Írta: vira

Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere több fórumon is jelezte a városi beruházásokkal kapcsolatban: 2020-as év lesz az, amikor már ténylegesen látszódni fognak azok a fejlesztések, amelyekről eddig csak szó volt. Vannak, amelyek már folyamatban vannak, mint többek között az új, hat csoportszobás óvoda és a záportározó tó kialakítása, vagy például a Hagyományok Háza kialakítása is. Ezáltal egy új közösségi tér jön létre a városban. Az utóbbival kapcsolatban kérdeztem városunk polgármesterét.

Milyen stádiumban van a Hagyományok Házának kialakítása?

Azt gondolom, hogy most jött el azaz időszak, hogy valósággá válnak az elmúlt 5 év előkészítő munkálatai: látszik, hogy előrehaladott állapotban van, mind a víztárazó, az óvoda, vagy éppen a Hagyományok Háza kialakítása is.

-Hirdetés-

Az új intézménynek a Kossuth Lajos utca és a Damjanich utca sarkán lévő épület fog majd otthont adni,

így azt az épületet teljes mértékben felújítjuk, és át is alakítjuk egy igazi közösségi házzá.

Az ingatlanra többen úgy emlékeznek, mint a régi családsegítő, de sokan még a volt bölcsődeként is emlegetik.

Mekkora költségvetésű beruházást jelent ez Kiskőrös szempontjából?

A költségvetés 85 millió forintot tesz ki, mely összeg az épület teljes átalakítására elegendő. A kulturális és közösségi tér létrehozására Kiskőrös Város egy úgynevezett CLLD pályázatban kapott lehetőséget. Hasonló, de kisebb intézmény fog létrejönni városunkban: ugyanebben a pályázati körben fogunk egy házat felújítani a Délibáb utcában, mely Roma Alkotóház nevet fogja viselni, ami roma közösségi házként fog funkcionálni.

Nevéből adódik az új közösségi ház funkciója.

Igen, a hagyományok ápolása, tovább éltetésének elősegítése, helybiztosítás ezzel foglalkozó különböző szervezetek számára, ilyen tevékenység végzésére. Emellett segíteni tudjuk a nemzetiségieket úgy, hogy az épületben mind a 3 nemzetiségi önkormányzatnak irodát tudunk majd biztosítani. Egy igazi közösségi házként fog működni.

Mivel szép nagy udvara van, így a hagyományok megőrzése mellett kiválóan alkalmas lesz, akár gyerektáborok lebonyolítására is. Találkozási pontként is fogjuk majd használni. Erre alkalmakat is fogunk szervezni akár nyáron, vagy akár télen is.

Tehát a fő üzenete a múlt, a hagyományok illetve a nemzetiségek ápolása lesz.

Mikorra várható az átadása?

Azt látjuk, hogy körülbelül augusztus elsejei átadásra készen lesz az ingatlan. Jelenleg is a Kőröskom Nonprofit Kft. szakemberei a helyszínen dolgoznak. Azt viszont nem tudom, hogy a jelenlegi járványhelyzet mennyire fogja a munkálatokat akadályozni.  A kivitelező (Kőröskom Kft.) is úgy működik, hogy  szétválasztja a kollégákat a városunkban, így elkerülve azt, hogy egy helyszínen több dolgozó tartózkodjon.

Kiss Tamás

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS