tartsunk be. Eddig 7 olyan üzlet bukott meg, hogy nem zártak be… Egyszer is mindenkorra meg kell érteni a cégvezetőknek, hogy ezeket a szabályokat is be kell tartani. Azt viszont, hogy 15 óra után, étel rendelésért bejöhet a vendég, nem tartom jónak. Nálunk a kolléga 15 órakor bezárja az ajtót, és hazamegy.

Mi mindig is az ebédszállításra voltunk beállva, továbbra is a megszokott módon szállítjuk ki. Kapacitásunk megvan hozzá, ha néha húzós is, de mindenkinek kiszállítjuk a rendelt ételeket, ide értve a családi rendezvényeket is.

Vannak olyan nyugdíjas vendégeink, akik előre egy egész hónapot kifizettek. A Fortuna étterem, mint mindig, ebben a helyzetben is megoldja, hogy mindenki időben megkapja a rendelést. Az alapanyagok tekintetében elmondható, hisz fontosabb, mint valaha, hogy én mindent igyekszem a helyi beszállítóktól megvásárolni. Egymásból élünk, egymást kell, hogy segítsük. Ez az én filozófiám.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS