Egyre több háztartásban, munkahelyen, közintézményben, iskolában és óvodában gyűjtik az üres PET-palackok kupakjait Kiskőrösön is. Sokan azonban még csak nem is sejtik, hogy mi lesz a műanyag kupakok sorsa, ezért Domonyi László polgármesterrel és Martin Ferenc városüzemeltetési referenssel beszélgettem a témában.

-Hirdetés-

2020 tavaszán Kiskőrös Város Önkormányzata megbízásából a városközpontban két helyen állítottak fel jótékony célt szolgáló “kupakgyűjtő” fémszíveket, míg a harmadik a Kőrisfa utcában kerül majd elhelyezésre, amint elkészül az új hat csoportszobás óvoda. A projekt Domonyi László polgármester jóváhagyásával és Martin Ferenc városüzemeltetési referens koordinálásával valósult meg. A gyártást a Tek-Szol Kft. végezte a Kőröskom Nonprofit Kft.-vel egyeztetve. A kupakok ürítését a Kőröskom Nonprofit Kft. munkatársai heti rendszerességgel végzik.

Magyarországon országos viszonylatban kilónként 40-65 forintot fizetnek a felvásárlók az összegyűjtött műanyag kupakokért. Első hallásra meglehetősen alacsony összegeknek tűnhet, azonban sok kicsi sokra megy alapon komoly pénzadományok jöhetnek össze, jelentősen megkönnyítve a bajban lévők hétköznapjait. Azoknak a családoknak, ahol tartósan beteg gyermek nevelkedik, a havi 30-40 ezer forint is nagy segítség lehet.

A “kupakgyűjtő” fémszívek gyártását a kiskőrösi Tek-Szol Kft. végezte

Miért érdemes gyűjteni a műanyag kupakokat?

Az ásványvizes és üdítős flakonok kupakján túl a dobozos gyümölcslé vagy tej dobozának csavaros kupakja is újrahasznosítható, sőt a flakonos mosószerek, öblítők, tisztítószerek, tusfürdők, samponok, balzsamok és testápolók kupakja, a fogkrémes tubus teteje, de az instant kávé, a kakaópor vagy épp a krémsajt dobozának műanyag fedele is hasznos lehet.

A műanyag-felvásárlókhoz beérkező kupakokat felaprítják és ledarálják, majd újraolvasztják és leszűrik a műanyagot, ami aztán hűtőfürdőbe, ezt követően pedig egy darabolóba kerül, ahol nagyon apró granulátum készül belőle. Ebből a továbbértékesítést követően például zöldség- vagy gyümölcstároló rekeszt, szállítmányozásnál használt ládát és tárolót, virágcserepet, padot, vagy hólapátot gyártanak, de az építőiparban, sőt olykor az autógyártás során is hasznát veszik.

Amellett, hogy az így kapott összeg nagy segítséget jelent a bajban lévők számára, a kupakok is jó helyre kerülnek, hiszen nem egy szemétégetőben, a vízben, vagy a föld alatt végzik, hanem visszajutnak a körforgásba, és olyan használati tárgyak készülnek belőlük, amik akár évekig jó szolgálatot tehetnek.

A kupakok ürítését a Kőröskom Nonprofit Kft. munkatársai heti rendszerességgel végzik

Tippek, ha te is gyűjtenél:

Figyelj oda arra, hogy a kupakok tiszták, szennyeződésektől mentesek legyenek, és lehetőleg ne maradjon rajtuk papír vagy árcímke.

A kupakok közé ne keverj más műanyagot (például a kiürült flakont vagy dobozt), mert az csökkenti a leadott mennyiség értékét, és jelentősen megnehezíti a feldolgozás folyamatát.

A parafadugó és a fémből készült kupakok, fedelek nem jók, ezek semmiképp se keveredjenek a műanyag kupakok közé – a parafadugó egyébként szintén remekül újrahasznosítható, de semmiképp sem úgy, hogy összekeverjük a műanyag kupakokkal.

A legjobb zacskóban vagy dobozban gyűjteni a kupakokat, a tapasztalt „kupakozók” szerint jó választás egy vastagabb szemeteszacskót kijelölni erre a célra, mert az biztosan nem fog kiszakadni, akkor sem, ha már jól megpakoltad.

Amennyiben ismersz olyan rászorulót, aki a környezetedben él és segítséget jelenthetnek számára az összegyűjtött kupakok, jelezd szerkesztőségünknek az informacio.vira@gmail.com e-mail címen (névvel, elérhetőséggel).

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS