Péntek délután. István Lovastanya. Három fiatal érkezik széles mosollyal és egészséges izgalommal, hogy képeket, hangulatot fessenek a legújabb daluk mögé. A soltvadkerti Kurcz Szandi és a katymári Lipták Andor, az ANDOR X KURCZ SZANDI formáció tagjai, valamint Simon Dávid operatőr az Éld meg című, körülbelül másfél hét múlva debütáló új daluk forgatására érkeznek a tanyára.

-Hirdetés-

Szandi és Andor az életben is egy párt alkotnak, sőt pár hónapja a civil munkahelyük is összeköti őket. A hip-hop stílusban megszólaló dalok szövegét Andor írja, akinek kisgyermekkora óta fontos az alkotás. Sosem muszájból vagy kényszerből ­– ahogy fogalmazott – mindig akkor, amikor az ihlet érkezik. A dalokban Andor rappel, Szandi pedig énekel. Mindkettőjük számára különösen is lényeges, hogy számaik tartalma, üzenete hiteles és eredeti legyen. Szerencsés vagyok, mert a forgatás alatt többször meghallgathattam az új dalt, amiben a szüleiktől kapott értékek, az életbe vetett el nem múló hit, a bátorság, a jó célokra figyelés fontos elemek.

Szandi nagyon fiatalon indult el tehetségkutató versenyeken, döbbenetes orgánuma gyakran kápráztatta el a zsűrit és a közönséget. De önmagát, a kiteljesedést és az igazi lendületet Andor mellett találta meg; zeneileg is. Családja eleinte – természetes módon – féltette őt a rivaldafényben szerezhető sebektől, de mai, életkorát meghazudtoló, előadóművészi érettségét talán ezeknek az élményeknek és tapasztalatoknak is köszönheti.

Kurcz Szandi és Lipták Andor

Az éneklés, az alkotás – saját bevallásuk szerint – nem hobbi vagy munka, inkább életforma, amibe minden erejüket, kreativitásukat beépítik. És épp úgy, mint a családi mezőgazdasági vállalkozásban, hisznek benne, hogy „a befektetett munka gyümölcse egyszer beérik”. Napjainkban, amikor az új ingerek óriási mennyiségben érik az embereket, nehéz maradandót és értéket alkotni úgy, hogy elérjen azokhoz, akikhez szól. De az aktuális trendet követni – csupán kattintásokért –, túl drága ár lenne Szandinak és Andornak, akik ízig-vérig önmaguk. Eredeti, eleven, alkotni vágyó fiatalok.

Egy pár a zenében és a mindennapokban is

Az ember úgy gondolná, csak a mesékben van olyan, hogy a srác meglátja a lányt a tévében egy tehetségkutatón, megkeresi a közösségi médiában és pár év múlva közösek az álmaik, a dalaik és a mindennapjaik. Pedig pontosan így történt. Izgalmas, kalandos történet, melyen egymás felé vezették őket az ösvények, és valami igazán különleges született ezáltal. Sokunknak a zene világa egy kattintás a Youtube-n vagy a lejátszási listánkon. Szandi ás Andor számára a zene az élet elengedhetetlen része. Akkor is, ha egy szúnyogcsípésekkel fenyegetett réten kell szélnek ereszteni a hangjukat és akkor is, ha egy stúdióban. Mert az, hogy most egy rakoncátlan lovat vezetgetve vagy óriáshangyákkal küzdve forgattak, nem jelenti azt, hogy nincs olyan daluk, amit abban a stúdióban vettek fel, ahol a Follow the flow vagy éppen Charlie dolgozik.

Szúnyogok, óriáshangyák és rakoncátlan lovak

Hogy mi különbözteti meg őket azoktól a sztereotípiáktól, amikre az ember először gondol, ha művészeket képzel maga elé? Az, ahogyan beszélgetnek. Bárkivel. A lovakkal segédkező lányokkal, egymással, velem. Amikor arról érdeklődtem, miért éppen az István Lovastanyát választották forgatási helyszínül, azt a választ kaptam: „mert a szabadságot, a vidámságot és a csodás-élet érzést szeretnénk megjeleníteni a klipben.”

Szandi és a lovas lányok

Mennyire szeretnénk ezeket a dolgokat tapasztalni az életünkben! Szandi és Andor az Éld meg című dalban pontosan ezt az egyenes, becsületes életörömöt varázsolják elénk, ami olyan sokszor hiányzik a mindennapjainkból.

Ha az Olvasó kíváncsi az eddig már elkészült dalokra, meghallgathatja és megnézheti őket a liptaakmusic Youtube csatornán, melynek jelenleg 1600 feletti feliratkozója van, illetve követheti a fiatalokat a Facebook és az Instagramm oldalukon is.

Kutyifa Anikó

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (35 db kép)
MEGOSZTÁS