A koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében hozott intézkedések miatt sokan úgy gondolták, hogy hosszú időre betáraznak tartós élelmiszerből az otthonukban. A helyzet tovább fokozódott, amikor Orbán Viktor miniszterelnök vészhelyzetet jelentett be, melyet követően hatalmas tömeg volt a boltokban és felvásárlási láz indult el.

-Hirdetés-

Van áru a nagybevásárló központokban

A vásárlók részéről a legnagyobb támadás a nagybevásárló központokat érintette. Az elmúlt héten olyan sokan látogatták a kiskőrösi nagy üzletláncok boltjait, hogy esetenként várni kellett a bevásárló kocsikra, a kosárra és parkolóhelyet is nehezen lehetett találni. A legkeresettebb árucikkek itt is a tartós élelmiszerek voltak, mint a liszt, cukor, rizs, száraztészta és a konzervek. Sokan vásároltak húspultoknál is, vagy az előre csomagolt húskészítményekből is. Az említett termékekből volt, hogy időszakosan hiány mutatkozott, mivel a vásárlók igen nagy mennyiségben helyezték ezeket a kosaraikba.

A mai (március 25.) állapotokat tekintve elmondható, hogy a nagybevásárló központok pultjait folyamatosan töltik fel a tartós élelmiszerekkel és nem kell hiánnyal szembesülniük a vásárlóknak.

Szerettem volna erről fotót is készíteni, de az üzletközpontok nem járultak hozzá, így a személyes tapasztalataimat osztottam meg az Olvasókkal. A héten egyébként már jóval kevesebb a vásárló a boltokban és a felhalmozási láz után úgy tűnik, hogy jelentősen visszaesett az üzletek forgalma.

A boltokban a tapasztalataim szerint védőkesztyűben és szájmaszkban várták, várják a dolgozók a vásárlókat és folyamatos a fertőtlenítés.

Találkoztam olyan esettel is, amikor pár hónapos csecsemőt vitt be a boltba egy házaspár és a nagybevásárló központ vezetője felszólította őket, hogy mihamarabb hagyják el az üzletet, máskor pedig a gyermeket ne hozzák magukkal a saját védelmük érdekében. Az olyan pultoknál, ahol pékárut kínálnak, csipeszekkel lehet megfogni a terméket, melyet jó lenne, ha mindenki használna. A zöldség és a gyümölcs részlegeknél sajnos elkerülhetetlen az emberi kontaktus a termékkel, így azt otthon ajánlatos ecetes vízzel fertőtleníteni a fogyasztás előtt.

A burgonya és a vöröshagyma ára felszökött

Jarjabka József – Japi Zölcsi. hu (József A. u.):
-A vészhelyzet bejelentését követően nagyon megugrott a tartós élelmiszerek iránti kereslet. A burgonyának és a vöröshagymának jelentősen megemelkedett az ára, amely komolyan hatott, hogy ilyenkor már a tavalyi készletek kimerülőben vannak, a most kialakult helyzet miatt pedig zsákszámra vásárolták az emberek.

A Japi Zölcsi.hu boltnál ilyen hirdetőtáblával jelzik a lakosoknak, hogy maradjanak otthon

A primőr termékek iránti kereslet egy kissé most visszaesett, de a piac mindenből megfelelően ellátott az import áruknak köszönhetően. Talán 1-2 napig volt időszakos hiány egyes termékekből, de mostanra már mindent sikerült beszerezni, így ki tudjuk szolgálni az igényeket. A burgonya ára nálunk jelenleg 350 Ft/kg, a vöröshagyma pedig 400 Ft/kg. A kialakult helyzetben vállaljuk az áru a házhoz szállítását is.

Verebélyi Tünde Csilla – Rákóczi-Vörösmarty utcai kereszteződés zöldséges boltja:
-A kialakult helyzet miatt megnövekedett a burgonya, a vöröshagyma és a tartós élelmiszerek iránti kereslet. Sokat adtunk el szárazbabból, lisztből, rizsből, konzervekből és befőttekből. A primőr termékek iránt most kicsit kevesebben érdeklődnek. A zöldségek tekintetében a sárgarépa ára 300 Ft/kg-ra, a petrezselyem gyökér pedig 850 Ft/kg-ra ment fel. A burgonya 150-200 Ft/kg árról felugrott 350 Ft/kg-ra, a vöröshagyma pedig 200 Ft/kg-ról 300-400 Ft/kg-ra. A felvásárlási láz miatt volt időszakos hiány a burgonyából és a vöröshagymából, de a helyzet mostanra rendeződni látszik és a piacon megfelelő mennyiségben lesz majd ezekből folyamatosan.

Mi március 18-a óta az üzletbe csak egyszerre 1 vásárlót engedünk be, mellyel kapcsolatban a vásárlók megértőek és előre engedik az idősebbeket. A felvásárlási lázzal kapcsolatban kell megemlítenem, hogy voltak olyan vásárlók, akiket azelőtt sohasem láttam és idegen személy vitt volna el 5 zsák burgonyát. A vásárlók és a környéken élők folyamatos kiszolgálása érdekében azonban nem adtuk el a több zsáknyi burgonyát egy tételben. Úgy látom, hogy minden termékből lesz folyamatosan áru, tehát nem kell felhalmozni, betárazni senkinek nagyobb tételekben.

Tanka Lászlóné Kriszta (őstermelő) – paprika, uborka, paradicsom:
-A kiskőrösi piac ideiglenes bezárása után most a soltvadkerti piacra járok árusítani. Az én esetemben házhoz nem nagyon jönnek a vásárlók, a termékeimet zöldségeseknek, egyéb üzleteknek adom el beszállítóként. Sajnálattal tapasztalom, hogy elszabadultak az árak, amely haszon elsősorban a neppereknél és a kerekedőknél csapódik le. Az általam árusított paprika, paradicsom és uborka tekintetében maradtam a reális piaci áraknál és nem tervezek hasznot húzni a kialakult helyzetből. Megértem a helyi intézkedéseket, amelyek a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében születtek és nagyon várom, hogy a helyzet mihamarabb rendeződjön.

Lassan rendeződnek a liszt hiányból adódó problémák

Király Annamária Király és Társa Pék Kft.:
-A cégünknek Soltvadkerten, Kecelen, Kiskőrösön és Akasztón van üzlete, ahol az elmúlt napokban az alapvető tartós élelmiszerek iránti kereslet növekedett meg jelentősen. A liszt ellátásával voltak kisebb fennakadások, ami miatt kiírtuk a pultokra, hogy legfeljebb 4-5 kg-ot lehet egy tételben vásárolni.

A Király és Társa Pék Kft. boltjaiban lisztből csak legfeljebb 4-5 kg-ot lehet vásárolni egy alkalommal

Az elmúlt héten hétfőn, kedden és szerdán annyira megugrott a kenyérrendelések száma, hogy csak nagyon feszített munkával tudtuk az igényeket kielégíteni. A hét második felében azonban üzletenként 30-40 kg kenyér is megmaradt, ami azt mutatja, hogy sokan lefagyasztották és abból étkeznek most. A megmaradt kenyeret leszeleteltük és zsemlemorzsát készítettünk belőle. Lassan rendeződnek a liszt hiányból adódó problémák és mostanra már csak az jelenthet gondot, hogy lesz-e elegendő munkaerő legyártani a termékeket. Nálunk mintegy 10 főt érint a kialakult helyzet, mert idősek vagy pedig a gyermekükre vigyázó anyukák és ezek miatt nem járnak be dolgozni.

A bolti eladók gumikesztyűben és szájmaszkban szolgálnak ki

A bolti eladóinknak van gumikesztyűje és szájmaszkja, valamint a dolgozók folyamatosan végzik a fertőtlenítéseket. Ebben a nehéz helyzetben arra kérném a vásárlókat, hogy ne fogdossák össze az árukat, amit megfognak, azt rakják be a kosarukba, ezzel is minimálisra csökkentve a fertőzés tovább terjedését.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS