A Kőrösszolg Nonprofit Kft szemétszedési akciót hirdetett július 27-én. Kiskőrös város környéki illegális szemétlerakó helyek felszámolására tesznek kísérletet a TOP-2.1.3-16-BK1-2017-00005 „Záportározó kialakítása és csapadékvíz elvezető rendszerek rekonstrukciója Kiskőrösön” projekt keretén belül. A megjelentek részére szemétgyűjtéshez kesztyűt, szemeteszsákot, védőitalt biztosítottak, tájékoztatta hírportálunkat Tóth Anett intézményvezető.

-Hirdetés-

Az illegális módon lerakott hulladék szennyezi a környezetet és súlyos közegészségügyi veszélyeket is rejt magában. Például rovarok és rágcsálók elszaporodásához vezet, amelyek szerepe az egyes fertőző betegségek terjesztésében közismert. A hulladékokban lévő baktériumok, bomlástermékek a helytelen hulladék elhelyezés esetén, a csapadékvízzel beszivárogva juthatnak a talajvízbe, szennyezve azt.

A közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékot a helyi Önkormányzatnál kell bejelenteni.

A Büntető Törvénykönyv (2012. évi C. törvény) 248. paragrafusából: “(1) Aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, engedély nélkül lerak vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt a hulladékról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el. (3) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt az (1) bekezdésben meghatározott esetben egy évig, a (2) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Berkecz Mónika

MEGOSZTÁS