A koronavírus járvány terjedésének megfékezésére a kiskőrösi önkormányzat is több intézkedést vezetett be. Az egyik döntés értelmében március 16-től meghatározatlan ideig bezárásra került a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő.

A bezárás óta eltelt időszakról és az elvégzett munkálatokról a fürdő vezetőjét, Simon Gábort kérdeztem.

-A fürdőnél a bezárást követően milyen intézkedések léptek életbe?

-Hirdetés-

-A határozat alapján március 16-tól a Rónaszéki Fürdő minden részlege bezárásra került, tehát még a kemping sem üzemel. A vizeket leengedtük az összes medencéből és elkezdtük a szokásos éves karbantartási munkálatokat, amelyeket eredetileg május elejére terveztünk. Ezeket viszont most sokkal alaposabban tudunk végrehajtani, hiszen amire eddig egyetlen hetünk volt, arra valószínűsíthetően jóval több időnk lesz. A csempéket, a padlózatot és annak fugáit is olyan mértékben megtisztítottuk, amire korábban még nem nagyon volt példa. A fürdő teljes területe – a park rész és még a legapróbb sarkok is – fertőtlenítésre kerültek.

-A felújítási munkálatok hogy haladnak?

A külső hidegvizes nagymedencéhez
Németországból kellett megrendelni a csempét, ami a napokban jött meg

-A most időszerű munkálatokat önerőből végezzük el. A külső hidegvizes nagymedencénél a tavaszra rengeteg problémával szembesültünk, amelyek javítása most folyik. Egy nagyobb felületen kell a medencénél a csempéket kicserélni, amelyek a tél folyamán lepotyogtak, eltörtek. A csempét Németországból kellett megrendelni és több hétbe telt mire az anyag ideért. A külső termálvizes medencék feletti tetőszerkezek fém részei egy vállalkozó bevonásával kerülnek lecsiszolásra és újra lesznek festve. Az összes korlát lecsiszolásra került szintén és minden medencét kimostunk, fertőtlenítettünk. A kemping résznél is lesznek felújítások, fejlesztések, hogy minél jobban meg tudjunk felelni a mai kor igényeinek. A folyamatosan működő és a tartalék vízszivattyúkat is szervizeltük, felújítottuk. A fürdő park részeinél egy helyi vállalkozó emelőkosaras teherautójának segítségével történtek meg a fák gallyazási munkálatai. A belső öltözőknél tervbe volt a zárak és az öltözőszekrények cseréje is, de a mostani helyzetben el lett napolva. A belső nagymedence fölötti szellőzőberendezést is teljesen felújítottuk, kitakarítottuk. A gépházban a vízszűrő berendezések felújítását is folyamatosan elvégezzük. A szociális helyiségeket kifestettük.

-Mi a helyzet a termálvízzel?

-A termálvizes kút a jelen helyzetben a fürdő bezárásnak napjától leállításra került. A működtetési költségek tekintetében így az elfolyó víz csatorna díját most nem kell kifizetni, ami a zárva tartó fürdő üzemeltetési költségeiben jelent megtakarítást. A kútról tudni kell, hogy a mélyből szivattyúk használata által kerül a felszínre a termálvíz, tehát nem a talajrétegek belső nyomása segítségével. A szivattyúkat jóval hamarabb be kell majd indítani, mielőtt a fürdő újra látogathatóvá vélik. A leállás miatt elképzelhető, hogy 8-10 napig is az alsóbb talajrétegekből homokszemcsés termálvíz jön fel és meg kell várni, hogy csőrendszer teljesen kitisztuljon. Meg kell jegyeznem, hogy amikor az új kút beüzemelése elkezdődött három hét folyamatos szivattyúzás után termelt olyan termálvizet, amelyet a medencékbe lehetett engedni.

-A dolgozók munkarendjét, feladatellátást, hogy érintették a változások?

-A fürdőnél 12-en dolgoznak, amely személyek figyelmeztetve lettek, hogy nagyon körültekintően tartsák be az előírásokat és vigyázzanak az egészségükre. Ugyanis amennyiben az itt dolgozók zárt közösségéből valaki elkapná a koronavírus betegséget, akkor a többi munkatársát is veszélyeztetné és mindenki karanténba kerülne. Egyetlen dolgozónk volt, aki az egyik helyi kereskedelmi üzletben dolgozott és megkértük, hogy most két hétig maradjon otthon. Ott sok emberrel találkozhatott és senki sem szerette volna bevállalni a veszélyt, mert itt mindenkinek a megélhetéséről a munkájáról van szó. Ezúton is köszönöm az önkormányzat hozzáállását a dolgozókhoz, mert a senki sem lett a kialakult helyzetben munkanélküli és a havi bérezés sem lett csökkentve. A dolgozók munkarendje változott és most 7-15 óráig látja el mindenki a feladatát. Nagyon remélem, hogy nem kell senkinek fizetésnélküli kényszerszabadságra mennie. Úgy gondolom, hogy a jelen helyzetben már az is hatalmas dolog, ha valaki dolgozni tud.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS