Írta: vira

A nemzeti köznevelésről szóló (2011.évi CXC 4 §19.) törvényben leírtak szerint, a nevelési év az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tartó időszak. Így az óvodai ellátást ebben az időszakban is biztosítania kell az intézményeknek. A KEVI Harangvirág Óvodájában ebben az évben is folytatódott a jól bevált módszer, ahol az ellátás július vége óta folyamatos.

A nyári ovi rendjéről Tiriczné Szabó Szilvia tagintézmény-vezető mesélt hírportálunknak.

-Hirdetés-

Hány gyermek igényelt nyári óvodát?

Intézményünkben ebben az évben június legvégén kezdődött a nyári óvoda, mivel a Petőfi Általános Iskolában is volt ilyen ügyeleti rendszer. Mivel a koronavírus időszaka alatt a szülők többsége kénytelen volt szabadságot kivenni, ezért próbáltunk azzal kedvezni nekik, hogy ebben az időszakban biztosítjuk a gyerekek elhelyezését. A nyári óvodát végül 55 fővel kezdtük meg, mely létszám hol több, hol kevesebb.

Hogyan zajlanak a gyerekek hétköznapjai a nyári oviban?

A gyerekek többnyire nagyon kedvelik a nyári óvodát, ahol színes programokkal próbáljuk a mindennapjaikat megkönnyíteni. Kisebb túlzással, ugyanúgy zajlik minden, mint a nevelési évben, annyi változtatással, hogy a reggeli játékidőszakot a gyerekek az udvaron töltik. A kicsiknek lehetőségük van kézműveskedésre, homokozásra, ugrálózásra és egyéb játékokra is odakint. Nagyon nagy segítség számunkra a Gyermekjóléti Szolgálattól Berger Andrásné Kriszti munkája is, aki heti rendszerességgel számtalan színes ötlettel gyarapítja eszköztárunkat.

Az elmúlt időszakban -mivel csak ügyeleti rendszer működött- több időnk, illetve lehetőségünk nyílt arra, hogy előre dolgozzunk, így már a kiscsoportosok kedves kis ajándékai is készen vannak, illetve több napi, valami heti, sőt egyházi tervet is kidolgoztunk. Az elkövetkezendő években jeles napjainkat is nagyon szeretnénk beilleszteni nevelési tervünkbe. Ezen a területen annyi változás történt, hogy Farkasné Gombár Ildikó helyett Arató Eszter Dóra lesz az új hitoktatónk.

Itt szeretném kiemelni azt is, hogy nagy köszönjük a szülők türelmét, támogatását és azt, hogy a vírushelyzetben is helytálltak és elfogadták a döntéseinket, betartották a szabályainkat, illetve azt is, hogy a nyári oviba folyamatos gyümölcs és fagyi ellátást biztosítanak a gyerekek számára.

A közösségi szolgálatot több diák is teljesítette a gimnáziumból, illetve több vidéki iskolából is érkeztek kiskőrösi diákok, akik a nyaruk egy részét itt töltötték és nagyon kedvesen eljátszottak a gyerekekkel. Köszönjük nekik is, hogy a mi intézményünket választották.

Hogyan készültök a 2020/2021-es nevelési évre?

Óvodánkat augusztus 17-én fogjuk két hétre bezárni, amikor is az elmaradt festési, illetve fertőtlenítési munkálatokat fogjuk elvégezni. Mivel két csoportban van a nyári óvoda, így az emeleti termeket, folyosókat, mosdókat már ki tudtuk festeni, viszont a földszinti tereket még használjuk, ezért a munkálatokat csak akkor tudjuk befejezni, amikor már nincsenek gyerekek az épületben.

Heteken belül elkezdődik a belső udvarunk felújítása is, mely az elkövetkezendő évek nagy projektje.

Első szülői értekezletünket már megtartottuk, melyen az összes leendő kiscsoportosunk szülei részt vettek, ahol egy rövid közös tájékoztatót követően, csoportonként is minden fontos információt megkaptak. Augusztus végére egy családi napot is szervezünk, ahol összeismerkedhetnek a gyerekek egymással és velünk is.

Horváthné Gyöngyösi Éva kolléganőnk 40 év munkaviszony után vonult nyugdíjba még decemberben. Nem az ő helyére, de 1 fő új óvónőt keresünk, aki majd a kiscsoportosokkal együtt fog tudni elindulni.

Intézményünk szeptember 1-jén reggel 7 órakor nyit újra, ahová a kicsiket és a nagyokat egyaránt várjuk. Ebben a nevelési évben közel 40 kiscsoportosunk fogja megkezdeni az óvodát. A 2020/2021-es nevelési évben mindkét kiscsoportunk 28 fővel fog elindulni. A Napocska csoportban 7 kiscsoportosunk maradt, hozzájuk 21-en érkeznek ősszel. Óvónőik Bengőné Nagy Mária és Serfőző Fanni lesznek. Alma csoportunkba, mely egy vegyes korosztályú csoport: 11 fő nagycsoportosunk maradt, akik mellé 17 fő kiscsoportos érkezik szeptemberben. Ott az óvó nénik Scrob Erzsébet és Burda Csilla lesznek.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS