A Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség ünnepelni gyűlt össze 2020. augusztus 22-én 10 órakor a templomban. Homoki Pál, Bács-Kiskun Egyházmegye esperese iktatta be szolgálatába ezen az ünnepen Arató J. Lóránd parókuslelkészt. Arató J. Lóránd és Arató Eszter Dóra, valamint kislányuk Réka, Tabról kaptak meghívást a kiskőrösi gyülekezetbe, melyet örömmel fogadtak, és a mai nappal új szakaszt kezdenek mind lelkészi, mind családi életük terén.

Arató J. Lóránd és Arató Eszter Dóra, az ifjú lelkészházaspár
-Hirdetés-

A bevonuló presbitereket, a képviselő-testület tagjait és a lelkészeket a Kiskőrösi Evangélikus Fúvószenekar köszöntötte, akik részt vettek a liturgiában is, hiszen hagyományosan az orgonával felváltva kísérik a evangélikus himnuszt, az Erős vár a mi Istenünket. Az orgonánál Szokody Anikó szolgált.

A Kiskőrösi Evangélikus Fúvószenekar egy része

Az alkalom istentisztelettel kezdődött, melyen először Homoki Pál prédikált. Egy történetet mesélt a gyülekezetnek, ahol az új óra megrettenve az előtte álló feladattól – az évi 31 millió ketyegéstől –, legszívesebben nem vállalná a munkáját. Ám egy bölcs, öreg óra szavaitól megnyugszik, mert az rádöbbenti, hogy a félelmek legjobb gyógyírja, ha egyszerre csak egyetlen feladatra koncentrálunk. Az esperes bátorította az új lelkészt, hogy bármikor kérjen segítséget a Déli Egyházmegye legnagyobb „órásműhelyének” számító gyülekezet vezetőitől és tagjaitól, mert a szeretetben történő együtt munkálkodás a másik pillére a fáradhatatlanságnak. A lelkészt és a gyülekezetet egymás gondjaira bízta, hogy a kölcsönös szeretet kiragyogásából „tudja meg mindenki, Jézus tanítványaiként” haladnak az úton, az új lendület és a hagyományok bölcs egyensúlyát megteremtve.

Homoki Pál, a Bács-Kiskun Egyházmegye esperese, Arató J. Lóránd, Soltiné Samu Zsuzsanna, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség felügyelője és Opauszki Gáborné, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség felügyelőhelyettese

Az iktatás során a gyülekezet meghívásának, a lelkész elhatározása és kézadásának jele után Arató J. Lóránd kézhez kapta a megbízólevelét, mellyel immáron a kiskőrösi evangélikusok útjának jelzőtáblája lehet.

Minden iktatáson hagyomány, hogy a jelenlévő lelkészek – felekezettől függetlenül – személyes, majd közös áldással kívánnak békét, erőt és bátorságot az új tisztségét betöltő szolgatársuknak. A Confirma megerősítés a szó többféle értelmében. Az isteni és a testvéri támogatás gesztusa, a vetésbe és aratásba indulás felemelő pillanata.

Confirma

Arató J. Lóránd prédikációjával folytatódott az alkalom, melyben Jézus én vagyok mondásai közül a világosságot emelte ki. Az Istentől elfordult világ tragédiáját állította szembe a világosság isteni csodájával, az égitestek megalkotása előtt már felragyogó, múlhatatlan erővel, aminek a közelében az ember egyszerre érzi végtelen háláját és törékenységét. Hirdette, hogy legfőbb küldetésünk, azoknak az embereknek a megkeresése, akik nem leltek még rá erre a világosságra, a meg nem érdemelt, ajándékba kapott kegyelemre. Megmutatni azt a jézusi szeretetet, ami nem taszít el tökéletlenségünk ellenére sem.

Iktatási prédikáció

A prédikáció után az ünnepi közgyűlés következett, melyet Soltiné Samu Zsuzsanna, a gyülekezet felügyelője nyitott meg és vezetett le. Köszöntések hosszú sorával fogadta be a város, a gyülekezet, a lelkészi közösség Arató J. Lórándot.

Soltiné Samu Zsuzsanna megnyitja a közgyűlést

Az egyéb elfoglaltságai miatt távol maradó Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke levélben küldte jókívánságait. Dr. Korányi András püspökhelyettes visszaemlékezve a húsz évvel ezelőtt Kiskőrösön szervezett napfogyatkozási ünnepre, azt a ragyogást kívánta az új lelkészcsaládra, mely csakis Isten ereje által tud kiáradni a gyülekezetre. Kecskeméti Pál, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze elmondta, hogy milyen sok előnye és kihívása van a nagy gyülekezetben való szolgálatnak, ahol nagy reménységgel várták őket. A Harangvirág Evangélikus Óvoda óvodásai énekkel és egy csengettyűs darabbal készültek az alkalomra.

A Harangvirág Evangélikus Óvoda műsora

Dr. Szabó Lajos és Szabóné Mátrai Marianna, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzorai levélben emlékeztek meg a teológusi évekről. Saját tapasztalatok alapján bátorították a családot, hogy „akiket ez a gyülekezet megszeret, azokat a tenyerén hordozza”. Pénzes Péter, a Kiskőrösi Református Gyülekezet lelkipásztora reményteli szívvel beszélt az ökumené lehetőségeiről, éppen úgy, mint Seffer Attila, a kiskőrösi Római Katolikus Egyház plébánosa és Csóka Efraim, a Kiskőrösi Pünkösdi Gyülekezet lelkésze a levelükben, illetve Győri Gábor, a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet pásztora élőszóban.

Domonyi László polgármester arra kérte a lelkészházaspárt, hogy – ha ők is így érzik majd –, írják minél tovább közösen a következő lapokat Kiskőrös történetében. Kúti Pálné a gyülekezet, Losonczi Jánosné pedig a presbitérium és a képviselő-testület nevében egy-egy versben biztosította támogatásáról Arató J. Lórándot és feleségét. Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a Kiskőrösi Evangélikus Iskolák igazgatója a Tangazdaság gyümölcseivel és helyi borral megtöltött kosarat adott át részükre, és szeretettel invitálta Arató Eszter Dórát a hétfőn megtartandó csendes napra, mely egyben az első munkanapja is lesz a lelkésznőnek. Aki a gimnázium iskolalelkészeként fog dolgozni. Az ő iktatására később kerül sor. Az iskolák képviseletében Weiszhaupt Lili szavalatát hallgatta meg a gyülekezet.

A köszöntők hosszú sorát a beiktatott lelkész kedves, otthonos szavai zárták: „Meg ne bántódjanak ezen a tréfán, de ahol a gyümölcsöt nemcsak eszik, hanem meg is főzik, az csak jó hely lehet!”

A köszönet szavai

A Himnusz után a felügyelőasszony zárta be a közgyűlést, majd az egész gyülekezet átvonult az imaházba, ahol gyönyörűen feldíszített asztalok várták a megéhezett, ünneplő sereget. Roskadásig pakolva a gyülekezeti tagok által készített finomsággal.

Egy iktatási ünnepség mindig különleges ünnep. Új, tiszta lap, mély elköteleződés lelkész és gyülekezet részéről is. A mai nappal a kiskőrösi evangélikusok kinyitották a szívüket és befogadták új vezetőjüket, aki a sok éve itt dolgozó szolgatársakkal együtt épít majd új téglákat a meglévőkre. Soha nem tévesztve szem elől azt alapot, amin kívül senki nem vethet másikat, ha igazán Istenre bízta az életét.

– Kutyifa Anikó –

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (79 db kép)
MEGOSZTÁS