Írta: vira

A kiskőrösi Tagai Tímea gyógytornászt is váratlanul érte, hogy egyik napról a másikra az otthonába kényszerült a vírus terjedésének lassítása érdekében. Timi kreatívan megoldotta a helyzetet, napi szinten élő tornával jelentkezik facebook oldalán, hogy ezzel segíthessen embertársain ebben a testet-lelket megterhelő időszakban. 

Az online óra ötlete úgy született, hogy a kialakult helyzet miatt félbehagyott terápiáira keresett valami átmeneti megoldást.

-Hirdetés-

“Régóta fenntartok egy ‘Timi csoportos órái’ facebook csoportot, ahol minden fontos információról értesülhettek pácienseim. Ez már egy jól kialakult kommunikációs csatornává vált köztünk, ezért arra gondoltam alkalmas lenne most is arra, hogy vendégeim ne maradjanak hónapokon keresztül magukra a mozgásszervi problémáikkal, illetve ezzel egy kis lelki támaszt is nyújthatunk egymásnak a mozgás örömén keresztül” – mesélte Timi hírportálunknak.

Kutatások támasztják alá, hogy a rendszeres, mérsékelt intenzitású testmozgás immunrendszert erősítő hatással bír, különösen a légúti betegségeket illetően, valamint a stressz csökkentésében is kimagasló hatással rendelkezik, ellentétben a túlzásba vitt, nagy intenzitású edzésekkel. Persze az, hogy egy torna/edzés kinek mennyire megterhelő, az fizikai állapotunk szerint egyénenként változó.

“Igyekeztem úgy összeállítani a tornákat, hogy mindenki találjon benne számára megfelelőt, így helyet kapott a repertoárban gerinctorna hetente két alkalommal, kismama torna heti egy alkalommal, relaxáció szintén heti egy alkalommal, és a teljes testre kiterjedő erősítő, alakformáló torna heti két alkalommal, melyek a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Irodának köszönhetően továbbra is ingyenesek maradnak.”

Fotó: Fülöp Dávid

Aki nem igényel egyéni konzultációt, nincsenek komolyabb panaszai, csak mozogni szeretne, az bátran csatlakozhat a csoporthoz, de egyéni konzultációra, illetve személyre szabott gyógytornára is van lehetőség térítés ellenében. Komolyabb problémák esetén érdemes ezt a megoldást választani, hogy semmiképp se rontsunk állapotunkon egy inadekvát mozgásformával.”

Sajnos nincsenek olyan gyakorlatok, melyekről Timi azt tanácsolná, hogy mindenki végezheti őket. Hasonló problémával rendelkező csoportokat ki lehet alakítani és az ő igényeikre szabni a mozgást, ha nem egyéni terápiáról van szó. De a legfontosabb amit szem előtt kell tartanunk, hogy csak olyan gyakorlatokat végezzünk, és csak annyit, ami jól esik és nem okoz fájdalmat, nem fokozza panaszainkat!

Köszönjük Timi a lehetőséget!

-Kincses Szilvi-
Fotók: Fülöp Dávid

MEGOSZTÁS