Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának szervezésében német nyelvi tábort rendeztek a helyi KEVI diákjainak részére július 20-24. között. A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is a Vadkerti-tónál töltötték ezeket a napokat a Budapest XI. Kerületi Önkormányzat Ifjúsági Táborában.

-Hirdetés-

A programról Kincses Mihályné táborvezető elmondta, hogy Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzata a táborozás támogatására pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, mely sikeres elbírálásban részesült. Sajnos a pályázat kihirdetése után két héttel ezt a támogatást visszavonták, így a kialakult helyzetben a szülők befizetéseiből tudták csak biztosítani az anyagi hátteret a tábor megvalósításához. Időközben a Magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzat úgy döntött, hogy valamilyen mértékben tudnak támogatást biztosítani a programhoz, így oda is benyújtották pályázatukat és várják a pozitív elbírálást. A táborban 27 tanuló vett részt 9 pedagógus közreműködésével. A diákok 6-10. osztályosok voltak, akik elsősorban a KEVI-ből érkeztek, de két másik intézménybe járó tanuló is részt vett a programban.

A napi feladatok úgy alakultak, hogy a reggeli elfogyasztása után 9-12 óráig német nyelvi foglalkozásokat tartottak, amely során „Radu az utcagyerek” című történetet dolgozták fel. A történet azt vázolta, hogy Radunak milyen módon sikerül néhány társával egy utcai művész segítségével kikerülnie a csatornarendszerből és iskolába járnia. Mivel az iskolában akrobatikát és bohóctant tanulhattak, így a történet végén tulajdonképpen jóra fordult a fiatalok sorsa. A tábor záró műsorát a szülők is megtekintették, amely során a kialakított 5 csapat egy-egy részletet dolgozott fel Radu történetéből, majd a végén közös cirkuszi mutatvánnyal tették még emlékezetesebbé a táborban töltött időt. A hét egyik napján a csoport Pilisszentivánra – ez egy német nemzetiségi falu – is ellátogatott, ahol a német nemzetiségi tanösvényt járták körbe úgy, hogy különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk a gyermekeknek. A tábort a Kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és a környékben lakó német ajkúak közül is többen meglátogatták, akik az egyik nap egy 10 állomásos versenyen működtek közre, valamint részt vettek az esti tábortűz programon is.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (49 db kép)
MEGOSZTÁS