Ámann Márk nevét meghallván jobbára mindenkinek a rutinos kapus jut az eszébe. Viszont volt ő több éven keresztül mezőnyjátékos is. Jelenleg is kirobbanhatatlan a Kiskőrös kapujából. Nagy Attilával egyetemben képviselik az együttesben a rutint.

-Hirdetés-

Márk már szerepelt többször is a Virán. Most viszont egy érdekes képnézegetős beszélgetést készítettem vele. Megkértem, hogy keressen régebbi és újabb fotókat, amelyek számára egy kedves emléket elevenítenek fel. Előkerültek végül régi csapatképeket, de a focin kívüli életéből is kapunk egy kis ízelítőt.

Mikulás kupa ’99: – Az egy nagyon nagy meglepetés volt számomra. Izsákkal mentünk egy tornára, Kiskőrösre. Nem is szerepeltünk olyan jól, mégis én lettem akkor a legjobb kapus. Ez volt az első ilyen kitüntetésem. Emlékszem, amikor ezt megkaptam odajött hozzám egy ember, aki állítólag valami nagyobb együtteseknél védett, és azt mondta, hogy lehet belőlem nagy kapus. Szerencsére így húsz év után mondhatom, hogy megyei szinten sikerült szép eredményeket elérnem.

– Az akasztói Kósa Krisztián küldte nekem a fenti képet. Ez még a Dunaújvárosi gyermekkor volt. A bátyám már Dunaújvárosba játszott és beajánlott engem is, majd meghívtak tornákra, ahol védtem nekik, aztán le is igazoltak. Egy érdekes történet még ehhez a képhez. Az idei Pecznyik Kupán, Kiskőrösön láttam a Vincze Dezsőt, aki mellettem van éppen a képen, őt nem tudtam hova tenni akkor, csak valahonnét ismerős volt. Majd a kép megnézése közben esett le, hogy őt láttam a Pecznyik Kupán.

– Dunaújváros után leigazolt a Kecskemét 2003-ban. Itt a Barta Zsolt volt az edzőnk, aki sajnos már nem él. Ez a gárda egy masszív középcsapatnak számított akkoriban az U16-os bajnokságban. Ebben az együttesben volt a csapattársam Balog Szabolcs Marcell, aki később a KTE színeiben játszott az NB1-ben is. De ott volt az Ábel Zsolti, aki jelenleg a Kiskunfélegyháza megye egyes együttesében szerepel. Illetve említhetném még a Huber testvéreket is.

– 2006 őszén védtem az Izsák ifiben, mellette pedig kispados voltam a felnőtt csapatnál, mivel akkor Izsákon volt egy meghatározó kapus, a Házi Imi. Szerettem volna előrébb lépni, így elkezdtem csapatot keresni. Ezen ifjúsági csapat a megyei U19-es bajnokságban a középmezőnyben szerepelt akkoriban.

– 2007 januárjában végül Akasztóra kerültem, mivel előtte egy teremtornán találkoztam a Megyes Misiékkel és ők mondták, hogy nem jönnék-e el az Akasztóba védeni a megyei első osztályba, mivel az akkori kapus Kovács László eligazolt Hartára. Ahogy oda kerültem egyből azzal kezdték, hogy 2000-ben kupát nyert az Akasztó. Nagyon jó kis együttes volt. Agócs Zoli jól összeszedte a csapatot. Ennek a gárdának az erőssége egyértelműen az volt, hogy a csapat jó 90%-a akasztói volt. Másfél évet töltöttem végül Akasztón.

– Ez is egy régi kép. Egyik megyei lapból vágtam még ki anno. Itt már igazolt játékosokként szerepeltünk a régi nagy góliátos tornákon. Itt éppen Sükösdön nyertük meg a tornát, a legjobb kapus én lettem. Érdemes megnézni a másik két különdíjast is. A gólkirály Vári Barnabás lett, aki jelenleg az ETO FC Győrben futballozik NB2-ben. A legjobb játékos pedig a szintén magasabb osztályokat is megjárt Sükösdi Lógó Zsolt lett.

– A másik nagy hobbim a motorozás, a kettő dolog nagyon nehezen fér össze. Hobbi és amatőr szinten jártam versenyekre is kisebb nagyobb sikerekkel. Sikerült egy-két dobogós helyezést is szereznem amatőr és hobbi futamokon. Ez nekem mindig is kikapcsolódás volt, ki tudtam magamból adni a hétköznapi feszültséget. Illetve sok-sok motoros felvonulásra is jártunk a haverokkal.

– A testvérem két fia Martin és Kristóf, velük szeretek nagyon sokat együtt lenni. A bátyámmal bízunk benne, hogy valamelyikükből focista lesz majd.

– A végére hagytam a legfontosabbat: a páromat, Vikit. Áprilisban lett volna az esküvőnk, de a koronavírus helyzet miatt ezt el kellett halasztanunk. Őt Kiskőrösnek köszönhetem, a kiskőrösi csapattársaimnak. Az apukája Szentgyörgyi György játszott NB2-ben a Kiskőrösben. A testvére Krisztián pedig megfordult Budafokon is, jelenleg a megye hármas Tabdi csapatát egyengeti játékos edzőként. Szerencsére Vikit is érdekli a foci, meccsekre is kijár, illetve a csapat körül is ott van, sokszor segít a vacsorákon például.

Beniczki Dávid

MEGOSZTÁS