Írta: vira

A koronavírus-járvány milyen nehézségeket görget a kiskőrösi vállalkozások elé? Befolyásolja-e a megrendeléseket és az alapanyagok behozatalát? Ennek hatásaként tervezik-e a munkaidő-csökkentéseket vagy éppen leépítéseket? Ezekre kerestük a válaszokat.

A koronavírus-járvány mennyire befolyásolja a megrendeléseiket? Okoz-e cégük esetében csökkenéseket vagy esetleges visszavonásokat?

Ungvári Ferenc – Ungvári Works Kft.: A cégünk esetében a megrendelés csökkenés nem tapasztalható, és visszavont megrendelés sem fordult elő ez idáig.  Első időszakban figyeltem fel kiszállításokkal kapcsolatos problémákra, ez abból adódott, hogy a szállító cégek tartottak a külföldi utaktól, abból kifolyólag, hogy hazaérkezésük után karanténba kerülnek. Egy hétig tartott ez a probléma, de már ez is megoldódott. Más egyéb negatívumról nem tudok beszámolni.

Ungvári Ferenc
-Hirdetés-

Schäffer Tamás – Kőröskom Nonprofit Kft: Amit kijelenthetek, hogy egyelőre abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelen pillanatban nem érinti a Kőröskom Nonprofit Kft-t közvetlenül ez a veszélyhelyzet és az e kapcsán formálódó válság, sem az építőipari kivitelezés, sem a hulladékgazdálkodás tekintetében. Az idei évi megrendelésállományunk mindeddig a terveknek és az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. Végezzük azokat a munkálatokat, amelyekre leszerződtünk, illetve folyamatban vannak azok a beszerzések, amikre már korábban is készültünk és pályázunk. Partnereink nem mondtak vissza egyelőre e munkák közül semmit sem. Vannak tervfázisban lévő projektek is – mind az önkormányzat, mind az egyéb piaci szereplők részéről – melyeket szintén szeretnénk majd megpályázni, tehát a tervezési szakaszban lévő munkák sincsenek egyelőre leállítva. Így most még nem látom azt, hogy csökkenne a közeljövőben a megrendelésünk.

Szvétek Sándor – Szvétek Sándor e.v. – Falap Üzletház: Cégünk esetében még egyelőre minden megy a régi kerékvágásban. Csak belföldre, és azon belül kisvállalkozóknak szállítunk, amely esetében elmondható, hogy nem tapasztalunk visszaesést, és nem is jeleztek ilyen jellegű szándékot sem az irányunkba.

Atkári Árpád – Tek-Szol Kft.: Mi minden évben meglátogatjuk a legnagyobb megrendelőinket. Fő piacunk Németország, de a megrendelőink között vannak svájciak, illetve osztrákok is. Ők tavaly novemberben azt közölték, hogy a gazdaságukban kis visszaesésre lehet számítani. Ennek a mértéke a rendelési állományban 15-20 százalék körülire tehető majd. Ekkor még nem volt jelen a koronavírus. Ez az év nyilván a járvány miatt is, tovább nehezült, de összességében véve számítottunk a visszaesésre. Mivel előre tudtuk, hogy mi lesz, ezért megpróbáltunk újabb partnereket találni. Ez a stratégiánk eddig be is vált.

Tek-Szol Kft.

Markó Péter – Druk-ker Nyomdaipari Szolgáltató Kft.: Nekünk elég széles a portfóliónk, van egy lakossági szolgáltalási szektorunk. Ott jelentősnek mondható a visszaesés a megrendelések tekintetében, a marketing anyagok tekintetében, amit a budapesti értékesítési irodánk kezel, ott is 50 százalékkal esett vissza a megrendeléseknek a száma. Viszont a csomagolóanyagok esetében óriási kereslet mutatkozik, ami legfőképpen az élelmiszerek csomagolóanyagát érinti. Ez az éttermek bezárásának is betudható, hiszen otthon többet fogyasztanak az emberek. A boros és egyéb italos címkék esetében nem tapasztalok csökkenést, jól teljesít ez a szegmens. Ez utóbbi esetében a gyártást bővítenünk is kellett, hiszen nem győztük már az utóbbi időszakban. Új termékünkként pedig megjelent a fertőtlenítőszer-címke.

Tapasztalnak nehézségeket a feldolgozandó alapanyagok beszerzésében?

Ungvári Ferenc: A beszállítói, alapanyag-ellátási szinten sincs problémánk, nálunk online történik a rendelés és egyrészt mi oldjuk meg az anyag beszállítását, vagy másrészt a futárszolgálatok hozzák el nekünk a kisebb, akár  nagyobb mennyiségű anyagokat is. Sőt, keresik is a megrendeléseket, hiszen nekik is talpon kell maradniuk. Tehát akadályok nincsenek egyelőre.

Schäffer Tamás: Az építőanyag ellátás is egyelőre folyamatosnak bizonyul. A beszállítói oldal azt jelezte számunkra, hogy vélhetően a jövőben is biztosítani tudja azokat az építőanyagokat, amikkel mi dolgozunk. Mi alapvetően olyan anyagokat építünk be a futó beruházásaink során, amelyek most is és az előrejelzések szerint a későbbiekben is nagy biztonsággal rendelkezésre fognak állni. Ezek nagyrész hazai gyártású építőanyagok, így a beszerzésüket nem nehezíti a korlátozottabbá vált nemzetközi áruforgalom.

Schäffer Tamás

Szvétek Sándor: Még minden feldolgozandó alapanyagot időben megkapnuk, nincs gondunk a rendelések tekintetében sem. Eddig kitartott a magyarországi nagykereskedelmi készlet, egyetlenegy esetben fordult elő – egy kínai termék esetében – hogy nem érkezett meg, de úgy gondolom, hogy ez is valószínűsíthetően meg fog a közeljövőben jönni hozzánk. Ez a késedelem nem érinti cégünket nagy csapásként, pótolható anyagokról beszélünk. Így összességében nem érintett minket negatívan a koronavírus-járvány okozta gazdasági probléma.

Atkári Árpád: Van alapanyagunk, de előfordul, hogy 1-2 nappal többet kell várnunk a beérkezésére. A csúszás okának a beszerzési lehetőségek nehezebbé válását tartom, de ez a probléma minimális, nem nehezíti meg az életünket.  A gépipari területen ma még nem tapasztalok nagyobb gondot az alapanyagok ellátásának tekintetében.

Markó Péter: Nekünk az alapanyag ellátás az, ami gondot okoz. Megnőtt a beszállításának az ideje, és nem kedvez még nekünk a gyenge forintárfolyam sem. Amit 1 hétre kaptunk, most 1 hónap alatt érkezik meg, amikett 1 hónapra kaptunk, azok az anyagok most 2,5-3 hónapra érkeznek meg. Mindig és mindenki óvatos határidőket közöl, így vannak kellemes meglepetések is: volt olyan alapanyag, amely 1 héttel hamarabb érkezett meg. Inkább a bizonytalanság az, amit ebben vélek felfedezni. Senki sem akar olyat ígérni, amit biztosan nem tudna teljesíteni.

Druk-ker Nyomdaipari Szolgáltató Kft.

Az önök cégénél érinti-e negatívan a munkavállalókat a járvány okozta gazdasági helyzet? Terveznek-e munkaidő-csökkenést vagy éppen leépítést?

Ungvári Ferenc: Nem tervezünk leépítéseket, és igazából  nincs is rá nálunk szükség. Nekünk nincs kevesebb munkánk, túlóráznunk is sokat kell. Egészségügyi szempontból is rendben van a cég, senki nem hiányzik.

Schäffer Tamás: A Kőröskom Nonprofit Kft. munkavállalóit nem érinti negatívan a vírushelyzet abból a szempontból sem, hogy nem vezettünk be munkaidő korlátozást, nem csökkentettük a béreket, nem küldtünk senkit fizetésnélküli szabadságra, illetve nem kezdtünk leépítésbe. Természetesen alkalmazunk mi is olyan óvintézkedéseket, amiket annak érdekében vezettünk be, hogy ez hosszú távon is elmondható legyen. Mivel mi nem tudunk homeofficeból építkezni, ezért nekünk a szociális távolságtartás nagy kihívást jelent, hiszen nem tudunk egymástól kellő távolságra elszeparálódva dolgozni. Ebből a szempontból veszélyeztetettebbek is vagyunk mindannyian, akik ebben a szektorban tevékenykedünk.

A Kőröskom Nonprofit Kft. munkatársai a Hagyományok Háza kivitelezése közben

Szvétek Sándor: Munkavállalók esetében elmondható, hogy amíg van megrendelésünk, mi tudunk munkát adni. Így ennek fényében nem tervezzük a munkaidőt csökkenteni, vagy kényszerszabadságot bevezetni. Tehát folyamatosnak tekinthető a működésünk.

Atkári Árpád: Pillanatnyilag munkaidő-csökkentési kényszerünk nincs. De nem tudom pontosan megmondani, hogy mi lesz 3 hónap múlva. Abban a kereskedelmi láncolatban, amelynek mi is részei vagyunk, alkatrész, és berendezés gyártásunkkal, a recesszió és a fellendülés is 5-6 hónapos csúszással jelentkezik. A tavalyi évhez képest biztos lesz, visszaesés, ha nagy szerencsénk lenne a jövőt tekintve, akkor nem kell jelentős munkaidő csökkentést végrehajtanunk, vagy legvégső esetben létszámot leépítenünk.

Markó Péter: Amely területen megoldást kellett találnunk, az az otthon maradt anyukák esete. Nem mindenkinél tudtam megoldani az otthoni munkát, volt olyan is, aki nem akarta vállalni az otthoni munkát, hiszen a gyermeknevelés ezt nem tette számára lehetővé. Van olyan dolgozónk, aki csökkentett munkaidőben dolgozik, de van olyan is, aki fizetésnélküli szabadságát tölti. Van olyan nyugdíjas dolgozónk, aki kérte, hogy fizetésnélküli szabadságra mehessen, hiszen ő nem akarta felvállalni azt a rizikót, ami  a vírussal együtt jár. 70 fölött vagyunk létszámban, ezáltal rugalmasan tudtuk kezelni a problémákat.

Kiss Tamás
Nyitókép: Ungvári Works Kft. 

MEGOSZTÁS