2020. augusztus 7-én sajtóbejárást tartottak az újonnan épülő tűzoltó laktanyában. A „tárlatvezetést” Paksi Dénes tűzoltó alezredes, a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka tartotta meg a megjelent sajtósok számára. 

A kiskőrösi Tűzoltólaktanya kialakítása 919 millió 847 ezer 409 forint vissza nem térítendő uniós támogatásból (KEHOP-1.6.0-15-2016-00015) valósul meg. A katasztrófavédelem hatékonyságát növelő zöldmezős beruházás keretében egy, a kor szakmai elvárásainak megfelelő, korszerű és gazdaságosan fenntartható ingatlan épül Kiskőrösön. Amellett, hogy erősíti a térség mentő tűzvédelmét, a városképbe is jól illeszkedik. 

-Hirdetés-

A létesítmény egy új, több mint ezer négyzetméteres tűzoltólaktanyát és egy közel háromszáz négyzetméteres raktárépületet foglal magában. Az épület jelenleg munkaközi állapotban van, tehát a műszaki átadás sem történt meg. 

Paksi Dénes tűzoltóparancsnok bemutatja a 3 szerállást

Paksi Dénes a sajtóbejáráson bemutatta a csarnok kapacitását is, mely 3 szerállásból és egy járműmosó-részlegből áll. 

Az egyik legfontosabb része a laktanyának az ügyeleti helyiség. A parancsnoki épületszárnyban elhelyezkedő központban 24 órás szolgálatot teljesít az ügyeletes. Feladata a tűzoltóság riasztás-irányítása, illetve kapcsolatot tart a kint levő tűzoltóegységekkel is. Emellett innen történik még az épület gépészeti eszközeinek a vezérlése is. 

Az egyik legfontosabb rész: az ügyeleti egység

Ahogyan a képen is látszik, egy munkaállomáshoz 2 monitor tartozik, így egy nagyobb eseménydömping alatt is gyorsan tudnak reagálni az ott dolgozók. 

A főbejáraton történő belépés során már szembetűnő az ügyfelek kötelező haladási iránya: ezt elősegítve megkülönböztető burkolat került elhelyezésre. A bejárat a kor követelményei szerint lett kialakítva, így a mozgáskorlátozottak is könnyedén be tudnak jutni a laktanyába. 

A parancsnoki épületszárnyban helyezkedik el a szolgálati parancsok irodája is

Az építés során kialakítottak különböző raktározást, tárolást szolgáló helyiségeket, így a tűzoltók védőfelszereléseinek is külön tárolót építettek. 44 fakk került kialakításra, hiszen a 39 fős vonuló egység mellett a 8 órás munkarendben dolgozó tiszti állománynak is van védőfelszerelése. 

A 44 fakkból álló védőfelszerelés tároló helyiség

Az emeleten található még többek között a csodálatos panorámával bíró oktatószoba is, ahol a mindennapi képzések lesznek lebonyolítva a költözés után. 

Az oktatóhelyiség

Szinte az összes termet és irodát ellátták légkondicionáló eszközzel valamint hangszórókkal és riasztókkal is. A hang-és jelzőfény különösképpen is fontos szerepet tölt be a tűzoltóság életében, hiszen riasztás esetén a bent tartózkodó egységnek 120 másodpercen belül el kell hagynia a laktanyát. 

A kivonuló egység 24 órás szolgálatot lát el, így a legénységi szárnyban konyha, étkező, társalgó és edzőterem is kialakításra került. 

Jól felszereltségű legénységi konyha is kialakításra került

A hátsó lépcsőházban került kialakításra a 10 méter magas tömlőszárító torony. A tömlőt – amely közel 20 méter hosszú – használat után elmossák, és kiszárítják. 

Tömlőtároló-szárító torony

Mint már említettem, kialakításra került egy járműmosó részleg is: a helyiségben megtalálható a nagy teljesítményű meleg vizes mosó, a tömlőmosódob illetve a csizmamosó is. 

A csizmamosó segítségével a szennyezett lábbelit tudja elmosni a kivonulásról visszaérkező tűzoltó

És ha már mosásnál tartunk: a felszerelések mosásáért egy hatalmas, ipari méretű mosógép is elhelyezésre került, valamint egy szárítószekrény is, amelyben 5 komplett ruházatot is kényelmesen el lehet helyezni. 

A szertárban minden, a tűzoltók speciális felszereléseinek kezeléséhez, tárolásához, karbantartásához szükséges berendezés a rendelkezésre áll, ennek köszönhetően az egységek rövidebb idő alatt érkezhetnek például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére.

Paksi Dénes elmondta: egy 30 kilowatt teljesítményű aggregátor is beüzemelésre került, melynek legfontosabb feladata, hogy áramszünet esetén is biztosítsa a folyamatos munkához szükséges energiát. Emellett fontos tényező, hogy az épület energiaellátásáért napelemek felelnek. Így az épület megfelel a kor követelményeinek, így az energiafelhasználás a lehető legkisebb lesz. 

Az udvaron 2 tűzcsapon tudnak gyakorolni a tűzoltók, illetve mint már korábban megírtuk, Kiskőrös Város Önkormányzatának támogatásával a sportpálya kialakítása is hamarosan befejeződik. 

Újságírói kérdésre elmondták: augusztus 10-én műszaki átadás eljárási fázisába kerül az új komplexum, melyet a használatbavételi eljárás követ. Várhatóan 2020. október elején vehetik birtokba az épületet a kiskőrösi tűzoltóság tagjai.

Kiss Tamás
Borítókép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság facebook oldala

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (27 db kép)
MEGOSZTÁS