Több ezer hektár mezőgazdasági terület van Kiskőrös határában, ami igen sok családnak ad megélhetést. Ebből Kiskőrös esetében a szőlőterületek teszik ki a legjelentősebb részt 2.300 hektárral, gyümölcsösből 350-400 hektár van, ami nagyobb részben bodza, és szilva ültetvény.

-Hirdetés-

Térségünk mezőgazdasági helyzetéről Ba Andor körzetvezető falugazdász elmondta, hogy az utóbbi években lecsökkent az alma és a barackosok területaránya, amelynek több összetevője is van. Mindkét gyümölcsnek költséges a termesztése, ami az igen nyomott árak miatt nem teszi gazdaságossá. Ezekben a növénykultúrákban jelentős költséget képez a növényvédelem, az almamoly ellen pedig nincs igazán hatékony szer.

Az alma és a barack ipari értékesítéséért keveset fizetnek, az étkezési szegmensben pedig komoly élőmunkát igényel a betakarítás, mivel a szedés során keletkezett sérülésekre nagyon érzékenyek. Mindezek mellett nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra is.

A kajszi, őszibarack és a szilva szinte teljesen elfagyott

Az idei fagykár ezeket a növényeket érintette a legérzékenyebben. A téli fagyról elmondható, hogy nem okozott különösebb károkat a mezőgazdasági növénykultúrákban. Tavasszal azonban három fázisban érkezett a fagy – március 23., április 1-2., április 15. -, amelyek a virágzó vagy fakadó ültetvényeket károsították. A kajszibarack, az őszibarack és a szilva ültetvények 90-100 %-ban károsodtak, és nem nagyon várható rajtuk termés. Az alma és a körte esetében mintegy 50 %-ra tehető a terméselmaradás. A meggynél 50 %-os, a cseresznyénél pedig 70-80 %-os terméskiesés várható. A szőlőnél kedvezőbbek a tapasztalatok, mert ezen ültetvényeknél csak egyes korai fajtáknál – Kunleány, Irsai Olivér, Kékfrankos -, valamint a mélyebb fekvésű területeken lehet beszélni jelentősebb fagykárról. A szántőföldi növénykultúráknál nem okoztak problémát a tavaszi fagyos napok.

Meleg tél, kevés csapadék, szárító szél

A természeti hatások tekintetében azonban jelentős gondot okoz, hogy az elmúlt egy év csapadékhiányos volt. Az idei év első hónapjaiban volt ugyan csapadék, de igen szűkösen, ami a felszíni vízhiányt pótolta, azonban az alsóbb talajrétegek feltöltése nem történ meg. Sajnos hiányzik téli időszak feltöltő csapadékmennyisége és hó hiányában most a tartós csapadék is elmaradt. A falugazdász megemlítette, mindezek mellett az idei tél még meleg is volt, ami növelte a párolgást. Csapadék szempontjából ezért most nagyon rossz helyzetben vannak a területek és a szántóföldeken a gabonafélék kezdenek „felsülni” és a szemtermésnek nem lesz súlya. A kapásnövények, mint a kukorica és a napraforgó száraz földbe lettek elvetve, amelyek ugyan kikeltek, de a továbbfejlődéshez csapadék kellene. A mezőgazdaságot még most sújtja a meleg időben a szárító szél is, ami szintén elvonja a vizet a talajból. Az ültetvényekben jelenleg a csapadékhiány tünetei nem tapasztalhatók, de ha nem lesz csapadék, akkor később itt is jelentős aszály tünetekkel kell számolni.

Határidős területalapú támogatások!

A falugazdász kiemelte, hogy ezúton is szeretné a termelők figyelmét felhívni, hogy a 2020. évi területalapú támogatások benyújtási határideje 2020. 05. 15. Aki az említett időpontig nem adja le az anyagát, azok már csak szankciósan adhatnak be támogatási kérelmet.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS