Írta: vira

A koronavírus-járvány mennyire befolyásolja az izsáki vállalkozások mindennapi életét, mekkora visszaesésről számolnak be? Milyen nehézségekbe ütköznek az alapanyagok beszállításában? Mennyire érinti a munkavállalóikat? Lesz-e, várható-e leépítés? Erre kerestem a válaszokat.

Jelenleg hogyan állnak a megrendelőik viszonylatában? Tapasztalnak-e csökkenést ebben a tekintetben, esetleg visszavonásokra került-e sor?

Digner István – Vidi Beton Kft.: Cégünk esetében nem éreztette hatását a koronavírus okozta gazdasági helyzet. Megrendeléseink folyamatosnak mondhatóak, amelyekről elmondható, hogy egytől-egyik belföldiek, és leginkább megyén belüliek. Tehát vállalkozásunk életében minden megy a rendes kerékvágásban tovább.

Digner István – Vidi Beton Kft.
-Hirdetés-

Fórián Szabó Róbert – Royalsekt Zrt.: Esetünkben azt tudom elmondani, hogy a megrendeléseink tekintetében számottevő visszaesés nem volt tapasztalható az elmúlt 2 hónapban. Hullámzó a forgalom: vannak rosszabb és jobb hetek.

Juhász Zsolt – Izsáki Házitészta Kft.: A cégünk idén 30 éves, nem így terveztük, hogy ilyen módon ünnepeljük meg ezt a születésnapot. Gyakorlatilag a forgalmazási és értékesítési évünknek a fele elmegy ezzel a vírussal, és ezután senki sem tudja megmondani, hogy miképpen alakul át vevőközönségünk. Piacvesztés tapasztalható a teljes hazai száraztészta iparági szereplők részéről.  A mi cégünk esetében – mivel alapvető élelmiszert gyártunk – elmondható, hogy nem érintett minket olyan szinten, hogy egyik napról a másikra be kellene zárnunk és nem kellett működnünk önfenntartó módon sem.

Marnitz Miklós – Aqua-Life Kft.: Mi sajnos megéreztük a koronavírus-járványt, komoly visszaesésekről tudok beszámolni. Kis cég vagyunk, ezért ez nagy csapásként ért minket. A megrendelés-állomány körülbelül 50 százalékkal esett vissza. Sajnos az egész annak köszönhető, hogy a lakosság kevésbé volt mobilis, mindenki igyekszik ezt az időszakot túlélni. Azt tapasztalom, hogy leginkább a szükséges árukra költenek.

Beke István – Beke és Beke 2000 Kft.: Azt tapasztalom, hogy a megrendelések a jelen időszakban zavartalanul működnek. Nem vagyok benne biztos, hogy a hatását most fogjuk megérezni, inkább a későbbi időszakban várható a legyűrűzése véleményem szerint. Az építőipari kivitelezési munkánk során tehát nem számolhatok be negatív hatásokról eddig a napig. Mi esetünkben nem a koronavírus okoz nagy problémákat, hanem az, hogy munkaerőhiány van a szakmánkban. Úgy vélem, hogy óriási probléma az, hogy 15 éve nincs tanuló az építőiparban.

Térjünk át a feldolgozandó alapanyagokra. Tapasztalnak-e esetleges nehézségeket a külföldről történő behozatal során?

Digner István: Az alapanyagaink is belföldről érkeznek hozzánk, az árukészleteink többségét a sóder és a cement teszi ki, melyből van mindig a készleteinken. Külföldi beszállítás cégünk esetében szükségtelen, így késedelmek sem tapasztalhatóak az anyagok vásárlása során.

Fórián Szabó Róbert: Esetünkben a legnagyobb mennyiségben felhasznált alapanyag a szőlő. A mezőgazdasági munkák a járványtól függetlenül elkezdődtek a gazdák menetrendszerűen megkezdték a munkát a szőlőben. Amennyiben valamilyen természeti kár nem éri az agráriumot, akkor nem lesz gond az alapanyaggal. A külföldről történő csomagoló anyagok beszerzésének tekintetében a legnagyobb kihívást a magas euro árfolyam jelenti.

Fórián Szabó Róbert – Royalsekt Zrt.

Juhász Zsolt: Nyilván volt saját raktárkészletünk is, amiből körülbelül még 1 hónapig tudtunk volna gond nélkül működni. Ehhez kellett az is, hogy a  partnereink változatlanul és ugyanúgy tudjanak beszállítani, mint korábban. A mi életünk sok szereplős: függünk a tojásbeszállítótól, a lisztbeszállítótól, a csomagolóanyagok beszállításától, de például ugyanúgy a higiéniai alapanyagok beérkezésétől is. Ezek közül bármelyik nem lett volna jelen, akkor nem tudtunk volna működni, bármennyire is lehetőségünk is lett volna.

Egyedül csak a durum alapanyag esetében tapasztaljuk a visszaesést, ami annak is köszönhető, hogy nem a durum búza hazája vagyunk, hiszen ez inkább dél-olaszországi fajta. Kevés termelő van ma Magyarországon, aki ezt a búzát termeli, így leginkább exportra vagyunk szorulva. A mennyiségi csökkenés nagyban ennek köszönhető.

Marnitz Miklós: Jelen pillanatban azt mondhatom, hogy cégünk időben megrendelt minden szükséges alapanyagokat. A véletlennek köszönhető, hogy még a vírus előtti időszakban bekészleteztük, és úgy gondolom, hogy a járvány végéig kitartanak az anyagok, így azt gondolom, hogy az alapanyagok esetében nem lesz problémánk.

Beke István: Nem tapasztalok késedelmet a megrendelt áruk beérkezésével kapcsolatosan, nincs most semmi problémánk ezen a téren sem. Az építőanyag ellátás is egyelőre folyamatosnak bizonyul. A beszállítói oldalról is azt a visszajelzéseket kapom, hogy biztosítani tudják számunkra az építőipari alapanyagokat.

A munkavállalókat érintette-e az önök cégénél ez a vírushelyzet? Volt-e, illetve várhatóan lesz-e leépítés vagy munkaidő csökkentés?

Digner István: Nem érintette negatívan a munkavállalóinkat a koronavírus okozta veszélyhelyzet. Megrendeléseink vannak, tehát munkalehetőséget folyamatosan tudunk biztosítani a számukra.

Vidi Beton Kft.

Fórián Szabó Róbert: Élelmiszergyártó cégként már a vírushelyzet előtt is, szigorú higiénia előírások szerint működtünk ezt tovább szigorítottuk és így minimálisra csökkentettük a fertőzés veszély kockázatát. Cégünk élt a Kormány által biztosított munkahelymegtartó támogatás lehetőségével, így az átlagos dolgozói létszámot sikerült megtartanunk.

Royalsekt Zrt.

Juhász Zsolt: Amikor bejött ez a vírus, mi is elővigyázatosságból a 65 év feletti dolgozókat hazaküldtük. Ebben a pontban szükségem megjegyeznem azt, hogy pont ez a generáció az, akik nyughatatlanok, de ők képviselik emellett a leghatékonyabb munkát is. Már ők is visszajöttek dolgozni, rendkívül vigyázunk, mint eddig is a higiéniára. Nagy köszönettel tartozom a dolgozói csapatnak. Mi ugyanabban a munkarendben dolgoztunk, mint eddig, nem volt szükség a munkaidő csökkentésére. Hétvégi munkát sem kellett elrendelnünk. A gyártás-termelés során optimalizáltuk a munkánkat, de senkit sem érintett negatívan a koronavírus okozta gazdasági nehézség. Dolgozóink felé csak köszönettel nyilvánulhatok meg, nélkülük nem jönne létre ez a minőség, amit képviselünk.

Beke István: Nem vezettünk be korlátozó intézkedéseket, a munkavállalók teljes munkaidőben tudják ellátni a feladatokat. Munkánk van, tehát nem volt értelme a munkaidő-csökkentésnek.

 – Kiss Tamás –

MEGOSZTÁS