A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat. Az MKSZ közleményben úgy fogalmazott, hogy a koronavírus megjelenése miatt, illetve a kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében március 14-én valamennyi, az általa és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat mérkőzéseit felfüggesztette.

-Hirdetés-

Miután a küzdelmeket „sportszakmai indokok alapján” meghatározatlan ideig nem lehet folytatni, a szövetség vezetőtestülete úgy döntött, hogy a sorozatokat – köztük az élvonalat, a másodosztályt, a Magyar Kupát és a Ligakupát is – befejezetté nyilvánította. A döntés egyhangúlag hozta meg a Magyar Kézilabda Szövetséget vezető testület. A határozatban foglaltak szerint a helyezéseket nem osztják ki és nem lesznek kiesők, illetve feljutók sem a különböző osztályokban. A nemzetközi kupákban azok a csapatok indulhatnak, amelyek a 2018/19-es idény alapján arra jogosultak voltak.

Térségünkben a Kiskőrösi KSK férfi csapata az NB II-ben szerepel, a megyei I. osztályú küzdelmekben vesz részt a Kiskőrösi NKSZSE és a Soltvadkerti TE női, a Soltvadkerti TE, valamint a Kecel KC férfi gárdája. Arról érdeklődtem térségünk kézilabda csapatainál, hogy milyen módon élik meg a kialakult helyzetet.

A képen bal oldalon Harangozó Péter, a Kiskőrösi KSK csapatvezetője

Harangozó Péter – Kiskőrös KSK csapatvezetője:

-Nagyon vegyes érzések vannak most a klubon belül, mert voltak olyan bajnokságok, ahol a csapatainknak nagy esélye mutatkozott a dobogós helyek valamelyikének elérésére. Az utánpótlás csapataink közül a Czinkózcki Tibor edző által irányított gárdánk nagyon készült a Csurgó elleni hazai találkozóra, melynél egy győzelem esetén a fiatalok az ezüstérmet szerezhették volna meg. Az idei szezonban azonban nem fognak érmeket osztani és helyezettek sem lesznek. Az ifjúsági gárdánknak lett volna még esélye egy bronzérem megszerzésére, akik közül többen már kiöregednek ebből a korosztályból és sajnos ilyen körülmények között voltak kénytelenek elköszönni az utánpótlás csapatokban eltöltött évektől. A Magyar Kézilabda Szövetség határozata szerint minden bajnokságot a most szerepelt együttesekkel indítanak majd újra a következő szezonban. Az NB II-ben szereplő felnőtt csapat a 9. helyen állt, ami bennmaradást jelentő helyezés volt. A hátralévő ellenfeleket tekintve a 8. hely elérésére volt reális esélyünk. Amióta a különböző bajnokságokat felfüggesztették a játékosok egyéni edzéstervek alapján készültek. A klubon belül mindenkivel tartjuk a kapcsolatot telefonon vagy messenger üzenetek formájában. Az online edzésterveket elkészítésében segítségünkre van Zsiga Gyula edző és Kárpáti Krisztián a Balatonfüred egyik edzője. Ezek az anyagok írásos formában és videós anyagokban is eljutnak a játékosokhoz, hogy mi a számukra elvégzendő feladat. A szakfelügyelők online ellenőrzik, hogy a jelen helyzetben megfelelő munka folyik-e a klub keretein belül. A tervek szerint az egyéni edzések folytatódnak a tanév végig és a játékosok minden korosztályban megkapják az ehhez szükséges ajánlásokat messengeren. Az edzői fizetések tekintetében a márciusi béreket elutaltuk az érintetteknek és most várjuk az MKSZ állásfoglalását, hogy mi legyen a továbbiakban a TAO pénzek elszámolásával. Vannak olyan tételek, mint az étkezés, személyszállítás, buszköltségek, játékvezetői díjak, amelyeket a bajnokság lezárásával nem tudunk felhasználni és ezek átcsoportosítására lenne szükség.

A Kiskőrösi NKSZSE edzője Czérna János és utánpótlás csapata

Czérna János – Kiskőrösi NKSZSE edzője:

-Amióta a bajnoki küzdelmek felfüggesztésre kerültek és egyre inkább látszódott, hogy a vírushelyzet nem javul, mi már úgy láttuk, hogy a bajnokság nem tud normális keretek között lezárulni. Készültünk arra, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség hamarosan olyan döntést fog hozni, ami után nem kerülnek már megrendezésre a hátralévő fordulók. Általában a bajnoki küzdelmek már májusban befejeződnek, melyre a jelen helyzetben esély sem volt. Az edzésterveket folyamatosan elküldjük online formában a játékosoknak és ezeket az edzőknek elektronikusan archiválnia kell a különböző korosztályos csapatoknál a szakmai munkáért felelős személyeknek. A lányok különböző fitness gyakorlatokat végeznek, kar, hát, hasizom és láberősítő mozgásokat, amelyeket otthoni környezetben is végre lehet hajtani. Az elképzelések szerint az egyéni edzésekhez június végig adunk terveket, programokat a játékosoknak. A klubnál az edzői béreket TAO pályázati bevételekből fizetjük és most várjuk az MKSZ határozatát, hogy kifizetések majd milyen módon történhetnek.

A Soltvadkerti TE férfi kézilabda csapata, amely a bajnoki cím megszerzésére is esélyes volt. A képen az első sorban bal oldalon látható Opauszki Péter.

Opauszki Péter – Soltvadkerti TE játékosa:

-A történéseket figyelve már számítottunk arra, hogy nem fog folytatódni a bajnokság. Nagyon szomorú az egész csapat, hogy ilyen körülmények között zárult le a bajnokság, mert amióta együtt vagyunk még a bajnokságban ilyen jó szezonunk nem volt. Harcban voltunk a bajnoki cím megszerzéséért és egy nagy álmunk vált volna valóra, ha a megyei döntőben ezért küzdhettünk volna. Az egyéni felkészülés folyik a csapatnál és a játékosok az edző által elküldött program szerint futnak vagy otthon végeznek erősítő gyakorlatokat. A játékosok videó chat, telefon vagy messenger segítségével tartják egymással a kapcsolatot. Attól függetlenül, hogy a bajnokságot befejezettnek lehet tekinteni a csapat játékosai továbbra is egyénileg készülnek. Most mindenki nagyon szomorú a csapatnál, mert ebbe az idénybe sok munkát tettünk bele és jöttek is a jó eredmények. Megpróbáljuk feldolgozni a helyzetet, egymást segítve és a következő szezonban majd újra nekivágunk a bajnokságnak, hogy elérjük céljainkat.

A Soltvadkerti TE női kézilabda csapata. Az álló sor bal szélén látható Mihók Péter a gárda edzője.

Mihók Péter – Soltvadkerti TE női csapatának edzője:

-A csapatból mindenki nagy sajnálattal vette tudomásul, hogy ebben a szezonban már nem lesz bajnoki mérkőzésünk. Amikor a küzdelmek felfüggesztésre kerültek mi is igazodtunk az ajánlásokhoz és beszüntettük a közös edzések megtartását. A játékosokkal messengeren tartom a kapcsolatot, így a történésekről azonnal értesítjük egymást. Az egyéni edzéseket önszorgalomból a keretből csak néhány játékos végezte el és mindenkinek nagyon hiányzik a közös gyakorlások légköre. A továbbiakról akkor születhet döntés, ha már látni, hogy a vírushelyzet mit enged meg. Nekem a csapatnál a szerződésem a bajnokság végig szólt, de most még nem tudok nyilatkozni arról, hogy a későbbiekben is maradok-e a lányoknál. Számomra is nagyon hiányzik az edzések, a mérkőzések sportélménye, de a jelen helyzetben más, fontosabb dolgok kerültek előtérbe.

A Kecel KC edzője Lakatos Tibor (a képen jobbra) olykor játékosként is segítette az együttest.

Lakatos Tibor – Kecel KC edzője:

-Nálunk mindenki a játék szeretete miatt lép pályára hétről-hétre és nagyon sajnáljuk, hogy nem kézilabdázhatunk. A csapat minden játékosával beszéltem és elfogadtuk, hogy a jelen helyzetben a sportnál fontosabb dolgok kerültek előtérbe. A bajnokság felfüggesztése óta a csapatból többen készülnek egyénileg, futnak és otthon erősítő gyakorlatokat végeznek el. A klubnál három korcsoportban 6 utánpótlás csapat is van, amely játékosai online edzésprogram alapján készülnek szintén egyénileg. Ezeket az edzésterveket szinte naponta frissítjük és folyamatosan kommunikálunk mindenkivel az internet segítségével. Az elképzelések szerint a nyáron sem állnánk le a felkészüléssel és a klub játékosainak folyamatosan küldenénk el az egyéni edzésterveket. Amennyiben a vírushelyzet javulna annyira, hogy már lehetne használni a sportcsarnokot, akkor egyből nekikezdenénk a közös munkának. Az egyesületnél most a legnagyobb gondot a Pünkösd Kupa megrendezésének kérdése jelenti. Elkezdődött már a kupa szervezése, vannak csapatok, akik indulnának és olyanok is, melyek már a nevezési díjat is befizették. A torna május végén lenne, de nagy valószínűséggel ezt akkor még nem lehet megrendezni. A magam részéről még ilyen állapotokat, de még ehhez hasonlót sem éltem meg, amely után nehéz lesz a régi mederben dolgozni. Nagyon sok a kérdés még a TAO elszámolásokkal kapcsolatban is és sok más téren is a bizonytalanság a jellemző. Jelenleg nem vagyok nagyon pozitív gondolkodású a kézilabda és a csapat jövőjével kapcsolatban, de eddig még minden alkalommal sikerült felállni a legkilátástalanabb helyzetekből is, amiből talán erőt lehet meríteni.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS