Írta: vira

Szereplési vágy kortól és nemtől függetlenül majdnem mindenkiben ott rejtőzik. De mit nyersz azzal, ha kipróbálod magadat a világot jelentő deszkákon? Nagy művész csak kevés emberből válik, mégis: a színészet tökéletes azonosulás a világgal, önmagaddal és társaiddal. A színészkurzusok látogatóinak észrevétlenül fejlődik a személyisége, változik a kisugárzása. A kultúrától több leszel: az irodalomtól műveltebb, ékesszólóbb, a festészettől kreatívabb, nyitottabb, a zenétől öntudatosabb, felszabadultabb. A színészet az előbbiek mindegyikét egyesíti magában.

-Hirdetés-

Műveltség

Színdarab nincs dráma nélkül. Az adaptált szöveg lehet egy ismert vagy kevésbé ismert klasszikus, de valami teljesen új is, vagy összeállíthattok saját ötletekből és szövegből is előadást. Az a vélekedés, hogy csak a poros művek bővítik a tudástáradat, egyszerűen hamis. A kortárs irodalom nyelvezetének, világlátásának elsajátítása szintén értékes készségekkel ruház fel. Napjaink prózáját nemcsak a jelenkor, de a múlt eseményei is nagyban befolyásolják: legyen szó akár történelmi személyekről vagy popkulturális utalásokról. A műveltség a világot is kitárja előtted: izgalmasabb témákról beszélgethetsz, vitázhatsz. Az ilyesfajta diskurzusokhoz a partnerek már adottak, hiszen a társulat többi tagja szintén belehelyezkedik a feldolgozandó műbe. Ezek az új „munkakapcsolatok” könnyen szoros barátságokká alakulhatnak.

Kreativitás

A színház jó értelemben meghökkenti a közönséget – egy társulatnak az a legfontosabb feladata, hogy hasson. Ami a darab egészét és a koncepciót illeti, a kreativitás főképp a dramaturg, a rendező, a jelmez- és díszlettervező felé elvárás, de át kell szőnie a színészi játék minden pillanatát is. A próbák során olyan forradalmi megoldásokkal találkozhatsz, amelyek magadtól talán eszedbe sem jutnának. Ha ötletgazdag környezetben töltöd az idődet, a problémamegoldó képességed is javul: az iskolai vagy munkahelyi feladatokat leleményesebben teljesíted majd. A formabontó jelmezek, díszletek az önkifejezés szabadságára tanítanak: azok, akik furcsa ruhákat öltenek esténként, reggel a tükörbe is sokkal magabiztosabban pillantanak. Minél inkább megtalálod önmagad, a kisugárzásod annál erőteljesebb lesz, te pedig szimpatikusabbá válhatsz mások számára.

Öntudatosság

Mondhatni, minden próba egy fellépés: az önbizalmad nem csak a hivatalos előadások során nő, hiszen anélkül színpadra sem lehet állni. A gyakorlás során a társulat minden egyes tagja odafigyel a másikra. Egy színészkurzus remek alternatíva azoknak, akik lámpalázasak, és kényelmetlenül érzik magukat, ha „szerepelnek”. A közös gyakorlások alkalmával a magad köré épített falak fokozatosan leomlanak. Az önbizalom alapvetés a mindennapokban: a kapcsolatok kialakításában és fenntartásában csakúgy, ahogy kellemetlen szituációk elkerülésében is.

Nyitottság

Bármilyen csoportos foglalkozást választasz, egy társaság részévé válsz. A színészképzőben nemcsak átlagos személyekkel, hanem különc karakterekkel is összehozhat a sors. A próbákon egyre inkább elmélyülsz majd a saját szerepedben, közben pedig lépésről lépésre megismered a többi figurát. Darabonként különböző perspektívából kell szemlélned a világot, ami segíthet legyűrni az előítéleteidet. Ahogy egyre nyitottabb leszel, úgy válsz barátságosabbá mások szemében. Az extrovertált személyiségjegyek friss lehetőségeket nyitnak meg a munkában és az iskolai életedben is. Egy olyan csoport büszke szövetségese leszel, amilyennel eddig talán nem is találkoztál: rendkívüli csapattag egy nem mindennapi csapatban.

Kinek való a színészmesterség?

A színházcsinálás mindenkire pozitívan hat, jóllehet maga a színészmesterség és a színházi szakma ennél jóval összetettebb. A felsoroltak ugyan jó alapot adnak, ám ennél sokkal több kell az érvényesüléshez. Amatőr színi társulatok és nyári táborok tömkelegéből válogathatsz, ahol hamar kiderül, szeretnéd-e és tudod-e majd profi szinten művelni a színészkedést. Ha mégsem, ez akkor is tökéletes alkalom a személyiségfejlesztésre. Bátran vágj bele, mert csak nyerhetsz vele!

Hogy csak egyet említsünk a sok közül: PEOPLE TEAM. A színjátszótábor színművészeti egyetemistákkal, hivatásos színművészekkel és rendezőkkel dolgozik együtt. A 13-17 évesek dinamikus színházi munkája ráadásul kiegészül közösségi programokkal, ahol a színészeken kívül más művészeket is megismerhetsz. Találkozz fiatal költőkkel, grafikusokkal, alkotókkal, vagy segíts a filmkészítőknek! Az motiváció két lábon szaladgál a tábor területén két héten keresztül, neked csak el kell kapnod. Sosem tudhatod előre, kitől vagy mitől kapsz inspirációt a karaktered megformálásához.

Szilágyi Sára

MEGOSZTÁS