Írta: vira

A világban és hazánkban is tomboló koronavírus járvány alaposan felforgatta az oktatás világát is. A kormányzati döntés értelmében a 2019/2020-as tanévben főszabály szerint csak írásbeli érettségi vizsgák kerülnek megszervezésre.

Franczia László igazgatót kérdeztem az írásbeli érettségi, valamint a szakmai vizsgák megszervezéséről, lebonyolításáról.

Hány diákjuk érettségizik ebben a tanévben? Volt, aki esetleg visszalépett, vagy módosítást kért?

-Hirdetés-

Mivel központilag törölték az előrehozott érettségit, így gyakorlatilag két osztály, összesen 70 diákunk fog érettségizni ebben a tanévben. A szintemelő érettségit megtartjuk, arra is van néhány jelentkezőnk.  Április 21-ig volt lehetősége a tanulóknak eldönteni, hogy esetlegesen visszalépnek-e, de egyetlen diákunk sem élt ezzel a lehetőséggel.

Ez a kép egy korábbi interjú alkalmával készült (Fotó: Kincses Szilvi)

Milyen áthidaló megoldásokat „dolgoztak ki” a lebonyolítás szabályaira vonatkozóan? Hogyan fogják megoldani az ellenőrzést, beléptetést az írásbeli vizsgák kapcsán?

Terveink szerint egy terembe 9 diákot ültetünk majd, sőt a kisebb termekbe még kevesebbet értelemszerűen. Igyekszünk minél több kollégát bevonni a felügyeletbe. Ha figyelembe veszem a folyosón felügyelőket is, akkor körülbelül 45 munkatársunk vesz majd részt az írásbeli érettségik koordinálásában. 60 év feletti kollégáink természetesen mentesülnek most ezen feladatok alól. Lesznek egyéb különleges szabályaink is, mint például mindenki, aki belép az ajtón,kap egy teljesen steril maszkot, miután hőmérővel ellenőriztük, hogy nem lázas-e. Ez minden egyes napon így zajlik majd. Mindemellett szenzoros kézfertőtlenítők állnak majd rendelkezésre. Minden egyes kézfertőtlenítőnél ott áll majd egy pedagógus, vagy felügyelő, aki ezt is ellenőrzi. A vizsgákhoz a maszkokat és kézfertőtlenítőt biztosítják az iskola számára, de Fülöpné Horváth Mónika gyakorlati oktatásvezető is készített maszkokat, amiért külön köszönet illeti. Ezenkívül rendeltünk kettő darab ózongenerátort is, amelyekkel az osztálytermek fertőtlenítését is minden alkalommal elvégezzük. A gyakorlati szakmai vizsgánál is megerősített ügyelet lesz azért, hogy biztosítsuk a legalább 1,5 méteres távolságot a tanulók között. Ebben a tanévben még a rendőrség segítségét is kértük egyrészt a beléptetésnél, másrészt a távolságtartásnál, sőt még az épület előtt is áll majd egy járőr. A beléptetés az iskola két bejáratán keresztül, előre kijelölt útvonalon, az ajtókon kifüggesztett névsor és terembeosztássalzajlik majd, hogy a kijelölt osztályteremhez minél rövidebb úton jusson el a vizsgázó, és véletlenül se legyen felesleges csoportosulás. Az a pedagógus, aki átveszi a vizsgázóktól a dolgozatot, mindezt maszkban és kesztyűben teszi majd meg, sőt mi felkínáljuk arcpajzsainkat is használatra. Az átvett dolgozatokat iratkaranténban fogjuk tárolni. Az írásbeli vizsgák alatt ez a helyiség más célra nem lesz használható. Eredeti terveim szerint 7 napig, de elképzelhető, hogy ezt az időintervallumot lecsökkentem majd, hiszen a virológusok azt állítják, hogy a vírus papíron legfeljebb 48 óráig fertőzőképes. Csak ezt követően adjuk ki a dolgozatokat a javító tanárnak, aki dönthet úgy, hogy otthon javítja ki a dolgozatokat, de akár kérheti azt is, hogy az intézményben. Ebben az esetben egy ózongenerátorral fertőtlenített helyet biztosítunk számára, sőt még a dolgozatokat is fertőtleníteni tudjuk ezzel az eljárással, ha szükség lesz rá. Ebben az évben újdonság lesz, hogy tanulóink beszkennelve kapják meg és tekinthetik meg a kijavított dolgozataikat – számításaim szerint ez több mint 10 000 oldalnyi dokumentumot jelent-, amit e-mail címükre küldünk ki. Így elkerüljük a személyes kontaktust a kijavított dolgozatok megtekintése során. Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül nagy feladat lesz.

Fertőtlenítőszerekkel is takarítják az osztálytermeket

Mennyivel volt nehezebb ebben az évben megszervezni az írásbeli érettségit?

A lebonyolítás menetét a szakképző iskolák igazgatóival egyeztettem, sőt munkatársaim véleményét is kikértem a különböző javaslatok kapcsán, hiszen szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy az érettségi gördülékenyen és sikeresen menjen végbe ebben a tanévben is. A kötelező érettségi tantárgyakból, az első héten 9 órakor kezdődik majd az érettségi, ezért arra kérjük tanulóinkat, hogy a fokozott ellenőrzés végett lehetőség szerint 8:00 órára, legkésőbb 8:30-ra érkezzenek meg intézményünkbe. Tanulóinkat egyébként a KRÉTA rendszeren keresztül, illetve Google tanulócsoportok segítségével tájékoztatjuk. Az érettségi eljárás menetéről és a terembeosztásról is előzetesen kiértesítjük őket, így senkit sem fog meglepetés érni az érettségi napján.

Mit lehet tudni a szakmai vizsgákról?

A szakmai vizsga tekintetében április 24-én jelent meg egy egyedi miniszteri határozat, amely szerint a korábbi vizsgaszabályzatot a veszélyhelyzetre érvényes szabályok szerint kell alkalmazni. A szakmai vizsgákon csak írásbeli és gyakorlati vizsgarészek lesznek. Szóbeli itt sem lesz, mint ahogyan az érettségin sem. Az írásbelit itt is ugyanolyan szabályok mentén szervezzük meg, míg a gyakorlatra speciális gyári maszkokat kapnak tanulóink. A műhelyben a távolságtartás sokkal egyszerűbb lesz véleményem szerintem, míg a különböző eszközöket, szerszámokat itt nehezebb lesz fertőtleníteni, de az ózongenerátorral ezt is meg tudjuk oldani. A szakmai vizsga közel 130 tanulónkat érinti. Azért ekkora a létszám, mert a szakmai és technikusi vizsgát gyakorlatilag együtt kezeljük. Mivel a javaslat itt is az, hogy még májusban vizsgáztassuk le őket, így ennyivel nehezebb dolgunk van idén.

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS