Komoly elismerésben részesült az idei kiskőrösi XXV. Jubileumi Kadarka Nagydíj Borversenyen Maráz Annabella Kadarka siller bora.

Annabella a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola borász tanulója, akinek 2019-es évjáratú Kadarka siller bora aranyérmet kapott és Kiskőrös város polgármestere, Domonyi László különdíját is átvehette.

-Hirdetés-

-Miért választottad a kiskőrösi iskolában a borász szakot? – kérdeztem Maráz Annabellát.

Mert a szüleim a középiskolai tanulmányaim kezdete idején telepítettek szőlőt, és egy jó szakmának tűnt, ki akartam próbálni. Ráadásul az iskola is közel volt hozzám.

Maráz Annabella a XXV. Jubileumi Kadarka Nagydíj Borversenyen Filus János borász szakoktatóval

-Van családi kötődésed a mezőgazdasághoz, a szőlőtermeléshez?

Igen, van, hiszen 3 ha szőlőültetvénnyel rendelkezik a családunk, Generosa, Kunleány és Bianca fajtákból, valamint a nagyszüleim is mezőgazdasággal foglalkoznak.

-Milyen szőlőfajtákat kedvelsz a legjobban és miért?

A Kadarkát és az Irsai Olivért. A Kadarkával nem nagyon találkoztam még, mielőtt készítettem belőle bort, de nagyon megkedveltem, éppen ezért is választottam ezt, hogy megismerjem. Azért is kedvelem, mert a bora gazdag fűszeres zamatban, illatban, bársonyos és elegáns bor készíthető belőle. Kis mennyiségben is sajátos jelleget ad a bornak. Az Irsai Olivért már többször is kóstoltam, ropogós, lágy savú, intenzív illatú, nyárias bor készíthető belőle.

-Az első borodat milyen fajtából készítetted?

Kadarkából sillert és fehérbort. Mintegy 120 kg szőlőt szüreteltem le az osztálytársaim segítségével. Zúzás-bogyózás után a cefrét kétfelé vettem, a fehérbornak valót gyorsan préseltem, a sillert másnap. Éjszaka jégakkuval hűtöttem. Amíg nem indult el az erjedés, lederítettem a mustot. 17-18°C-on erjesztettem. Erjedés után következett a fejtés, majd a próbaderítés elvégzése. Folyamatosan mértem a kén értéket és amennyiben szükséges volt pótoltam. Ennek során a 40 mg/ l körüli szabad kénessavszintet próbáltam tartani. Természetesen folyamatosan kóstoltam is és karácsonyra egy tisztító szűrést végeztem el rajta. Jelenleg tartályban van és folyamatos kénellenőrzés alatt áll.

-Eddig milyen fajtákból készítettél borokat és ezek közül melyiket értékeled a legjobbnak?

Csak Kadarkából, ez volt az első, de nem utolsó.

-Szerinted mire kell nagyon odafigyelni, hogy jó bor készüljön?

A borkészítés legnehezebb része az erjesztés. Ezen a pár napon dől el egy bor sorsa. Nagyon figyeltem az erjedési hőmérsékletet, hűtöttem az erjedő mustot. Figyeltem erjedés után a kénessavszintre, állandóan mértem. Fontos, hogy folyamatosan kóstoljuk is, mert ízekből, illatokból kiszűrhető, ha problémás a bor. Szerintem az a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljünk a borunkra, „dédelgessük”, mert szüksége van rá, és úgy ad olyan minőséget, amit várunk tőle.

-Mutasd be, hogy milyen a nagy aranyérmet nyert Kadarka siller borod?

Az iskolánk tanterületéről származik a szőlő, amit 2019. szeptember 25-én szüreteltünk 17,3 magyar mustfokkal. A zúzás-bogyózás után antioxidánssal és pektinbontó enzimmel kezeltem addig, amíg a számomra megfelelő színt el nem értem. A préselést követően derítettem, majd lefejtettem a derítési aljról a mustot és elvégeztem a mustjavítást. Ezt követte a fajélesztős beoltás. A mustot irányítottan erjesztettem, mely hőfoka nem ment 17 °C fölé. Erjedés után kéneztem, majd a bort lefejtettem a seprőről. Teljes analízist is végeztem. Az erjedés kezdete óta folyamatos kóstolással kontroll alatt tartottam a boromat. A próbaderítés után lederítettem, tisztítószűrővel leszűrtem és most várja a palackozást. Közben a tartálymintákat elvittem a Kunszentmiklósi XXI. Országos Rozé borversenyre és a XXV. Nemzetközi Kadarka borversenyre is.

-Borász végzettséggel milyen terveid vannak majd az érettségi után?

Szeretném a szakmai tudásomat tovább gyarapítani és egy borászatban dolgozni, de még konkrét elképzeléseim nincsenek.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS