Kunhegyesi Nikolett Kiskőrös Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. Édesapja, néhai id. Kunhegyesi Ferenc olyan szellemi örökséget hagyott rá, amely igazi kihívás számára. Gyermekévei alatt testközelből figyelhette meg édesapja tevékenységét, hogyan nyújtott segítséget minden hozzá forduló számára. A rendszerváltás után megalapított Önkormányzatban közel tíz éve aktív szerepet tölt be.

-Hirdetés-

Kiemelten fontos számára, hogy olyan programokat valósítson meg, amely az egészségneveléssel, a beilleszkedési nehézségek leküzdésével, a roma felnőttek munkához jutásával kapcsolatosak. 2016-ban került megvalósításra a Szociális Segítő Háló program, amelynek vezetője volt. A kezdeményezés a roma származású utcabizalmik és szociális segítők bevonásával segítette a meghatározott területek tisztántartását, az esetleges konfliktusok megelőzését és kezelését, a köznevelési intézmények munkáját, a pedagógusok és a családok közötti kapcsolattartást.

VIRA:Mesélj kicsit a gyerekkorodról!

Szeretetteljes, tradicionális családban nőttem fel. Három fiútestvérem van, akiket nagyon tisztelek és szeretek. Édesapám élete, személyisége mindig is példaként lebegett előttem. Édesanyám szerető gondoskodása a mai napig kíséri életem. Általános iskolai éveimet a Vasvári Pál Általános Iskolában töltöttem, majd a Wattay Középsikola és Szakiskolában szereztem érettségit. Fontosnak tartom, a folyamatos önképzést, ezért elvégeztem az Európai üzleti asszisztens és a Jövedéki adóügyintéző képzéseket. Gyermekkori álmom volt, hogy színésznő legyek, mindig is szerettem szerepelni, táncolni. Szeretem a harmóniát, az esztétikumot, a divatot, törekszem magam is az igényes megjelenésre. Reményeim szerint szeptembertől a Wesley János Főiskolán kezdem meg tanulmányaimat szociális munkás szakon.

Niki a családja körében

VIRA:Mesélj magadról, hogyan alakult a szakmai életed?

2008-tól a Kiskőrösi EGYMI-ben dolgoztam gyógypedagógiai asszisztensként. Ez különösen közel állt a szívemhez, hiszen a sajátos nevelési igényű gyermekekkel – azon belül is az autizmussal élő tanulókkal való foglalkozás igazi próbatételt jelentett.

2012-től tárlatvezető voltam, a Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeumban.

2018-tól a „Bari shej” programban vettem részt mentorként. A projekt célja, a korai iskolaelhagyás és gyermekvállalás megakadályozása, a továbbtanulás segítése volt. 10 és 18 év közötti lányokkal foglalkoztunk, folyamatosan figyelve iskolai előmenetelüket és magánéletük alakulását. A pályázat ez év júniusában véget ért, de továbbra is fontos számomra a mentoráltak nyomon követése.

VIRA: Kunhegyesi Feró hugaként milyen volt felnőni? Feró azért elég sok helyen szerepel manapság. Sokszor te is elkíséred a programjaira.

Nemcsak jó testvérek vagyunk, de szakmailag is több ponton találkoznak az útjaink. Szívesen részt veszek azokban a programokban, rendezvényekben, táborokban amelyeket szervez vagy megvalósít. A képzőművészet mellett, én a tánctudásommal tudok hozzájárulni a kulturális paletta bővítéshez. Kiállításaira rendszeresen elkísérem, és természetesen nagyon büszke vagyok rá.

VIRA: A cigány hagyományokból van-e amit örököltél, mai napig ápolod és át szeretnéd majd adni?

A hagyományőrzés lényeges számomra. Elsősorban azokra az értékekre gondolok amelyeket a családban kaptam. A tisztesség, a becsületesség, a szeretet olyan erények, amelyeket szeretnék majd továbbadni leendő családom számára is.

VIRA: Milyen nőként képviselőnek lenni? A romáknál azért nem megszokott, hogy a nők ilyen feladatot vállalnak. Te ezt hogy éled meg?

Kevésbé érzem megpróbáltatásnak, hogy egyedüli nőként kell képviselői feladataimat ellátni. Magamat határozott, erős egyéniségnek tartom, lehetőségem volt folyamatosan belelátni és bekapcsolódni az Önkormányzat felelősségteljes munkájába. Úgy gondolom ez a közösség számára is elfogadható, ha feladataimat legjobb tudásom szerint végzem. Ezeket a tevékenységeket önkéntes alapon, társadalmi munkában végzem.

VIRA: Sorra szervezed a Délibáb utcában a programokat. Mik valósultak meg idén?

Ebben az évben megvalósított programjaink: Drogprevenció, az áldozattá válás megelőzése, az internethasználat veszélyei témakörben előadások dr. Kuti Erika közreműködésével a Kiskőrösi Rendőrkapitányságtól. Egészséges életmód és elsősegélynyújtás a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun megye Kiskőrös Területi Szervezetével, Sutus Etelkával. Emellett gyermeknap légvárakkal, labdarúgó mérkőzések, balatoni kirándulás is szerepelt a palettán.

VIRA: Hogyan látod a kiskőrösi romák helyzetét manapság?

A kiskőrösi romák helyzetét illetően bizakodó vagyok. Szeretném, ha a jövőben is tudnánk azokat a programokat folytatni, amik segítik a roma-magyar párbeszédet és az identitás megőrzését. Számos jó példa van már rá, hogy elindultunk egy úton. A társszervekkel való kapcsolataink nagyon jók, sokat köszönhetek a Kiskőrösi Rendőrkapitányságnak, és Kiskőrös Város Önkormányzatának.

Hamarosan újra lesz általad szervezett esemény a városban, erről mondanál pár szót?

Jelenleg balesetmegelőzéssel és biztonságos közlekedéssel kapcsolatos program szervezésén dolgozom a Kiskőrösi Rendőrkapitányság segítségével, ahova ezúton is szeretettel várok mindenkit 2020. augusztus 25-én, 15 órai kezdettel a Szabadidőparkba!

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS