Írta: vira

Március 16. óta a Sorsfordító Szolgáltató Központ Sorsok Háza Szociális Intézmény – Család- és Gyermekjóléti Szolgálat személyesen csak krízishelyzet esetén nyújt ellátást.

-Hirdetés-

A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket megelőzően is csak úgy lehetett belépni az intézménybe (a munkatársak úgy látogathattak családot), amennyiben a higiénés előírásokat elvégezték, az illetőnek nem voltak légúti problémákra utaló panaszai, illetve a kollégák által végzett testhőmérséklet mérés sem mutatott hőemelkedést.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál nem állt meg az élet, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt is – mint fentebb olvashatták – szigorú szabályok mellett végezték napi teendőiket az ott dolgozók.

Szomor Máté, vezető családsegítő tájékoztatta hírportálunkat arról, hogy milyen munkafolyamatokat végeznek nap, mint nap és melyek azok a feladatok, melyek a járványhelyzet miatt most elmaradnak.

-Telefonos kapcsolattartás – gondozott családokkal telefonon rendszeresen, illetve szükség esetén személyesen tartjuk a kapcsolatot.

-Krízishelyzet esetén személyesen keressük fel az érintetteket (családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, de a veszélyeztetésnek bármilyen formája esetén, illetve ha ezeknek a lehetősége felmerül; ha kifogyóban van az élelmiszer, ruházat stb.)
Március 16. óta nem növekedett meg a krízishelyzetek száma, de az elmúlt másfél, két hónapban is több alkalommal kellett kezelnünk azonnali intézkedést igénylő eseteket. A személyes kontaktusokat mi is igyekszünk minimálisra csökkenteni, de munkánk jellegéből adódóan ez időnként nem megoldható – szociális szférában dolgozóként ezeket a „veszélynek kitett” helyzeteket vállaltuk, úgy, mint az egészségügyben és számos más területen dolgozók. 

Család- és Gyermekjóléti Szolgálat egyik munkatársa bevásárlás közben

-Bevásárlás – 70 év feletti lakosok kereshetik fel az önkormányzatot a bevásárlási illetve gyógyszer-kiváltási igényükkel. Az önkormányzat a beérkezett igényt felénk továbbítja, mi keressük fel az egyént, átvesszük a vásárlás körülbelüli ellenértékét és a bevásárló listát, bevásárolunk, visszavisszük a megvásárolt termékeket és a visszajárót. A listát és a pénzt késő délelőtt vesszük át, déltől pedig indulunk vásárolni, gyógyszert kiváltani. A hét minden napjára jut bevásárlás, gyógyszerkiváltás – ha sok igény érkezik be, az intézményben működő szenvedélybetegnek illetve pszichiátriai betegeknek nyújtott közösségi ellátás munkatársai is besegítenek nekünk. Az ellátás biztosítása során Kiskőrös Város Polgármesterének aláírásával és bélyegzővel ellátott igazolvány felmutatásával keressük fel az igénylőket. (Ez azért fontos, mert volt már rá precedens, hogy visszaéltek idősek bizalmával nem éppen tiszta szándékú emberek és megkárosították őket.)

Szomor Máté, vezető családsegítő

-Adományosztás – a Magyar Élelmiszerbank Egyesülttel való együttműködés folytán rendszeresen érkezik az intézményhez nagyobb mennyiségű élelmiszeradomány, melyet a rászoruló családoknak szállítunk ki. Az adományt az utcai ajtó/kapu elé tesszük le, csengetünk vagy felhívjuk az ott lakókat. Megvárjuk, míg kiérnek, felveszik a csomagot majd ekkor indulunk tovább – így kerüljük el a személyes kontaktust.

-Szolgálathoz érkező jelzések kezelése – A veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer a járványhelyzet alatt is működik. A jelzőrendszer tagja minden állampolgár, így ha veszélyeztetett gyermekről, felnőttről, idősről szerez tudomást, akiknek a saját szociális „védőhálójuk” (család, rokonok, szomszédok, ismerősök) nem tud megfelelő segítséget nyújtani, jelzéssel élhetnek felénk. A jelzett személyt szolgálatunk felkeresi, segítséget nyújt, ha szükséges, bevonja a hatóságokat is.

A járványhelyzet miatt elmaradnak ezek a munkafolyamatok: kétheti rendszeres ruhaosztásunk; negyedévenként, időnként gyakrabban megszervezett gyermekprogramjaink/kézműves foglalkozásaink; nyári napközis gyermektáborunk; klubalkalmak (szülői klub, tiniklub); munkatársaink számára továbbképzések (bár egyes képzések online folytatódnak); szakmai fórumok.

SORSOK HÁZA SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY
6200 Kiskőrös, Rákóczi Ferenc u. 12.

Még több információért keresse fel honlapjukat: https://sorsforditokozpont.hu/index.php/intezmenyeink

-Kincses Szilvi-

MEGOSZTÁS