Augusztus első hetében zajlott a csengődi művelődési ház munkatársai, Görög Gáborné könyvtáros, Kovács Nikoletta művelődésszervező és Dignerné Kovács Erika által előkészített és szervezett napközis gyermektábor, melynek középpontjában a múlt értékeinek megismerése és megőrzése állt. A tábor programjainak koordinálásában a helyi közösségek fejlesztésére fókuszáló TOP-5.3.1.-16- BK1-2017-00004-es azonosítószámú projekt munkatársai, Fülöp Szandra és Somogyi Levente, valamint két diák segítő: Görög Laura és Knébelspisz Eszter is közreműködött.

-Hirdetés-

A résztvevők az első nap délelőttjén az Akasztói Íjászok közreműködésével kipróbálhatták az íjászatot, délután a csapat Földi István és Hegyi Zsuzsanna magángyűjteményét tekinthette meg. Itt egyebek mellett a kádármesterség eszközeivel, régi használati tárgyakkal ismerkedhettek meg, és sokféle tevékenységet kipróbálhattak, fúrhattak, agyagozhattak, és Rákóczi Anna jóvoltából még lóra is ülhettek.

Az íjászat nagy koncentrációt igényel

A második napon a kicsik csuhéból, szalmából készíthettek csodákat Fehérné Erzsike és Rátkai Margitka segítségével, közelebbről megismerve a régebbi korok gyermekjátékait is. Eközben a nagyobbak önismereti foglalkozáson vehettek részt Mezőfi-Horváth Antónia klinikai szakpszichológussal, majd délután Szlávik-Kupán Emese dietetikus vetített képes előadásra és kóstolással egybekötött interaktív foglalkozásra várta a gyerekeket az egészséges táplálkozás témájában. Utóbbi programok a kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével valósultak meg.

 

Szalmából is különleges dolgok készíthetők

Szerdán a délelőtt a kézműves foglakozásé volt: változatos technikákkal készültek a szebbnél szebb alkotások kavicsból, színes papírból, száraztészta és gyöngyök felhasználásával. A kicsik és nagyok rajzoltak, festettek, ragasztottak, lampionfüzért készítettek és színes tenyérlenyomatukat is örökül hagyták a tábor emlékére.

Délután a felelős állattartásról tanulhattak az akasztói JuMa Kutyaiskolában, ahol dr. Kovács Péter állatorvos, valamint a kutyaiskola vezetője, Szabó Judit és Mankovics Márton oktató előadását és bemutatóját tekinthették meg, sok-sok kérdésükre választ kapva. A kerékpáros látogatást a változékony időjárás szerencsére megkímélte, és a bringás csapatnak nagyon jólesett a finom palacsinta, köszönet érte!

A nagyobbak is elmélyülten alkottak

Csütörtökön a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők munkatársai látogattak el a táborba: a délelőtt folyamán a biztonságos mindennapokkal ismerkedhettek a gyerekek. Baltás Adrienn baleset-megelőzési, dr. Kuti Erika bűnmegelőzési tanácsokat osztott meg velük, sok-sok példával, feladattal, Kúkel József bűnügyi technikai bemutatót tartott nekik. Podobni István és Jancsovics Zsolt jóvoltából a tűzoltóautóba is felülhettek, és a locsolótömlőt is magukhoz ragadhatták a gyerekek. Farkas Gyula az elsősegélynyújtás alapjairól, az újraélesztés technikáiról beszélt, a táborozók egyebek mellett a mentőhívást és a sérült vizsgálatát is kipróbálhatták.

Délután a megújult csengődi helytörténeti tájházba látogattak el a gyerekek, ahol Németh Mihályné Irénke kalauzolta őket az egykori bútorok, mindennapi használati tárgyak között. A diákok rácsodálkoztak a régi tanszerekre és a fából készült, míves makettekre, óvatosan megszólaltathatták a kiállított hangszereket, és néhányan őseik öltözékébe – ezáltal kissé a bőrükbe is – belebújtak. Ezután Geiger Vivien táncpedagógus alaplépésekkel ismertette meg a lányokat és fiúkat, akik fáradhatatlanul lépegettek, ugráltak, forogtak.

Időutazás – a régiek „bőrébe” bújva

A tábor utolsó napján a csapat a kiskőrösi Rónaszéki Fürdőbe látogatott el, ahol egész napos pancsolással, számolatlan fejes- és bombaugrással zárták a hetet.

A harminc gyermeket befogadó tábor szervezéséhez és megvalósításához sokan nyújtottak segítséget, támogatást, ezért mások mellett köszönet illeti Pivarcsi Csaba polgármestert, Suba László képviselőt, Szabó Györgynét, Zátrok Csabát, továbbá a Família Központ munkatársait: Nánai Lászlót és Franczia Istvánt, valamint a finom étkek megalkotóit, a konyha dolgozóit is.

Mint azt a szervezők elmondták, a régi mondás az öt nap során a gyerekek számára is igazolást nyert, miszerint „a múlt ismerete segít eligazodni a jelenben”.

KN

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (58 db kép)
MEGOSZTÁS