A kiskőrösi származású Rakonczai Mona tavaly tavasszal költözött fel Budapestre „szerencsét próbálni”, aki jelenleg a 7. kerületi Power Plate stúdióban dolgozik edzőként. Sport iránti szeretete azonban egészen gyermekkorára nyúlik vissza, amikor is megismerkedett élete első pocketbikejával, valamint kipróbálta magát cselgáncsban, sőt kézilabdában is. Kiskőrösön jégkorong edzőként dolgozott, majd folyamatosan képezte magát, hogy vendégei számára személyre szabott edzés és életmód tervet tudjon összeállítani kitűzött céljaik eléréséhez.

-Hirdetés-

Gyermekkoráról, pályaválasztásáról és magáról az edzői létről beszélgettünk Monával, aki nemrégiben karitatív módon is segített egy fiatal édesanyának.

Mióta dolgozol edzőként?

Korcsolya oktatóként kezdtem pályafutásom a HC Kiskőrös jégkorong pályáján 16 évesen, ahol gyerekeknek oktattam korcsolyát. Érettségit követően letettem a jégkorong edzői szakot és egy egészen keveset dolgoztam is benne az utánpótlás csapatnál. Tavaly májusban felköltöztem Budapestre, ahol több mint egy éve dolgozom Power Plate trénerként, mely időközben akkora szerelem lett, hogy másban egyelőre elképzelni sem tudom magamat.

Miért ezt a szakmát választottad? Mi az, amit a leginkább szeretsz benne?

Végzettségemet tekintve nem személyi edzőként végeztem, hiszen azt már az iskolakezdésénél tudtam, hogy „nem csak egy szeretnék lenni a sok közül”, ezért csoportos fitness instruktori irányban kezdtem meg tanulmányaimat. Az elmúlt egy évben több tanfolyamot is elvégeztem, mint fitfight instruktor, sporttáplálkozás és – táplálékkiegészítés tanácsadó, melyhez nagyszerű alapot adott az instruktori végzettség, azonban eszem ágában sincs megállni itt, tanulmányaimat illetően. Szakmaválasztásom többek között azért is esett a sport tanácsadásra, mert nagyon erőteljes bennem az embereken való segíteni akarás, hogy elérjék céljaikat. Ez a folyamat, a változás látványa, nem csak a vendégeimnek, de nekem is akkora örömöt jelent, hogy azt szavakkal nem tudom elmondani. Mindemellett hatalmas motiváció számomra, hogy instruktorként nekem is egészségtudatosan kell élnem, hogy jó példával járhassak elől. 2004 óta a motorok szerelmese is vagyok, hiszen apukám abban az időben gyorsulási versenyekre járt, ahol egy kis pocketbike-kal én is részt vettem ezeken az eseményeken. Másrészt, már egészen fiatalon, 6-7 éves koromtól kezdve mindig sportoltam valamit. Kipróbáltam magam cselgáncsban, jégkorongban és kézilabdában is. Sport nélkül ma már abszolút elképzelhetetlen az életem.

Hogyan jött az ötlet, hogy egyes embereknek önkéntesen, ingyen is segíts? Ők kerestek meg Téged, vagy te ajánlottad fel a segítséget?

Egy kedves, idős szomszédunk keresett meg engem néhány héttel ezelőtt azzal, hogy tudnék-e segíteni lány unokájának, aki fél évvel ezelőtt adott életet első gyermekének és bizony zavarja a szülés utáni súlyfelesleg. A fiatal asszony minél hamarabb szerette volna visszanyerni várandósság előtti formáját, azonban anyagi körülményeik miatt nem volt lehetőségük személyi edzőt/táplálkozási szakembert fogadni. Én szívesen tettem eleget ennek a felkérésnek, körülményeiket ismerve pedig eszem ágában nem volt nemet mondani, vagy pénzt kérni a segítségemért. Igyekeztem egy olyan alap edzéstervet, illetve útmutatásokat, valamint egészséges életmódot követő étrendet összeállítani neki, amivel megalapozhatja az áhított alkat elérését. Időközben úgy alakult, hogy elköltöztünk a társasházból, ahol ők élnek, azonban nem „engedem el a kezét”, továbbra is érdeklődni fogok, hogy hogyan halad az életmódváltással. Szükség esetén pedig újabb tanácsokkal is ellátom, hiszen kezdetben mindenképpen olyan gyakorlatokat tanácsoltam neki, amik ízületkímélőek, hiszen súlyfeleslegnél erre rendkívüli módon oda kell figyelni.

Az emberek milyen kérésekkel /kérdésekkel/ nehézségekkel fordulhatnak hozzád? Hogyan érnek el, hol találkozhatnak veled?

A stúdióban, ahol dolgozom, vendégeink többsége (nagy örömömre) tisztában van azzal, hogy célul sosem szabad kitűzni az edző formáját, helyette egy egészségesebb „énkép”-re kell törekedni. Mindenkinek a lehetőségeihez és a terhelhetőségéhez képest kell megpróbálnia kihozni saját magából a legtöbbet, így nem kergetnek hiú ábrándokat azzal, hogy egy hónapnyi edzés után már rögtön „Barbie és Ken babává válhatnak”, valamint nem nyúlnak egyáltalán egészségkárosító szerekhez sem. Nagyon tisztelem bennük, szorgalmazom és helyeslem ezt az életszemléletet. Vendégeim körében a legtöbben egyébként fogyásra vagy szálkásításra vágynak, de edzettem már sportolókat is. Itt Budapesten, de világszerte is rendkívül elterjedt a sportolók és a hírességek körében is a Power Plate gép használata, az edzés egyik alternatívájaként. Mivel jelenleg a fővárosban élek, Kiskőrös térségében egyelőre még nem vagyok elérhető, azonban még az is elképzelhető, hogy a közeljövőben mindez megváltozik. Addig is Facebook oldalamon Rakonczai Mónikaként érnek el az emberek, ahová a Power Plate edzésekkel kapcsolatban szoktam feltölteni videókat, gondolatokat és storykat, míg Instagramon rakonczai.mona-ként vagyok fent, ahol sokkal inkább saját személyes fejlődésem útját követhetik nyomon az érdeklődők.

Kutyifa Icu
Képek: Mona  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS