A Bács-Kiskun Egyházmegye esperese a 2020. június 21-i szavazás szerint Homoki Pál, soltvadkerti parókus lelkész lett. Hivatalba, szolgálatba iktatása a mai napon, július 25-én délelőtt zajlott a Soltvadkerti Evangélikus Egyházban, istentisztelet és közgyűlés keretében.

-Hirdetés-

Új elhíváshoz új küldetés kell. Kondor Péter – a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke – az igehirdetésben arra hívta fel a gyülekezet figyelmét, hogy az Újszövetségben a békességet kifejező szó jelentése: az újra beszélgetés lehetősége. A püspök úr a “békétlenség elleni küzdelem harcosaként” számít az új esperesre.

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökének iktatása igehirdetése

Az igehirdetés után Dr. Korányi András, Kondor Péter és Kis János végezte a beiktatás szolgálatát. Az esperesi, vezetői pozícióval kapcsolatos evangéliumi útmutatások után hangzott el a hivatalos eskütétel, melyben Homoki Pál kijelentette, elhatározta, hogy a rábízott feladatot hite és legjobb tudása szerint végzi az előtte álló években.

Dr. Korányi András, Kondor Péter, Kis János, az iktatást végző szolgatársak

A Confirma evangélikus hagyománya, mikor az istentiszteleten jelenlévő lelkészek körbeállják az újonnan megválasztott és/vagy beiktatott lelkészt. Jelképes gesztus ez, de több annál. Kifejezi, hogy akik akkor az oltár előtt állnak „egy hajóban eveznek”. És pont ugyanúgy képesek meginogni a reményben és a kitartásban, mint az éppen útjára bocsájtott lelkész vagy bárki más ott a templomban. A legfontosabb az, hogy ez a hajó az a hajó legyen, amihez Jézus rendszeresen odasétál a vízen és jelenlétével, bátorságával, hozzánk való elképesztő és feltétlen szeretetével újra és újra megdöbbent és megelevenít. A templom oltárképe éppen ezt a mozzanatot örökíti meg, ahogy Péter mindannyiunkat képviselve kapaszkodik Jézusba.

Confirma – a közös útrabocsájtás és áldás hagyománya

A közgyűlést Péczka Ferenc, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelőhelyettese nyitotta meg és vezette, melynek keretében a beiktatott esperes elmondta székfoglaló beszédét.

Homoki Pál négy szót emelt ki, melyek számára nélkülözhetetlenek, ha az előtte álló feladatra gondol: a kommunikáció, a munka, a csapat és az imádság. Keresztelői, konfirmációi és iktatási Igéje is elhangzott, melyek valódi útmutatásul szolgáltak számára egész eddigi életében.

Homoki Pál székfoglaló beszéde

„Olyan egyházat szeretnék, ahol beszélgetünk. Egy fröccs vagy egy kávé mellett. Nem SMS-ben, nem messengeren, hanem személyes találkozásokban. Ahol az időnket és teljes valónkat adjuk a másik embernek” – fogalmazott. Kiemelte az ifjúsággal végzett munkát, az óvoda építését és az iskola átvételét is, mint a jövő egyházába fektetett leginkább eredményes, biztató részét az eddigi és jövőbeni munkájának. Homoki Pál életét egészen gyermekkorától kezdve végigkísérték a hiteles, evangélikus egyházhoz hűséges családtagok, lelkészek. Beszédében sok embernek mondott személyes köszönetet azért, hogy támogatták, biztatták és meglátták benne mindazt, ami erre a pályára vezette.

A székfoglaló után a köszöntések következtek. Font Sándor a MEE Déli Evangélikus Egyházkerületének felügyelője, Kis János a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze, Kecskeméti Pál, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze, Kis-Molnár Gábor, a Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség felügyelője, aki – Luther után szabadon – „egy parókiakertbe ültetendő, igen lassan növő facsemetét” ajándékozott az esperesnek. Temerini Ferenc, Soltvadkert város polgármestere, Köhlerné Schiszler Ágnes, a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvoda képviseletében, Udvarhelyi Attila, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény intézményvezetője, és Dr. Jeney Gábor, a Soltvadkerti Római Katolikus Egyházközség plébánosa. Valamint ünnepi műsorral kedveskedtek az óvodások, az iskolások és az ifjúság is.

Az óvoda, az iskola és az ifjúság köszöntője

Az alkalom végén, Homoki Pál kapott még egyszer szót, melyben megköszönte a szülői, családi lelki örökséget, amire egész életében számíthatott, illetve az egybegyűltek támogatását. Végezetül szeretetvendégségre invitált minden jelenlévőt.

Kutyifa Anikó

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (54 db kép)
MEGOSZTÁS