Tázláron jártunk, ahol július 13-án a Három generációval az egészségért program keretén belül Dr. Barkóczi Ilona tüdőgyógyász szakorvos beszélt a dohányzásról.

Az egy éve elindult program magába foglal szív-és érrendszeri prevenciós és gondozási tevékenységet, a rosszindulatú daganatos betegségek szűrését és korai felismerését elősegítő tevékenységet, valamint a gyermekek körében végzett egészségfejlesztési programok megvalósítását.

-Hirdetés-

Célja az egészségértés javítása és az egészséges életmód elősegítése, különös tekintettel a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás gyermekek körében történő elterjesztésére.

A programról bővebb tájékoztatást ITTolvashatnak!

Dr. Skribanek Zoltán háziorvos és Dr. Barkóczi Ilona pulmonológus

A harminc éve tüdőbetegségekkel foglalkozó szakember elégedettségét fejezte ki, hogy egyre többen keresik fel a dohányzás leszokásával kapcsolatban. Vannak leszokást segítő programok, segítséget kapnak a betegek. Véleménye szerint jó irányban halad a társadalom, éppen ezért pánikolnak a dohányipari cégek, mert csökken a dohányzásra való igény.

Egy-két érdekesség is elhangzott a jól felépített előadáson. Megtudhattuk, hogy kezdetekben – amikor a dohányzási tilalmakat meghozták – rögtönítélő bíróságot hoztak létre, és a dohányzáson kapott embereknek levágták a fülét. A pipa használatakor pedig a pipaszárat szúrták át az orrán annak, aki dohányzott.

A füstképzéssel járó formák világszerte elterjedtek, Indiában bidis, Indonéziában kretek. Vannak olyan országok, ahol dohányszirupot nyalogatnak, vagy dohánypasztát, vagy épp kúpként helyezik fel.

A dohányzás egészségügyi hatásainak felsorolása percekig tartott. A dohány méreg – nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is.
Tény, hogy a nikotin közvetlenül a cigaretta beszívása után egy erős érszűkítő hatást eredményez, ezért a dohányosok között 600%-kal nagyobb az alsó végtagi amputációk száma. Érfal károsító hatása érelmeszesedést okoz.

Tévhitek is a helyükre kerültek. A hagyományos cigaretták laphámrákot okoznak, a light cigarettát szívók se nyugodjanak meg, mert ezek mirigyhámrákot okoznak.

A vizipipa sokkal veszélyesebb, mint a hagyományos cigaretta, mert füstjének szén-monoxid tartalma háromszorosa hagyományos társánál.

A víz nem szűri ki sem a kátrányt sem a rákkeltő anyagokat! Az elektromos – cigaretta és az IQOS is dohányterméknek minősül. Nem igaz, hogy segítik a dohányzásról való leszokást!

-Berkecz Mónika-

MEGOSZTÁS