Véradó napot hirdettek meg április 25-én Soltvadkerten, amikor a művelődési házba várták a segíteni szándékozó lakosokat. Előzetesen 540 donort értesítettek ki a városban a véradás lehetőségéről, akik közül 80-an jöttek el.

A Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete területi vezetője Sutus Etelka elmondta, hogy ez a véradás nem mindennapi volt Soltvadkert életében, ugyanis hétvégére korábban még sohasem hirdették meg.

Sutus Etelka
-Hirdetés-

Örömmel mondta el, hogy előzetesen mintegy 50 donorra számítottak, amivel szemben összesen 80-an voltak vért adni. Kiemelte, hogy régen voltak már ilyen sokan véradáson a városban és sok első véradót is köszönthettek. A szervezőmunkálatokban nagy segítséget kaptak a művelődési központ munkatársaitól, akik megszervezték a véradó meghívók kiszállítását, segítettek az internetes és a helyi médiákban való megjelenésben.

Mindezek mellett a városban nyilvántartott 540 donornak SMS üzenetet is küldtek a váradás időpontjáról. Tudni kell, hogy a belépéskor mindenki aláírja a nyilvántartáshoz való hozzájáruló nyilatkozatot, ami az Országos Vérellátó Szolgálat részére 30 évig biztosítja, hogy értesíthetik a donort a véradások időpontjáról. Két véradás között legalább 56 napnak kell letelnie, így a most megjelent donorok majd legközelebb ennyi idő múltával adhatnak vért. Egy személy 4,5 dcl vért adhat, ami alapján most a soltvadkertiek összesen 36 liter vérrel segítették meg a bajba jutott embertársaikat. A nap során természetesen a koronavírus helyzethez igazodva fokozottan felügyeltek a fertőtlenítésre. Mielőtt valaki belépett volna az épületbe egy kézfertőtlenítésen és lázmérésen kellett átesnie. Az előtérben egyszerre legfeljebb 5 személy tartózkodhatott, így sokan az épületen kívül várakoztak. Mindenki kapott egy saját tollat az okiratok aláíráshoz és minden vérvétel után fertőtlenítették az ágyakat.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS