Írta: vira

A világban és hazánkban is tomboló koronavírus járvány alaposan felforgatta az oktatás világát is. A kormányzati döntés értelmében a 2019/2020-as tanévben főszabály szerint csak írásbeli vizsgák kerülnek megszervezésre.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgató asszonyt a gimnáziumi éveket lezáró érettségi vizsgák megszervezéséről, lebonyolításáról kérdeztem.

Ez a kép egy korábbi interjú alkalmával készült

Mennyivel volt nehezebb megszervezni az írásbeli érettségit ebben a tanévben?

-Hirdetés-

Az előkészületek – a diákok érettségi vizsgára jelentkeztetése – még a megszokott rend szerint zajlott. Szokás szerint sok 10-11. évfolyamos diákunk is bejelentkezett előrehozott érettségi vizsgára idegen nyelvből és informatikából, így nekik januárban megszerveztük az ehhez szükséges osztályozó vizsgákat a 10., illetve 11. évfolyam anyagából, illetve készültünk a tavaszi vizsgájukra is (12. évfolyamos anyagból) – de azokat már nem tudtuk megtartani a járványügyi veszélyhelyzet miatt. De ahogy az ő vizsgájukkal kapcsolatban sem voltak múlt hét csütörtökig pontos információink, így a rendes érettségi vizsgára készülők kapcsán sem tudtuk, hogy hogyan és mire is készüljünk. Őszintén: a húsvét előttre ígért bejelentés elmaradása után egyre türelmetlenebbül vártuk az érettségi vizsga megtartásával/módjával kapcsolatos kormánydöntést, hiszen azért annak előkészítésével máskor ilyenkor már gyakorlatilag kész szoktunk lenni. Az első vizsganap előtt 5 munkanappal például még mindig nem tudjuk, ki lesz az érettségi elnökünk, hova mennek emelt szintre jelentkezett tanulóink. S bár az írásbeli vizsgák terembeosztásával már hetekkel ezelőtt elkészültünk, most az összeset újra kell terveznünk – részben az előrehozott vizsgák törlése miatt, részben pedig azért, hogy minél inkább tudjuk biztosítani a megfelelő távolságtartást, a diákok csoportosulásának elkerülését.

Milyen áthidaló megoldásokat „dolgoztak ki” a lebonyolítás szabályaira vonatkozóan? Hogyan fogják megoldani az ellenőrzést, beléptetést az írásbeli vizsgák kapcsán?

Sikerült egy olyan digitális távoktatási rendszert létrehoznunk iskolánkban, melyen keresztül nemcsak a vizsgaanyagból próbáljuk felkészíteni diákjainkat, de videós óráinknak köszönhetően lelkileg is igyekszünk támogatni, erősíteni őket. A vizsgaszervezéssel kapcsolatban nehézséget számomra/számunkra a bizonytalanság jelentette – nagy igazság van abban a mondásban, miszerint sokszor a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalanság. S miután ez most egy olyan nehézség volt, melyre nekünk nem volt ráhatásunk, őszintén, adott helyzetben örültem, hogy nem a mi felelősségünk a döntés, s nem tudtam mást tenni, mint bízni a döntéshozók bölcsességében.Illetve ami még mindig nehézséget jelent számunkra: változatlanul nincs információnk a technikusképzésben résztvevő végzősdiákjaink vizsgáinak módjáról, idejéről.

Nagyon sokan megkerestek már, hogy felajánlják segítségüket – pl. helyi rendőrkapitányság, egy helyi vállalkozó, aki nagyon jó áron hozott nekünk maszkokat, általános iskolai tagintézményünkben dolgozó kollégák, volt diákunk, aki ma már végzős egyetemista, sőt még az állami fenntartású helyi általános iskolában dolgozó pedagóguskollégánk is, úgyhogy bizakodó vagyok a vizsga sikeres lebonyolításával kapcsolatban. Sőt meg kell említenünk a Kiskőrösi Városi Óvodák vezetőjét is, aki felajánlotta, hogy minden érettségiző diákunknak varrnak az iskolai egyenruhánkkal színben is harmonizáló maszkot. Úgyhogy ennyi jószándékú emberrel a környezetemben nagyon bizakodó vagyok.

Iskolánknak több bejárata is van, így ez most sokat fog segíteni nekünk a diákok biztonságos beléptetésekor. Az emelt szintű érettségi vizsgák és a már sok előrehozott érettségi vizsgaeredmény miatt – a mostani állapotok szerint – 84 fő lesz a legnagyobb vizsgázói létszámunk – miután terveink szerint négy ajtón léptetjük majd be őket az épületbe, s hogy melyiken, azt előre közöljük velük. Úgy gondolom, be fogjuk tudni tartani és tartatni a távolságtartással kapcsolatos szabályokat.

“Beszerzésre” kerültek a maszkok és a kézfertőtlenítők is

Van olyan diákjuk, aki esetleg visszalépett, vagy módosítást kért?

A 90 rendes érettségi vizsgára jelentkezett diákunk közül mindössze egy kért módosítást: emelt szintről lépett vissza középre magyar nyelv és irodalomból.

Mit üzen az idei érettségizőknek?

A múlt csütörtöki bejelentés után írtam egy levelet a végzőseinknek, melyben próbáltam őket biztosítani mind magam, mind kollégáim maximális támogatásáról, jóindulatáról. Azt a levelet én egy Einsteintől származó idézettel zártam: „Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.” Illetve az imaházunk falán olvasható igeversre is felhívtam figyelmüket, miszerint: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”

Kiemelt kép: https://kiskoros.hu/
Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS