Felújítási munkálatok folynak a soltvadkerti katolikus templom épületének torony részében. A nagy magasságban történő munkavégzésre azért van szükség, mert elromlott a toronyórát működtető szerkezet.

-Hirdetés-

A javítási munkálatokat a füzesabonyi Toronymester Kft. végzi el, amely cég részéről Bukta Balázs elmondta, hogy egyházi épületeken szoktak szakmunkákat elvégezni. Megkeresés érkezett a részükre a soltvadkerti katolikus egyház részéről, hogy nem működik a templom toronyórája.

A munka első fázisában az óra belső elektronikáját és a hajtóművet cserélték ki, de ettől még sajnos nem jártak a mutatók. Az óra közvetlen hajtóműve is elromlott és egy közel 1 méteres vascsövet szereltek ki a falból, ami olyannyira elkorrodálódott, hogy meg sem mozdította a mutatókat.

A mutatók levételéhez alpinista tudásra is szükség volt, hiszen nagy magasságban dolgoztak a szakemberek. A toronyból másztak ki és a fagerendához biztosították magukat kötéllel.

Egy átlagos torony magassága 40 méter körül van, a soltvadkerti épület esetében pedig 45-50 méteren dolgoztak.

A szükséges eszközöket létra segítségével vitték fel a nagy magasságba egyenként. Az alkatrészek konkrét javítási munkálatait helyben nem tudják elvégezni, ezért azokat Füzesabonyba vitték el. Megnézik, hogy az óra hajtóműveit lehet-e javítani és amennyiben erre nincs mód, akkor kicserélik vagy egyedi gyártásban készített alkatrészekkel pótolják.

A szakember megemlítette, hogy minden szükséges alkatrészt maguk készítenek és ezért minden esetben tudnak igazodni az adott óraműnél tapasztalható problémákhoz. Az eddigi legkomolyabb munkájuk az egri bazilika épületénél volt, amikor három nagyharangot szereltek le és új felfüggő szerkezetet építettek ki. Ott a legnagyobb harang 62 mázsát nyom, tehát nem volt könnyű a dolguk a szakembereknek.

A soltvadkerti munkát közepesen nehéznek nevezte és elmondta, hogy a nagy magasságban még nem volt balesetük, megcsúszásuk vagy egyéb nagyon veszélyes helyzetük, de kiemelte, hogy ez egy olyan szakma, amiben az ember csak egyszer hibázhat.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS