Írta: vira

Begyűrűzött hazánkba a vírus, komoly visszaesésnek vagyunk szemtanúi. A vendéglátószektor nagyon megszenvedi a járványt. Kothencz Lajossal, a Thermál étterem vezetőjével, és Kecskés Róberttel, a Kurta étterem üzletvezetőjével beszélgettem.

Mik a tapasztalatok a jelenlegi helyzetben? Hogyan érinti a vendéglátó egységüket a járvány?

Kothencz Lajos: A szálloda esetében úgy kezdődött, hogy sorra mondták le a vendégek a foglalásokat. A legnagyobb csapás nekünk az, hogy a 13. éve idejáró norvégok lemondták a foglalásokat, akik éves szinten 40-50 fővel, tehát 6-8 csoport jött volna kéthetes turnusokba hozzánk. Ők egyelőre nem is jöhetnek az országunkba, ráadásul nem is mernének elindulni, mert ezeknek a vendégeknek az átlag életkora 60 év feletti. Tehát pont a veszélyeztetett korosztály. Ez már nekünk nagy kiesést jelent. A szálloda bezárt, nincs egyelőre munka a dolgozóknak.

Kothencz Lajos
-Hirdetés-

Az étterem részéről úgy nyilatkozhatok, hogy nem küldök el senkit, kiváló csapat vesz körül. Nem szeretném elveszíteni őket, így amikor „újraindul” az élet továbbiakban is együtt tudunk dolgozni. Jelenleg tudok munkát biztosítani számukra: Takarítanak, főznek, ablakokat tisztítanak, függönyöket mosnak. Az étterem már egy hónapja folyamatosan fertőtlenítve van, gondolok itt a mosdókra, az ajtó kilincsekre, vagy a pultra akár. A konyhai dolgozók kesztyűben és maszkban dolgoznak, próbálunk védekezni a fertőzés ellen. Nem tudjuk, hogy meddig fog tartani, de ez egy világjárvány. Mi nem panaszkodni akarunk, megértjük a helyzetet. Biztos, hogy nagy csapás lesz ez az egész országnak.

Kecskés Róbert: Mi egy hibrid étterem vagyunk, a bezárások a sok a la carte-s éttermet érintették, főleg azokat, akik rendezvényeket is bonyolítottak le. A menüztetés esetében visszaesést nem tapasztalok. Az óvintézkedések megvannak, kezdetektől fogva a fertőtlenítőből sok van készleten. Ha tovább lépünk egy szintet, akkor elmondható, hogy szájmaszkból is be vagyunk tárazva. Semmiből nincs hiányunk, így bármit meg tudunk oldani. A hivatalos rendezvényeinket – amelyek zömében államiak voltak – lemondják folyamatosan. A családi események tekintetében vegyes kép rajzolódik ki: e tekintetben 50%-os visszaesést tapasztalunk, ezt látom április végéig. Napi forgalom esetében visszaesés van, főleg az a la carte esetében, mert az lefeleződött.

Kecskés Róbert

2020.március 18-án érkezett a kormányzati segítség, hogy látják, valóban az?

Kothencz Lajos: Nagyon nagy segítség. Például a nyugdíjakat, a TB-ket nem kell megfizetni előreláthatóan június 30-ig. Szerencsére hitelünk nincsen, így megpróbáljuk ezt az időszakot túlélni. Kiszállítani mi sajnos nem tudunk, nincs rá kapacitásunk. De van itt a városban 3-4 étterem, mely ezzel foglalkozik. Idővel rá fognak jönni az emberek, hogy 1000-1200 forintért nem érdemes otthon nap, mint nap főzni.  11 órától a menüt kiadjuk, így nincs egy időben nagy tömeg itt. Szépen lassan érkeznek a vendégek egészen fél 3-ig. 2023-ban lesz 40 éve, hogy vendéglátózom Kiskőrösön. Nálunk van olyan dolgozó, aki 30 éve itt van, vagy éppen 20-25 éve. Ezeket a dolgozókat megbecsülöm, ismerem őket és ők is minket, tehát nem engedem el a kezüket.

Fertőtlenítik a székeket a Thermál Étteremben

Kecskés Róbert: Nagyon jó mentőövnek tartom. Nagy segítség azoknak az éttermeknek, melyek nyitva maradtak, akik megpróbálnak munkát biztosítani a munkavállalóiknak. Ha kicsi mínusszal, vagy akár ha nullára is jövünk ki egy hétvégén, akkor is nyitva fogunk tartani. Ha 1 pincért 1 szakácsot tudok munkába állítani, akkor ezzel tudom segíteni őket. Így nem kell fizetett vagy fizetetlen szabadságra küldeni őket. Azért is jó az intézkedés, mert bennünk is felmerült olyan gondolat, hogy a legrosszabb esetben a munkaszerződés munkaidőt tartalmazó részét is visszavettük volna, mert ebben az esetben a járulékokat mi sem tudtuk volna megfizetni. De ennek a rendelkezéseknek köszönhetően nem kell ezeket a szerződéseket módosítani.

Az óvintézkedésekre a Kurta Vendéglőben is nagy hangsúlyt fektetnek

Hogy alakul a nyitva tartás 15 óra után?

Kothencz Lajos: Mi bezárunk 15 óra után, mert úgy tapasztaljuk nincs igény a városban arra, hogy ezután menüt adjunk ki. Bár a konyha működhetne, és elvitelre lehetne kiadni, itt Kiskőrösön szerintem nincs igény rá.

Kecskés Róbert: Nem vagyunk nyitva mi sem 15 óra után. Amíg nem vezetik be a kijárási tilalmat, addig nem gondolkodunk abban, hogy arra a pár órára 15 óra után, menü kiadásra nyitva legyünk. De a járvány elején vagyunk, így nem tudhatjuk azt, hogy a forgalom hogyan is fog alakulni. Most lesz az első ilyen hétvége, további következtetéseket utána tudunk majd levonni. Amennyiben kijárási tilalom végett az éttermek bezárnak, de az elvitelt engedélyezik – ami véleményem szerint valószínű – akkor lehetséges, hogy egész nap rendelkezésre fogunk állni. A menüt akkor ugyanúgy fogjuk kiszállítani. A felmerülő többlet kiszállításokat meg tudjuk oldani, kapacitásunk megfelelő, ezzel problémánk nincsen.

Mik a további tervek?

Kothencz Lajos: Mi azon gondolkodunk és dolgozunk, hogy hogyan tudjuk ezt az egészet túlélni. Nem siránkozunk. A dolgozókat is megtartjuk, és bezárni sem szeretnénk. Mi nyitva vagyunk mindennap 10 órától 15 óráig, valamint szombaton és vasárnap is. Jelenleg azon gondolkodunk, hogy ha hétvégére jelentkeznének menüre, akkor azt szombaton és vasárnap is megoldanánk.

Thermál Étterem

Így azoknak is tudunk segíteni, akik otthon vannak, és nem nagyon tudnak boltba se menni. Egy valakinek érte kell szaladnia, és ugyanazon a hétköznapi áron meg tudja venni a menüt. Mi nem emelünk árakat, nem akarunk ebből meggazdagodni.

Kurta Étterem

Kecskés Róbert: Egyáltalán nem fogunk senkit sem elküldeni. Nem fogjuk lehetetlen helyzetbe sodorni a kollégákat. Amennyiben több rendezvény visszamondásra kerül, akkor is valószínűsíthetően nyitva fogunk tartani. Így biztosítani tudjuk a kollégák munkáját. A kormányzat június 30-ig hozta meg ezt az intézkedést, mely véleményem szerint rövidebb ideig fog tartani.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS