A helyi identitás és kohézió jegyében a közművelődésben, közgyűjteményben és települési közösségekben aktívan tevékenykedők részére augusztus 10-14-ig Népismereti tábor zajlott Soltvadkerten a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtárban.

-Hirdetés-

A sváb hagyományokat őrző Sváb sarok, a Jászság, és Matyóföld, Palócföld és Kalocsa népi kultúráját, népviseletét, népszokásait, néptáncait, nyelvi sajátosságait ismerhették meg az érdeklődők, de találkozhattak használati tárgyaikkal, eszközeikkel és gasztronómiájukkal is.

Rádiné Láng Mónika szakmai vezető beszámolt arról,hogy a tábor a TOP-5.3.1-16-BK1-00003 számú „A helyi közösségek fejlesztése Soltvadkert térségben” pályázat keretén belül valósulhatott meg Soltvadkert város önkormányzata és Pájer Ildikó, a kulturális központ igazgatója szervezésében.

A tábort a koronavírus miatt sajnos nem tudták nyitottá tenni, a programokban csak a pályázatban meghatározott 20 fő vehetett részt.

A szakmai vezető arra is kitért, hogy minden nap egy-egy tájegység bemutatására került sor. Vendégeik körében üdvözölhették a Palóc Múzeum munkatársait Balassagyarmatról. Jelen volt a kalocsai Viski Károly Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum, Mezőkövedről a Matyó Múzeum és a Matyó Népművészeti Egyesület.

A város identitását erősítve egy napon ellátogattak Császártöltésre, ahol a Teleház, Sváb Tájház, és a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat vendégszeretetét élvezhették.

– A délelőtti előadások után délután néptánc és viselet bemutató, kézműves bemutató zajlott igencsak sokrétű és érdekes formában. A résztvevők megismerkedhettek a népművészeti értékek továbbvitelének lehetőségeivel is. Fontosnak tartom a közösségek építését, a helyi identitás erősítését, hiszen ahogyan a mondás is tartja „Amelyik népnek nincs múltja, annak jövője sincs.”

fogalmazott Rádiné Láng Mónika.

-Berkecz Mónika-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)
MEGOSZTÁS