Írta: vira

A koronavírus terjedése miatt 2020 márciusában Kiskőrösön is elrendelték a nevelési, oktatási intézmények bezárását, melyek csak nagyon indokolt esetekben biztosítottak ügyeleti ellátást. Azonban május elejétől a kormány döntése értelmében újra bevezették a kötelező bölcsődei, óvodai ügyeletet. Ez a megoldás nyilván nagyban segíti azokat a szülőket, akiknek a veszélyhelyzet enyhültével újra, a már korábban megszokott menetrend szerint kell dolgozniuk.

Harangozóné Balogh Zsókával, a Tarkabarka Játszóház és Családi Bölcsőde Hálózat vezetőjével beszélgettem.

Harangozóné Balogh Zsóka, a Tarkabarka Játszóház és Családi Bölcsőde Hálózat vezetője (Archív fotó – Kincses Szilvi)

Mikor és milyen feltételekkel indult újra a bölcsődei ellátás nálatok?

-Hirdetés-

A kötelező bölcsődei, óvodai ügyeletről szóló rendelet 2020. április 30-án lépett hatályba, mely szabályozás a veszélyhelyzet megszűnéséig érvényben marad. Tehát az ügyeletet egészen addig kell biztosítani, amíg a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet fennáll. A mi intézményünk nem állami fenntartású, hanem magán bölcsőde, de ránk is ugyan azok a törvényi rendelkezések vonatkoznak. Így május 4. óta ügyeleti jelleggel mi is nyitva vagyunk és szeretettel várjuk vissza a gyerekeket. Munkatársaimmal fokozottan figyelünk az egészségügyi protokoll betartására, és természetesen kiemelt higiéniás feltételeket, és kiscsoportos ellátást is biztosítunk az ügyelet időszaka alatt. Egyelőre 5- 8 gyermek ellátását igényelték, mert úgy vélem, aki teheti, megvárja, hogy az első könnyítő csomag után milyen irányba fordul a vírus terjedése. Ha jók lesznek a tapasztalatok és nem erősödik a járvány, akkor bátrabban mozdul majd mindenki.

Milyen lehetőségeket kínáltok a bölcsődei ellátás igénybe vételére?

Jelenleg három fajta lehetőség van: önkormányzat által támogatott bölcsődei férőhely, államilag támogatott ellátás, és magán bölcsődei ellátás, azok számára, akik minden lehetőségből kimaradtak.

Sokan nem tudják, hogy a Tarkabarka Családi Napközi Egyesület fenntartásában működő Tarkabarka Játszóház és Családi Bölcsőde, még a tavalyi évben szerződést kötött Kiskőrös Város Önkormányzatával, melynek értelmében 10 kisgyermek ellátását ugyanolyan anyagi feltételekkel tudjuk biztosítani a szülők felé, mintha a gyermek állami bölcsődébe járna. Rászorulók részére például az ingyenes étkezés is ugyanúgy biztosított.

Az állami fenntartású önkormányzati bölcsődei értesítőket a napokban kapják kézhez a családok. Itt szeretném tudatosítani, hogy a szülőnek semmilyen plusz anyagi terhet nem jelent, ha gyermeke hozzánk kerül felvételre, hiszen a gondozási díj különbözetét az önkormányzat átvállalja. Ezzel a feladatátadással igyekszik az önkormányzat csökkenteni az állami bölcsődei férőhely hiányt.

Tehát minden család, aki a napokban olyan értesítést kap, hogy betelt az állami bölcsődei férőhelyek száma, ezért hozzánk a Tarkabarkába veszik fel, azok ne lepődjenek meg. Jöjjenek bátran és fogadják el ezt a lehetőséget!

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra a vissza nem térítendő támogatásra, – a Magyar Államkincstár oldalán elérhető pályázatra –, amelyre minden szülő jogosult, aki önkormányzati fenntartású, ingyenes bölcsődén kívüli helyre járatja a gyermekét, hiszen a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése. Ezen támogatás igénybevételére nálunk is lehetőség van.

Folyamatosan várjuk azokat a jelentkezőket is, akik szeptembertől szeretnének bölcsődei ellátást igénybe venni, de nem tudnak az állami bölcsődébe jelentkezni, mert pl. kistestvér születik. Nálunk például a munkáltatói igazolás nem feltétel. Minden csütörtökön 10 és 12 óra között szívesen látjuk az érdeklődőket Baba-Mama Klubunkban, mely által bepillantást nyerhetnek a bölcsődei ellátás menetébe, sőt megismerkedhetnek foglalkozásainkkal, illetve az épületet és az udvart is felfedezhetik.

Milyen környezetben várjátok a kicsiket?

Ezalatt az egy hónap alatt, minden időnket és energiánkat az udvar és a játékok felújítására fordítottuk. Az épületet belülről kifestettük, a bútorokat újralakkoztuk és a karbantartási munkálatokat elvégezték a szakemberek. Az udvar, a mászóka és a homokozó teljes felújításon ment keresztül, sőt füvesítettünk is. Így vártuk vissza a gyerekeket, várjuk a nyári táborozókat és az ősszel érkező új bölcsiseinket is. A járvány miatti kényszerű leállásból próbáltam kihozni a legjobbat, ennek köszönhetően ebben az évben már egy napra sem kell karbantartás miatt bezárnunk.

Tarkabarka nyári tábor (Archív fotó)

Logikusan merül fel a kérdés, hogy mi lesz a veszélyhelyzet végeztével…

Természetesen minden attól függ, hogy milyen törvénykezés lát napvilágot. Ennek ellenére, azért mi bizakodóak vagyunk. Már elkezdtük megszervezni nyári táborainkat is, sőt újdonságokkal készülünk. Személy szerint engem a jelen helyzet, és a számok optimistává tesznek. Most úgy gondolom, hogy biztosan lesznek nyári táboraink, terveink szerint július, illetve augusztus hónapokban.

Táboraink alkalmával – idén és az elkövetkezendő években is – szívesen látjuk az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákokat, hiszen a KEVI-vel még a tavalyi évben együttműködési megállapodást kötöttünk.

Egy biztos. Optimistán és felkészülten, színvonalas programokkal várjuk a nyarat, a gyerekeket és családjaikat.

Bárkinek bármilyen kérdése van, akár a beiratkozással, akár nyári táborainkkal kapcsolatban, nyugodt szívvel keressen meg a 06-20/333-7910-es telefonszámon, vagy személyesen.

Kutyifa Icu
Kiemelt kép: Tarkabarka (Archív felvétel) 

MEGOSZTÁS