Írta: vira

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a várandós kismamák számára fokozottan nehéz. Nem elég, hogy sokakban felmerül a kérdés, elkaphatja-e a magzat a vírust, vagy mi történik, ha a kismama fertőződik meg, de aggodalomra adhat okot a nem létfontosságú vizsgálatok elhalasztása, a személyes konzultációk kihagyása is, és persze az, hogy jelen esetben az édesapa vagy egy választott személy ott lehet-e a szülésnél. A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében mindenképp fontos az óvintézkedések betartása.

A kiskőrösi védőnői szolgálat munkájáról Lajkóné Kovács Regina, védőnő nyilatkozott hírportálunknak.

-Hirdetés-

A kiskőrösi Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Védőnői Szolgálatának védőnői a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend és az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának ajánlása szerint dolgoznak, ebben a kiemelten kezelendő járványügyi helyzetben.

A védőnői ellátás továbbra is folyamatos, de mindannyiunk egészségének védelme érdekében törekszünk arra, hogy a gondozottakkal való találkozások számát minimalizáljuk, ezért a családokkal való kapcsolattartás során előtérbe helyeztük a szakma szabályainak figyelembe vétele mellett a távkonzultáción keresztül történő konzultációt, tanácsadást.           

Ez a fénykép szeptember végén készült az Anyatej Világnapja alkalmával rendezett ünnepségen. Balról jobbra: Csengődi-Ragány Aida, Vinklárik-Farkas Viktória, Lajkóné Kovács Regina, Veszelszki Gáborné, Podobni Zsuzsanna, Weiszhaupt Péterné. Jelenleg gyesen levő kolléganőjüket Horváth-Huber Tímeát, Csővári Melinda helyettesíti

A kiskőrösi védőnői ellátás COVID-19 vészhelyzet időtartama alatt az alábbiak szerint történik:

  • A védőnői szolgálat helyszíne ideiglenesen megváltozott – a jelenlegi járványügyi helyzet idejére átköltöztünk a Tüdőgondozóba – egy bejárati ajtóval előrébb – (Kossuth u. 6.) .
  • A munkaidő hétfőtől -csütörtökig 7.30-16.00-ig, valamint pénteken 7.30-13.30-ig tart. Ez idő alatt minden esetben egy védőnő ügyeletet tart. Telefonos elérhetőségünk 78/311-704.
  • A tanácsadások során nagy hangsúlyt helyezünk az eljárásrendek szigorú betartására, éppen ezért a váróteremben egyszerre egy gyermek és egy kísérő tartózkodhat. Két gondozott között szellőztetés és fertőtlenítés történik. A munkáltató biztosítja folyamatosan számunkra, a megfelelő védőeszközöket, eszközfertőtlenítőket.
  • Természetesen vannak olyan egyedi esetek, amikor nélkülözhetetlen a személyes konzultáció. Ilyenkor előre egyeztetett időpontban, az előírt óvintézkedések betartásával történik a tanácsadás. Minden esetben gondoskodunk arról, hogy csak egészséges csecsemőkkel, kisgyermekekkel érkezzenek a szülők a tanácsadóba. Ennek megvalósulása érdekében a védőnői tanácsadóba érkező gondozottakat nyilatkoztatjuk, hogy az elmúlt 14 napban tartózkodott-e külföldön? A láz és/vagy koronavírus fertőzés jeleit érzékeli-e vagy érzékelte-e a szülő magán vagy gyermekén az elmúlt 14 napban? Érintkezett-e az utóbbi 14 napban fertőzött személlyel, illetve érintkezett-e olyan személlyel, aki az elmúlt két hétben érkezett Magyarországra?
  • A várandósgondozás során a várandós anya, a születendő gyermeke és környezetének egészségének védelme érdekében szintén nagyon odafigyelünk, hogy a védőnő-várandós személyes találkozásainak számát is minimalizáljuk. Ennek megfelelően a védőnői gondozás távkonzultáció és digitális eszközök segítségével történik. Önálló védőnői tanácsadáson való személyes megjelenés a gondozásba vételen kívül a szakma szabályainak betartásával trimeszterenként legalább egy alkalommal történik.
  • A jelenlegi helyzetben előírás, hogy várandósgondozás esetén is a szükségesnél ne történjen több tanácsadás, de az előírt alkalmakat be kell tartani.
  • A gyermekorvossal tartott tanácsadások továbbra is a megszokott időpontban történnek. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások rendjétől a járványügyi helyzet ellenére nem térünk el. A védőoltások időpontjáról elektronikusan tájékoztatjuk a szülőket. A gyermekorvosi tanácsadáson is csak egészséges, védőoltás céljából érkező gyermekeket látunk el.
  • Tekintettel a távoktatás bevezetésére a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumot, valamint a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot ellátó főállású iskolavédőnő a jelenlegi járványhelyzet fennállásáig a területi ellátást támogatja.
  • Az új koronavírus miatt átszervezésre kerültek az iskolai kampányoltások: a Hepatitis-B elleni, valamint a HPV oltás is. A diákok néhány hónappal később kapják meg ezeket a védőoltásokat. Egészségügyi szempontból ez semmilyen hátrányt nem jelent.
  • Az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően nemcsak a magunk, hanem a lakosság egészségének védelme érdekében is az eljárásrendek folyamatos frissítését nyomon követjük, mindig naprakész információkkal rendelkezünk.

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS