Avatar photo
Írta: Tóth Reni

Több, mint két hónapja tart a kialakult járványhelyzet miatti karantén (kimondva is sok), amely mindent megváltoztatott életünkben, többek között a kikapcsolódási lehetőségeinket is. Már túl vagyunk pár enyhítésen, így szép lassan kezd visszatérni minden a koronavírus előtti időszakba. De mivel töltik ezeket a napokat a fiatalabbak, akiknek még mindig nincs iskola?

-Hirdetés-

Az egyetemek március 11-e óta, míg az általános és középiskolák március 16-a óta zárva tartanak, és ez ebben a tanévben már nem fog változni, így a fiatalok kénytelenek otthon tanulni. Az érettségi vizsgákat rendhagyó módon megtartották május 4-től, azonban idén szóbeli rész nélkül. A diákoknak egyaránt bővült és szűkült is a lehetőségük tárháza, hogy mivel is tölthetik el szabadidejüket.

Több, mint száz diák bevonásával tartottam közvéleménykutatást, aminek az eredménye igen meglepő lett. Az elfoglaltságra zömmel az internet ad választ. A fiataloknak természetesen az iskola az első, még ebben a kialakult helyzetben is, a digitális távoktatáshoz pedig elengedhetetlen a világháló. Viszont tanuláson kívül, szórakozó helyek hiányában a diákoknak más hobbi után kellett nézniük.

A csoportos sporttevékenységek lehetősége is megszűnt, így rengeteg egyéni testmozgóval találkozhattunk mind a bicikliutakon, mind a sportparkokban. A csapatos tevékenységek hiányában a fiatalok választhatnak egy új egyéni hobbit, vagy épp folytathatnak egy régit is, legyen szó akár a hangszeres tanulásról, rajzolás vagy festészet elsajátításáról, de a megkérdezettek 27%-a vallotta azt, hogy a nagy szabadidőben elkezdett tanulni egy új idegen nyelvet.

Lehet még ilyen szabadidős tevékenység a kisállattal való foglalkozás, sütés-főzés, kézügyességi hobbik (varrás, hímzés horgolás). Többen kezdtek bele internetes blogokba, hogy a karantén és a bezártság hatására született gondolataikat nyilvánosság elé hozzák. Újraindultak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati órák is, de fokozott felügyelet mellett.

De mi a helyzet napjaink legnépszerűbb eszközével, az okos telefonnal? Melyik alkalmazást használják legtöbben?

A megkérdezett diákok 90%-a napi szinten használja a következő alkalmazásokat: Facebook, Messenger, Instagram, Snapchat, Twitter. Ezeken a felületeken tudnak értesülni a diákok a napi hírekről és itt tudják tartani egymással a kapcsolatot. Rengeteg lehetőségük van, a mai technikának köszönhetően már küldhető a szöveges üzeneteken kívül kép,videó, hangüzenet, valamint hívás és videochat is enyhítheti a személyes kontakt hiányát. Itt találhatóak mókás filterek, melyek igazán vicces helyzeteket teremthetnek, ezzel is múlatva az időt. A diákok 75%-a használja a Spotify-t, vagyis a legnépszerűbb zenehallgató appot. Jelen helyzetben a távoktatáshoz szükséges iskolai alkalmazások a Meet, Zoom, Classroom, Neptun vagy a Teams, de ez tanárfüggő melyiket részesíti előnyben.

Napjaink legismertebb zenés szórakoztató appja a TikTok, mellyel sokan nincsenek tisztában. Mi is az a TikTok? Mit csinálnak a TikTokon? Kik azok a TikTokkerek?

A TikTok egy olyan platform IOS és Androidra, mely rövid tánc-, szinkron-, komédia- és tehetségvideók készítésére szolgál. A videók elkészítői mókás, rövid videókkal szórakoztatják követőiket. De a TikTokon kívül fontos szerepet kaptak az előfizetéses streaming szolgáltatók, például az HBO GO vagy a NETFLIX. A megkérdezettek 34%-a rendelkezik valamelyik streaming szolgáltatóval.

Mivel fokozatosan jönnek az enyhítések, így hamarosan a fiatalok ismét elmehetnek a szórakozóhelyekre, találkozhatnak barátaikkal, s kiélvezhetik, hogy újra azt tehetik, amit szeretnek.

Képek: Illusztációk

T.R.

MEGOSZTÁS