A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület július 23-án Gazdaköri Estre várta a termelőket, melynek központi témája a szőlészet és a borászat helyzete volt a 2019-es esztendő tükrében. A megjelenteket az egyesület elnöke Nikléczi Gábor köszöntötte.

-Hirdetés-

Az eseményen Filus János előadást tartott a HNT aktualitásokról és a szövetkezési lehetőségekről. Az előadó elmondta, hogy sok tanulsága volt az elmúlt év szőlő szüreti időszakának. A számadatokat tekintve megemlítette, hogy 2018-ban több, mint 5,2 millió q szőlő termett. A 2019. évi közgyűlésekre kidolgozták a termelői integrációt, melyet a 23 hegyközségből 23 elutasított. Mindeközben jöttek a hírek, hogy nagy mennyiségben van óbor a borászatokban és a 2019-ben várható termés fogadására nincs elegendő tárolóhely sem. Ekkor vetődött fel január-február hónapban a zöldszüret gondolata, amely le is zajlott. A termés kevesebb volt, mint amit jósoltak, miközben a szerződések a gazdákkal ár nélkül köttettek.

Filus János

Majd jött a 40 Ft/kg körüli szőlőár, ami világviszonylatban is a legalacsonyabb volt. A lepárlás lehetősége csak augusztus végén jelent meg, ami akkorra már nem jelentett valós, kézzel fogható segítséget a szőlőtermelésben dolgozóknak. Elhangzott, hogy hosszú évek óta visszatérő probléma a mustfokokkal való manipuláció, amikor a jóval magasabb értékek ellenére is a szőlőt általában 17 mustfok körül veszik át papíron a termelőtől. Sajnos nem működik a mustfok ellenőrzés rendszere megfelelően, ami a gazdák kárára van és a borászatok ebből jogtalan haszonra tesznek szert. Amennyiben a borászatok előrejelzései igazak lettek volna – kevés tárolótér és magas óbor készletek -, akkor 300-400 ezer q szőlőnek a tőkén kellett volna maradnia. Minden arra mutat, hogy az előrejelzéseknél több volt a tárolótér kapacitás és mehetett az export bor is… Sajnálatos, hogy ezen mezőgazdasági szektor helyzete miatt az intenzív szőlőkivágások után a területeknek csak egy része települ újra.

26 borászat részvételével volt egyeztetés

Egy kezdeményezésre január elején egyeztetés történt a felvásárolókkal, hogy milyen úton lenne jó továbbmenni. Ezen alkalom során a felvásárlók nem tudtak konkrét választ adni arra, hogy milyen fajtát keresnek és milyet lenne érdemes telepíteni, amelyre szükségük lenne hosszútávon. Úgy tűnik, hogy jelen helyzetben nem a szőlő a sok, hanem a bor… A közelmúltban július 16-án 26 borászat részvételével volt egyeztetés az idei szürettel kapcsolatosan. Ennek a megbeszélésnek lett talán köszönhető, hogy soha nem látott kora időszakban, már júliusban előjöttek a borászatok felvásárlási árakkal. Ezek az árak sem igazán egetrengetőek, de jelentősen magasabbak a tavalyinál. Az már most látszik, hogy borász szakemberhiány van, mert évente 10-20 fő közé tehető csak az egész országban borász szakemberként végzett fiatalok száma. Nem segít a helyzeten az sem, hogy csökken a borfogyasztás és a bor marketing sem olyan, ami fellendítené az ágazatot. Mindezek mellett az új erdősítési törekvések is hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjenek a szőlőterületek.

A szövetkezést már nem lehet megkerülni

A szőlő ágazatnak a legnagyobb segítséget és kitörési lehetőséget az állami megrendelés jelenthetné magára a szőlőre vagy a mustra, mint ahogyan az megtörtént az alma vagy a tej esetében. Mostanra oda jutott a szőlő szektor, hogy a szövetkezés elengedhetetlen az életben maradáshoz. Filus János szerint az jelenthet azonnali segítséget, ha a gazdák összefognak és egy emberként tárgyalnak a felvásárlókkal, az üzemanyagkutakkal, a növényvédőszer vagy a tápanyagutánpótlást biztosító különböző nyomelemeket forgalmazókkal. A kormány részéről szükség lenne a must fokolás hatékony ellenőrzésére, hogy a visszaélések megszűnjenek. Fontos lenne kiemelni a marketing területén a bor jótékony hatásait és hangsúlyozni, hogy a bor nem butító alkohol. A jövőben vissza kellene hódítani a fiatalokat, bevonni őket a rendezvényekbe vagy kóstoltatással népszerűsíteni a részükre a bort.

A megjelenteket az egyesület elnöke Nikléczi Gábor hívta össze 

Fontosabb adatokat is megemlített az előadó a szőlő ágazattal kapcsolatban a jelen helyzetet vázolva

Összes szőlőterület: 69 000 ha
Ebből termő: 60 000, nem termő 9 000 ha
2019-ben: 3 896 000 q szőlő termett, ami 72 q/ha átlagtermést jelent
A Duna borrégió termése: 1 760 000 q
A Kunsági borrégió termése:1604000 q

Seprős új bor: 2020. 01. 13.
– FN: 161900 hl
– OEM: 682281 hl
– OFJ: 1285327 hl
Összesen: 2129509 hl + óbor készlet

Borkészletek: 2020. május 31.
Összes borkészlet: 2 746 436 hl
Havi fogyasztás : kb. 240 000 hl
Kunsági Borvidék: 1 041 942 hl
-fehér bor: 774 876 hl
-rozé bor: 44 560 hl
-vörös bor: 204 249 hl
-egyéb: (habzó, gyöngyöző, pezsgő) 17 111 hl
Országosan:
fehérbor – 25 %
rozé bor – 6 %
vörösbor – 13%-al kevesebb

Az idei évben is tervezett a krízislepárlás

Az elképzelések szerint 250 000 hl lepárlására nyílik lehetőség, melyet Aranykapu Zrt. és Győri Szeszgyár Zrt. végezhet. Mindehhez speciális forgalomba hozatali engedély szükséges. Engedélyezett a fehér, rozé, vörösborok házasítása, egy termelő borai egy kamionba tölthetők, több kistermelő gyűjtőkamionba fejt.

Termésbecslés idén

Összes becsült termés: 4 228 990 q
Ebből – Duna Borrégió: 1 583 734 q
Kunsági Borvidék: 1 422 732 q
Országos átlagtermés: 85 q/ha
Duna Borrégió: 87 q/ha
Kunsági Borvidék: 88q/ha

Szőlő felvásárlási árak (Ft)
2012 és 2019 2020
– Aletta 100 45 75
– Bianca 100 45 70
– Cserszegi fűszeres 130 65 90
– Kékfrankos 120 66 100

Zöldszüret

2019 2020
Bianca: 935 ha Furmint: 406,6 ha
Kékfrankos: 387 ha Bianca: 356,6 ha
Furmint: 287 ha Cserszegi fűszeres: 354,8 ha
Aletta: 163 ha Kékfrankos: 258,3 ha
Kövidinka: 130 ha Hárslevelű: 216,6 ha
Cserszegi fűszeres: 127 ha Aletta: 111,0 ha
Kunleány: 105,8 ha
Összesen: 3560 ha Összesen: 2894,7 ha
Bejelentett: 5177,1 ha Bejelentett: 4248,0 ha

Megvalósított zöldszüreti bejelentés alapján a legtöbb területre benyújtott top 5 borvidék:
1. Kunsági borvidék 1294 ha
2. Tokai borvidék 726 ha
3. Csongrádi borvidék 132 ha
4. Mátrai borvidék 100 ha
5. Tolnai borvidék 100 ha

A borvidéki termőterülethez viszonyított zöldszüreti bejelentések területi arányát vizsgálva a top 5 borvidék (Országos átlag 4,6%):
1. Csongrádi borvidék 13,9 %
2. Tokaji borvidék 13,1 %
3. Bükki borvidék 7 %
4. Kunsági Borvidék 6,4 %
5. Soproni borvidék 4,8 %

A fajták megoszlását tekintve a top 5 fajta, melynek összterülete 1593 ha, azaz a teljes végrehajtott zöldszüreti bejelentés 55%-a:
1. Furmint 406,6 ha
2. Bianca 356,6 ha
3. Cserszegi fűszeres 354,8 ha
4. Kékfrankos 258,3 ha
5. Hárslevelű 216,6 ha

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)