Írta: vira

2020. márciusában megjelent Magyarországon a koronavírus, s erre a Kormány meglehetősen gyorsan és időben reagált, így meghirdette a gazdaságvédelmi akciótervet. Ez azért is fontos momentum, mert vállalkozások ezrei kerültek a vírus által nehéz helyzetbe. Ennek fényében hogyan alakul a munkaerőpiac? Növekszik-e a munkanélküliség? Az adatokat felhasználva gyorselemzést végeztem az országos, a megyei és a Kiskőrösi Járással kapcsolatban is.

Hogyan alakul a nyilvántartott álláskeresők száma a Kiskőrösi Járásban illetve Bács-Kiskun megyében?

A Kiskőrösi Járásban 2020. március havi zárónapon 1.324 fő szerepelt a nyilvántartásban, ami 99 fővel több, mint az azt megelőző hónapban (február), ami 8,1 százalékos növekedést jelent. Az összetétele az alábbiak szerint alakul: a hölgyek 753 fővel, míg a férfiak 571 fővel képviseltetik magukat az adatsorok szerint.

-Hirdetés-

Ha a február hónapot vesszük alapul és hasonlítjuk össze a januárral, akkor elmondható, hogy 22 fővel emelkedett az álláskeresők száma, ami 1,8 százalékos növekedést eredményezett.

Lehet ez időszaki sajátosság?

A számok szerint egyáltalán nem az. Ha 2019-es év azonos időszakának adatait elemezzük, akkor tavaly még azt írtam volna le, hogy 1,8 százalékkal csökkent a regisztrált munkanélküliek száma (február-március).

Amennyiben földrajzi értelemben véve tágabban vizsgáljuk a számhalmazokat, akkor Bács-Kiskun megyére vonatkozóan elmondható, hogy 2020. március zárónapján 13.668 fő nyilvántartott álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében. Ez 295 fővel több, mint az előző, február hónapban, ami összesen 2.2 százalékos növekedést jelent.
Ha előző évhez képest viszonyítjuk valamelyest jobb a helyzet, hiszen akkor „csak” 0,6 százalékos növekedés figyelhető meg.  A nemek közötti arányok – mint később megfigyelhető – az országos szinthez hasonlóan alakulnak: 6.325 férfi és 7.343 nő szerepelt az álláskeresők között.

Hogyan alakul országos szinten a foglalkoztatottság?

2020. április végén publikálta a Központi Statisztikai Hivatal a szokásos gyorstájékoztatóját a foglalkoztatásról, illetve a munkanélküliséggel kapcsolatosan.

Fontos leszögezni, hogy a legutolsó mérések a 2020. január-március időszakot foglalják magukban, tehát a koronavírus-járvány a gazdasági és a munkaerőpiaci helyzetet csak részben érintette. Márciusban országos szinten a foglalkoztatottak száma átlagosan 4 millió 466 ezer fő volt, ez az egy évvel korábbi adatokhoz képest 0,7 százalékpontos csökkenést jelent, ami számszerűsítve 31 ezer fő.  A 15-64 évesek körében a foglalkoztatási ráta 69,7 százalékos és a csökkenő tendencia mindkét nemre valótekintettel elmondható, de még így is a férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemzi, mint a hölgyekét.

Mivel Magyarországot március elején (4-én) érte el a járvány, érdemes megvizsgálni a február-március időszakot is. Fontos momentum, hogy Magyarország Kormánya március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet, tehát a hónap derekán már korlátozó intézkedések nehezítették a magyar gazdaság működését. A mérések szerint 2020. márciusában már 56 ezer fővel volt kevesebb a foglalkoztatottak száma, mint az azt megelőző hónapban (4 millió 442 ezer fő).

Az elsődleges munkaerőpiaci dolgozók és a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma egyaránt 16 ezer fővel csökkent, a külföldi telephelyeken dolgozók száma szignifikánsan nem változott.

Nézzük a munkanélküliséget:

Ugyanebben az időszakban, tehát január-március között a munkanélküliek átlagos létszáma 173 ezer fő volt országosan, így a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra állt be. Mint ahogyan a foglalkoztatásnál láttuk -miszerint a férfiakat magasabb foglalkoztatás jellemezte -, megfigyelhető, hogy e nem alacsonyabb munkanélküliséggelbíra hölgyekkel ellentétben. 2020. márciusában mintegy 56 ezer fő vesztette állását. Közülük 54 ezer fő gazdaságilag inaktívvá, 2 ezer fő munkanélkülivé vált.

Ha 2020. március végét összehasonlítom az egy évvel korábbi adatokkal, akkor elmondható, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma 0,9 százalékkal,281 ezer főre nőtt. Ezeket az adatokat már a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív soraiból lehet kibogarászni.

Ha összegezni kívánom két mondatban az adatokat: a foglalkoztatás mértéke csökkent, munkanélküliség nőtt. A koronavírus okozta hatás megjelent a Kiskőrösi Járásban is, mivel az ominózus március hónapban már nagyobb mértékben emelkedtek – sajnálatos módon – a számok.

Kiss Tamás
Felhasznált források: nfsz.munka.hu, ksh.hu
A kép illusztráció.

MEGOSZTÁS