Írta: vira

2020. július 23-án közös sajtótájékoztatót tartott Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője és Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere. A tájékoztató fő témái Kiskőrös város folyamatban lévő beruházásai voltak.

Domonyi László Kiskőrös város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rövidesen felsorolt beruházások nem valósulhattak volna meg ilyen sikeresen, ha Font Sándor országgyűlési képviselő nem segíti a város elképzeléseit.

Domonyi László polgármester sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatta Kiskőrös Város folyamatban lévő beruházásait is.
-Hirdetés-

A polgármester projekt szintre lebontva tájékoztatta a lakosságot Kiskőrös elmúlt 6 éves tevékenységéről. Mint elmondta, sok beruházásnak fogtak neki, nagyon sok pályázatot nyert a város. Ezek közül csak címszavakban kiemelte a történteket, hogy tudjanak arról a kiskőrösiek és a térségben élők, hogy Kiskőrös hol tart, illetve merre fog tartani a jövőben.

Az egyik legsikeresebb projekt az esélyotthon támogatás, azaz a fészekrakó program volt, amit a város saját pályázatíró csoportja írt meg. Ennek köszönhetően a város támogatásként 202 millió forintot nyert el, melyből 14 nagyon szép és modern lakásba költözhettek be a 18-35 év közötti, kiskőrösi lakcímmel és munkaviszonnyal rendelkező fiatal szakemberek.

A Batthyány úti óvodát sikerült teljes mértékben felújítani kormányzati, valamint TOP-os támogatással közel 90 millió forintból. Az előző uniós ciklusban már kapott egy külső felújítást az intézmény, így elmondható, hogy három pályázati forrásból teljesen meg tudott újulni az óvoda.

Készülő projektek között a leglátványosabb talán a záportározó megépítése, mely közel 550 millió forintból valósult meg, amely a MOL kút mögött épült meg. Egy hónappal ezelőtt mutatkozott be a záportározó, mely 35 ezer köbméter vizet fogadott be, mely nem a város csatornaelvezetését terhelte már. Azt látható, hogy a város vízvédelmi rendszere jól működik, arról nem is beszélve, hogy maga a tó mennyire csodás látványt nyújt, mondta el a polgármester.

Az energetikai felújítási pályázatokban közel 200 millió forintból a múzeum két épülete és az óvoda épületének teljes felújítását fogja elvégezni a város. „Itt szeretném megemlíteni a Kiskőrösi Birkózószövetség támogatását is, akik 20 millió forinttal járulnak hozzá a Küzdősportok Házának felújításához”, fejtette ki Domonyi László.

Kerékpárutat is tervezünk és építünk. Eközben pedig már közbeszerzés benyújtása alatt áll a Tabdi-Kiskőrös közötti kerékpárút megvalósítása is, mely 740 millió forint körüli beruházás lesz. A polgármester elmondta, hogy bízik benne, hogy jövő év elején megindulhat a kivitelezés is.

A földes utakat is szeretnék aszfalttal ellátni, melybe betervezésre került a szélesút Iszáki úttól történő aszfaltozását, valamint a Seregélyesi út meghosszabbításának megvalósulását. Ennek a projektnek még ebben az évben meg kell valósulnia.

A Hagyományok Házának kialakítására 85 millió forintot nyert a város, ami a Kossuth Lajos u. 27. szám alatt a kisebbségi önkormányzatok egy nagyon szép, új közösségi teret kapnak. Ugyanebből a pályázatból egy 20 millió forintos összegben egy Roma Alkotóház is megépül a Délibáb utcában, ahol szintén a hagyományok ápolására és a felzárkóztatásra helyezzük a hangsúlyt, nyilatkozta Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere.  

Az Árpád utca 8. szám alatti ingatlant 40 milliós beruházás érinti, mely által méltó helye lesz az új evangélikus óvoda és bölcsőde épületeinek mellett.

Mivel hatalmas az igény a bölcsőde fejlesztésére, így bölcsődénk is fejlődni fog, mely egy TOP-os projekt keretében kerül megvalósításra.Ipari parkot létrehozásáról is tájékoztatott a polgármester: az 53-as út akasztói bejövő szakaszánál került kialakítására a park, amely egy 109 millió forintos beruházás.

Van egy nagy projekt, amit a kiskőrösiek már nagyon várnak: a piac építése. Kiskőrös Város Önkormányzata 175 millió forintért önerőből megvásárolta az ott lévő csarnokot. Mint kiderült, ennek a projektnek a megvalósítása szintén közbeszerzés alatt áll. Első ütemben a csarnok felújítását fogják elvégezni, míg második ütemben a külső piac megépítése, harmadik ütemben pedig majd az udvar teljes megépítése fog zajlani.

Egy EFOP-os pályázatban felzárkóztató programot indítottak el 500 millió forint értékben. Itt Csengőddel, Akasztóval, Tázlárral és Soltvadkerttel közösen adta be a város a pályázatot. A megyei munkaügyi hivatallal is van egy közös pályázata a városunknak, ami 280 millió forintos. Itt a szakmai továbbképzést és a munkához jutást és a munkában való felzárkóztatást szeretnénk segíteni.

Domonyi László beszámolója végére hagyta Kiskőrös város legnagyobb beruházását, az új hat csoportszobás óvodát, melynek teljes költségvetése 950 millió forintot tesz ki. Az óvoda maximális befogadóképessége 180 gyermek lesz.

Szedmák Tamás, Kiskőrös Város alpolgármestere

„Ezt az óvodát azért kellett megépítenünk, mert a Mohácsi és a Thököly úti óvoda már nagyon rossz állapotban van. Az új óvoda megépítésével és a bölcsőde felújításával azt gondolom, hogy az itt letelepedő fiatal házasoknak megfelelő környezetet tudunk biztosítani” – mondta el a polgármester.

Ennek az óvodának a pályázati támogatása 384 millió forint, melyet a TOP pályázati kereten belül nyert el a város.

„A 2015-16-os elképzeléseinkkor is tudtuk, hogy ezt az óvodát 600 millió forint körül tudjuk csak megépíteni, mégis letettük a voksunkat mellette. Ahogy telt az idő, az óvoda költségvetése elérte a 800 millió forintot. A képviselő testület továbbra is kitartott a döntés mellett. Ekkor döntöttünk úgy, hogy a város 570 millió forint hitelt felvesz az óvoda megépítéséhez. Ma már az önkormányzatok hitelfelvétele nem olyan egyszerű, mint régen volt. Ehhez külön belügyminisztériumi engedélyre van szükség” – tette hozzá Domonyi László.

Mint elmondta, Kiskőrös város pénzügyi helyzete azonban annyira stabilnak tűnt, hogy megkapta a város a hitelfelvételi lehetőséget. Itt is, és sok más projektnél Font Sándor képviselő segítségét kérték, aki az ügymeneteknél, illetve a hatóságoknál képviselte a  várost és rendkívül sokat segített nekünk.

Az elmúlt hetekben viszont egy hatalmas dolog történt velünk. Magyarország Kormánya külön döntött egy kiemelt támogatásról, melynek értelmében 360 millió forint plusztámogatást kaptunk az óvoda megépítéséhez, így az 570 millió forintos hitelállományunk 210 millió forintra csökkent, így a város hitelképessége óriási mértékben megnövekedett.

Kiskőrös Város az elmúlt uniós ciklusban 4 milliárd 300 millió forintos fejlesztést valósít meg az elkövetkezendő két évben. Ebből 3 milliárd 150 millió forintnyi támogatást kaptunk, míg önkormányzatunk 1 milliárd 143 millió önerőt tett hozzá ezekhez a fejlesztésekhez.

Font Sándor térségünk országgyűlési képviselő elmondta: tisztességes fejlesztés, jövőbe látás történt meg itt Kiskőrösön az elmúlt pénzügyi ciklusban. A kiskőrösi fejlesztéseket, mint valamikori települési operatív programügyekért felelős vidékfejlesztési biztos kísérhette végig és ezért rálátása volt az egész megye életét befolyásoló fejlesztésekre.

Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője

A TOP program keretén belül jelentős lehetőségeket lehetett megvalósítani. Így látható, hogy számos település, és annak életét pozitívan befolyásoló projekt valósulhat meg. Mint elmondta, az a legjobb program és fejlesztés, amivel a város lakói is meg vannak elégedve. Kiskőrös esetében is ugyanez történt.

Kiskőrös város gazdálkodása stabil, melynek fő alapját a város iparűzési adóbevitele adja a stabil vállalkozói erőknek köszönhetően. Az ilyen nagyságrendű települések körében a város kiemelkedően magas vállalkozói erővel vesz részt. Ez viszont jól jön akkor, mikor egyes programokhoz több önrészhez kell hozzájárulni.

Az új óvoda történetével kapcsolatban elmondta, hogy a beruházás nehéz ügy volt, hiszen a  TOP programokban 400 millió forintnál nem lehetett többet igényelni új óvoda építésére. Kiskőrös esetében viszont logikusnak tűnt, hogy egy nagyobb centrum óvodát kell létrehozni városüzemeltetési szempontok alapján. Már az elején látszódott, hogy a beruházás 400 millió forintból nem tud megvalósulni, így tudni lehetett, hogy jelentős önerőt kell a városnak hozzátennie. Ez volt az elmélet. A gyakorlat pedig felülírta azt, annyiban, hogy közben igen jelentős építési, beruházási költségnövekedés történt pont abban az időszakban, amikor a TOP projektek dandárja zajlott le.Ezért volt az a lépcsőzetes költségnövekedés, amelyet már Domonyi László polgármester említett.

A hitelfelvételről elmondható, hogy a Belügyminisztérium szoros kontroll alatt engedélyezi településeknek azt: megvizsgálja, hogy egyáltalán van-e realitása, tette hozzá az országgyűlési képviselő.A jó gazdálkodásnak az a következménye, hogy egy ilyen nagyságrendű, fél milliárd forintos hitelt engedélyezett a minisztérium. Tudni kell, hogy sok önkormányzatnak nem engedélyezi, mivel nem látja tisztán, hogy egyáltalán ki tudná gazdálkodni a visszafizetést.

Mint elmondta, azon gondolkodtak, hogyan lehetne pótlólagos forráshoz jutni az ország költségvetéséből. Az állam támogatása nem volt kérdéses, hiszen személyesen is egyeztetett többek között erről Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Egy olyan beruházásról van szó, amely egybe esik a kormányzat országos programjával: a gyermekek vállalásának ösztönzésével a Családi Otthonteremtési Kedvezményén keresztül és a fiatal családok életkörülményének javításával. Fontos, hogy legyen elég bölcsőde, óvoda, játszótér és közösségi tér, minden olyan szabadidős létesítmény, ahol a fiatal családosok és a velük együtt felnövő gyermekek jól érzik magukat.

Ennek az országos programnak a helyi megvalósulása történik itt jelenleg,

hiszen aki figyel a bölcsődei programra és látja az óvoda létesülését, akkor nyilvánvalóvá válik számára, hogy teljesen szinkronban van az országos tervekkel.

Mi a politikai vetülete ennek a döntésnek?

Nem kérdéses, hogy a döntés hátterében az is állt, hogy Kiskőrös egy olyan város, amely 1990 óta markánsan a konzervatív értékjegyek mellett teszi le voksát, mondja el véleményét arról, hogy milyen képviselőt, milyen kormányt szeretne látni Magyarországon. Ebben rendíthetetlen a város és rendíthetetlen a jelenlegi és a sok ciklust megelőző városvezetés is. E tényről, és a város gazdálkodásáról a kormányzat nyilvánvalóan pontos információkkal rendelkezik. „Tudja a kormány, hogy nem egy feneketlen kútba önti bele a pénzt, ezért az érvelésem több módon is összhangban volt”, tette hozzá Font Sándor.

Kifejezte abbeli bizodalmát is, hogy 2021-2027-es pénzügyi ciklusban is valami hasonló együttműködés és hasonló hangulatot és akaratot látunk majd Kiskőrös részéről. Annyi biztos, hogy elképzelésekből nincs hiány a városban, amelynek személy szerint kifejezetten örül a képviselő. A megvalósulás időszaka szokott lenni mindig a bizonyítási időszak is, hogy ezek az elképzelések megállják a helyüket is.

Elkezdődtek a 2021-2027-es fejlesztési elképzelések tárgyalásai is Rideg László, a megyei közgyűlés elnökének vezetésével, így már a járási és települési szintű konzultációk is elindultak.

„Ezúton is szeretnék gratulálni a város vezetésének, a lakóknak és vállalkozóknak, akik részesei lehetnek egy ilyen fejlesztésnek. Külön öröm számomra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök értékelte a város vezetésének az elmúlt több mint tízéves munkáját. Véleményem szerint megjelent kormányhatározat támogatás a legjobb helyre került” – zárta gondolatát Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője.

Kiss Tamás

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS