Írta: vira

Ráktúlélőnek lenni nagyon személyes élettapasztalat, amit mindenki másként él meg. A túlélés kulcsa: amennyire lehetséges, a régi élet újjáépítése, valamint új utak feltérképezése, hogy a betegek az előttük álló életet minél teljesebben élhessék meg. Mit tehet egy daganatos beteg önmagáért? Kihez fordulhat segítségért az onkológiai kezelések között és után? Mit javasolt változtatni az életmódban? Hogyan lehet a szorongást csökkenteni, az életkedvet és önbizalmat visszanyerni? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Magyarország 1993 óta tartja minden év április 10-én a nemzeti rákellenes napot.
Magyar Rákellenes Liga szervezi az eseményt. Az időpont kiválasztásának oka, hogy e napon született dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének is számít. 
Az ünnep lényege, hogy a társadalomnak minden rétegét beleértve – magát az embert is – küzdjenek a rákbetegség ellen, és felébresszék saját felelősségüket magukban. (Forrás: https://hu.wikipedia.org)

Bús Józsefnével beszélgettem. 

-Hirdetés-

 

Mikor és milyen fajta rákot diagnosztizáltak Önnél?

2017 májusában diagnosztizáltak nálam rosszindulatú mellrákot.

Mi volt az első gondolata, amikor megtudta a diagnózist?

Amikor megtudtam, sokkot kaptam egy pillanatra. Ezt nem lehet szavakkal leírni, vagy elmondani. Csak az tudja, aki már átélt ilyet, vagy hasonlót. Éreztem és tudtam, hogy meggyógyulok!

Milyen kezeléseken esett át, mennyi idő volt a felépülés?

Kemoterápiás kezelést kaptam, összesen nyolc alkalommal, melyet megelőzött két műtét (2017. június 21-én, majd augusztus 18-án), mivel az első műtét sajnos nem sikerült. Ami azt illeti, még most is járok kontroll vizsgálatokra Kecskemétre.

Mi volt a legnehezebb ez idő alatt? Milyen hatással volt mindez a munkájára, családi életére?

Életem legnehezebb hónapjai, a kezelés alatti időszakok voltak, mivel nagyon legyengült a szervezetem. Ugyanakkor jó érzés volt, hogy a családom végig mellettem volt és támogatott mindenben.

Fordult-e bármilyen szakemberhez segítségért?

Kineziológus szakemberhez fordultam segítségért, aki sok minden megerősített.

Hogyan változott meg az élete/életmódja? Mit gondol, mi az, ami leginkább segített Önnek a rák legyőzésében?

Azóta jobban odafigyelek magamra és egészségesebben élek. Nekem a pozitív gondolkodás is sokat segített a gyógyulásban, illetve azt gondolom, hogy erről beszélni kell, reményt adva másoknak. Azt javaslom mindenkinek, hogy rendszeresen járjon el szűrésekre, hiszen rendkívül fontos a megelőzés. Én is ezt tettem, ezért gyógyultam meg.

Kutyifa Icu
Kiemelt kép: illusztráció (https://nepszava.hu/)  

MEGOSZTÁS