Írta: vira

A koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásával újra fogadják vendégeiket a szépségipar és az egészségfejlesztés képviselői is. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan érintette őket a bezárás, majd az újranyitás során milyen óvintézkedéseket vezettek be vendégeik egészségének érdekében.

Kiskőrösi szakembereket kérdeztünk tapasztalataikról.

Borbényi Klári – személyi edző, judo oktató most a szabadtéri edzések megtartását preferálja

Vártok még vagy újranyitottatok már?

Borbényi Klári személyi edző, judo oktató: Igen, hiszen vendégeimmel együtt nagyon vártuk már a korlátozások enyhítését, hogy újra megkezdhessük a közös munkát. Már évek óta tartok Kiskőrösön judo edzéseket is, Szabó Zoltánnal együtt. Vele május 20-án, azaz ma kezdjük meg az első edzést, melyet gyerekeknek tartunk.

-Hirdetés-

Szabó Timi – sminkes, sminktetováló (Szabó Smink): Május 19-től kezdtem újra tetoválni, azonban az enyhítés előtt is voltak jelentkezők, akik jöttek volna szívesen, azonban mi már a kötelező szigorítások előtt sem vállaltunk vendégeket (önként). Amióta pedig kiírtuk Facebook oldalunkra, hogy dolgozunk, illetve kihirdettünk egy akciót is, szerencsére újra folyamatosan jelentkeznek a vendégek, tehát nincs okunk panaszra.

Bús Eszter masszőr, jógaoktató/ mozgásfejlesztő pedagógus: Március 16-án zártam be a termet, majd az április negyedik héten kezdtem újra dolgozni a teremben. Tehát öt héten keresztül házhoz jártam, azokhoz a vendégeimhez, akiknek az állapota nem várhatott heteket.

Holozsai Mária és Holozsai Evelin Mara Nails: Március 17-én zártuk be a szalon ajtajait, de a bérleti díj terhei és egyebek ugyanúgy ránk nehezedtek, hiszen nem vonatkoztak a korlátozások a munkánkra. Mivel akkor saját döntés alapján zártunk be, számolnunk kellett azzal, hogy a bérleti díjakat és járulékokat sem függesztik fel azért, mert nem dolgozunk, így három hét után elkezdtünk fokozatosan dolgozni, napi egy-két vendéggel.

Lomjánszki Jánosné Ibolya fodrász: Dolgozunk mind a ketten, heti váltásban, azonban megváltozott nyitvatartással várjuk vendégeinket minden hétköznap 8-12 és 13-17 óra között. Bejelentkezni telefonon vagy személyesen tudnak, így elkerülhető a sorban állás is.

Bús Eszter – masszőr, jógaoktató/ mozgásfejlesztő pedagógus 

Hány százalékos a vendégkör lemorzsolódása?

Borbényi Klári – személyi edző, judo oktató: A lemorzsolódást még nehéz lenne meghatározni, mert többen is kivárnak még, figyelik az eseményeket, ezért egyelőre még nem teljes létszámmal dolgozom.

Szabó Timi – sminkes, sminktetováló (Szabó Smink): Sminktetoválás szempontjából nincs lemorzsolódás. A smink terén azonban van valamennyi, de ez azzal is magyarázható, hogy elmaradtak az események, viszont úgy tűnik, ez is kezd beindulni.

Bús Eszter masszőr, jógaoktató/ mozgásfejlesztő pedagógus: Lemorzsolódás nincs, sőt vannak új vendégeim is. Egy-két ember jelezte, hogy még várna pár hetet, de számítsak rá, jönni fog.

Holozsai Mária és Holozsai Evelin Mara Nails: Az enyhítések előtt is volt egy kisebb “csoport” akik nem aggódtak a kialakult helyzet miatt, ezért megfelelő óvintézkedések mellett látogatták a szalont. Eleinte aki nem félt ugyan, de tartott attól, hogy bezárhatják a szalonokat is, 90%-ban teljesen nude színeket kért, hogyha ismét egy-két hónapot kell várnia, ne legyen feltűnő a lenövése. Az enyhítéseknek köszönhetően egyre több vendég tér vissza, persze csak fokozatosan. Viszont a lemorzsolódás tulajdonképpen szerintünk csak akkor derül ki, ha teljesen visszaáll a rend. Addig nem tudjuk pontosan, mert sokan csak két hónap elteltével mertek időpontot egyeztetni, és van olyan is, aki még most sem mer. Viszont sminktetoválások terén egyre többen kérnek időpontot, mert a nyári melegben már tartós sminket szeretnének viselni.

Lomjánszki Jánosné Ibolya fodrász: Ezt most még nem lehet megítélni, mivel egyelőre még kevesen jönnek fodrászkodni, de körülbelül olyan 60%-al esett vissza a forgalmunk. Azt tapasztaljuk, hogy félnek az emberek, még mindig nem mernek kimozdulni, azonban abban bízunk, hogy az enyhítéseknek köszönhetően egyre többen visszatérnek szalonunkba.

Szabó Smink munka közben

Hogyan alkalmazkodtok a helyzethez? Hogyan óvjátok a vendégeket, milyen intézkedéseket tesztek? Emeltek-e árat esetleg?

Borbényi Klári – személyi edző, judo oktató: Most leginkább a szabad levegőn próbálom megtartani az edzéseket, emellett javarészt az egyéni, valamit a kisebb csoportos edzésekre fektetem a hangsúlyt. Egyébként azt tapasztalom, hogy ez így a vendégeknek is jobban tetszik. Mindenki saját törölközővel érkezik az edzésre és betartjuk az ajánlott 1,5 méteres távolságot is. Az, hogy használat előtt és után lefertőtlenítek minden eszközt, az tulajdonképpen nem újdonság, mert eddig is így tettem. Talán annyi, hogy most erre még inkább fokozott figyelmet fordítok. A judo edzéseket egyelőre úgy fogjuk elkezdeni ma, hogy még nem gyakorlunk se dobás, se földharc technikát, hogy minél inkább kerüljük az érintkezést. A gyerekek nem is judo ruhában lesznek, hanem melegítőben. Elvárjuk a gyerekektől, hogy hozzanak saját törölközőt az edzésekre, és nem engedjük őket együtt öltözni még az öltözőben sem. Valamint a 1,5 órás edzést 1 órás időhosszra csökkentjük kezdetben. Emellett kihelyezett kézi fertőtlenítőt is biztosítunk számukra.

Szabó Timi – sminkes, sminktetováló (Szabó Smink): Egy tetoválás készítésénél alapvető, hogy oda kell figyelni a higiéniára. Eddig is fertőtlenítettem minden vendég előtt és után, mindenkinek saját névvel ellátott tűje van, ami szintén fertőtlenítve van. Maszkban és kesztyűben dolgoztam eddig is, és ez így lesz ez után is. Úgy gondolom, hogy ilyen téren nem kell alkalmazkodnunk, mert ezek a dolgok mindig is elsődlegesek voltak. Az üzletben pedig általában csak én vagyok és a vendég, nagyon ritkán jönnek kísérővel együtt. Ezek betartásával tudom továbbra is óvni a vendégeinket, illetve magunkat is. Pár hónapja emeltünk árat, de most megjelöltünk 3 hetet, amikor akciós áron készítjük a szemhéj és szemöldök tetoválásokat.

Bús Eszter masszőr, jógaoktató/ mozgásfejlesztő pedagógus: Kizárólag egyénileg foglalkoztam áprilistól a vendégekkel az előírásoknak megfelelő szabályok betartásával. Fertőtlenítés eddig is volt minden masszázs, illetve egyéni mozgásos óra után, ez most is így van. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nálam a vendégek teljes mértékben figyelemmel vannak egymásra. Árat emelni az év ezen időszakában sosem szoktam, most sem fogok. Az eddig befagyasztott bérletek is újra felhasználhatóak.

Holozsai Mária és Holozsai Evelin Mara Nails: A nyitás utáni első két-három hétben kötelező volt a szájmaszk használata. Időközben már lazítottunk ezen, mert sajnos mi sem bírunk ki napokat folyamatosan maszkban dolgozva. A vendégek közül, ha valaki külön kéri ezt, mert így nagyobb biztonságban érzi magát, akkor természetesen alkalmazzuk. A kézmosás és a fertőtlenítés is alapvető a mi szakmánkban, mint ahogy az eszközök fertőtlenítése is. Ami változott, hogy gyakrabban szellőztetünk és fertőtlenítünk minden olyan felületet, amivel a vendég érintkezett, illetve vendég papucsaink is vannak, melyek használata mindig is kötelező volt, amióta ebben a szalonban dolgozunk. Az eddig is alapvető volt, hogy betegen nem dolgozunk, és a beteg vendég részéről is elvárjuk, hogy lemondja az időpontját. A vírus kialakulása óta/miatt nem emeltünk árat és nincs is tervben ilyen, viszont a jelenlegi helyünkre február végén költöztünk át, mert kinőttük az előző szalont, így március 1-től, a nyitástól számolva emeltünk minimálisan árat. Számunkra pluszban ezért hatott sokként a kialakult helyzet, mert az új helyen rengeteget dolgoztunk és szépítettünk a nyitásra, majd a nyitás után két héttel a vírus miatt már be is zártunk majdnem egy hónapra.

Lomjánszki Jánosné Ibolya fodrász: Igyekszünk nagyon vigyázni mind saját, mind pedig vendégeink egészségére, ezért az üzletbe csak maszkban szabad belépni. Az üzletben egyszerre csak két fő tartózkodhat. Az eszközöket a szokásosnál sűrűbben fertőtlenítjük, sőt vendégeink számára is biztosítjuk a kézfertőtlenítési lehetőséget. Ezt nagyon szigorúan betartjuk. Áraink nem változtak. Az árlistát egyébként is mindig év elején állítjuk össze, de kihangsúlyoznám, hogy nálunk évek óta 1500 Ft egy hajvágás.

Lomjánszki Jánosné Ibolya szalonja

Kutyifa Icu 
Kiemelt kép: Holozsai Mária és Holozsai Evelin Mara Nails

MEGOSZTÁS