Kiskőrösön él, laza és rendkívül színes egyéniség. Lakodalmak, bulik állandó résztvevője, de sokan ismerik úgy, mint a lovászfiú vagy mostanában inkább úgy, mint a légváras Fazekas Tamás.

A mediterrán hangulatú otthonuk minden négyzetcentimétere Tamás és felesége keze munkájáról árulkodik. A lovak szeretetéről mesélnek a falon a szerszámok, és friss szénaillat lengi be az udvar hátsó részét.

Ilyen barátságos környezetben, a teraszukon beszélgettem Tamás egyik újabb szenvedélyéről, a légvárszerelemről és annak minden velejárójáról.

-Hirdetés-

Tamással azzal kezdtem a beszélgetést, hogy én nem szoktam interjúzni, úgyhogy nézze el nekem gyakorlatlanságomat. Ennek ellenére beszélgetésünk gördülékenyre és fesztelenre sikerült, hála Tamás közvetlen kommunikációjának.

Honnan jött, mivel foglakozott, mit csinál most és mennyire légből kapott a légvárazás ötlete? Ezekről kérdeztem először.

– Nagyon sokáig gépkocsivezető voltam, elvégeztem pár iskolát és jelenleg üzletkötőként dolgozom. Legfőképpen zenészként híresültem el itt Kiskőrösön, ugyanis már 15 éve zenélek (Tamás a Dzsem buli zenekar dobosa) szinte minden hétvégén a csapatommal lakodalmakban, bálokban. Tavaly kezdődött a légvárszerelem. Az ötlet úgy jött, hogy szerettem volna kisfiamnak légvárat bérelni, viszont kevés lehetőség volt a környéken és azok is magas áron. Így jött egy olyan szolgáltatás ötlete, melyet itt helyben, megfizethető áron lehet elérni. Fő célom az volt, hogy házakhoz, családi rendezvényekre viszem ki a légvárakat. Aztán egyre több várat vettem és így mára már rendezvényesek, városi önkormányzatok is felkeresnek bérléssel kapcsolatban.

Azért ma már nagyon sok hasonló szolgáltatás van a piacon. Mitől vagy te másabb, szerethetőbb?

– Mindenhol azt a visszajelzést kaptam, hogy jóval alacsonyabb árakkal dolgozom, és minőségibb a szolgáltatás. A minőség nálam egyrészt abban rejlik, hogy amelyik időpontra kérik a légvárat, én kiviszem a helyszínre, felállítom, elmondom a használathoz szükséges instrukciókat, majd a használat végeztével elmegyek érte. Mondhatni nekik semmi dolguk nincs vele, csak használatba venni és élvezni.

Egy újabb szerzeménnyel

Amikor befektetsz egy újabb légvárba, akkor milyen szempontok alapján válogatsz?

– Odafigyelek arra, hogy vadonatúj vagy maximum 1-2 éves minőségi játékokat vásároljak. Ma már mindenki minőségit akar megfizethető áron. Nekem is ez a két fő szempont amikor keresgélek.

Bevonod a gyermekeidet is a választásba? Bár ha jobban belegondolok, nem biztos, hogy tudna dönteni a sok mókás figura között.

– Inkább a feleségem véleményét szoktam kikérni, illetve többször leülök mesét nézni a kisfiammal, szeretek naprakész lenni abban, hogy melyik mesefigura a szerethető és emlékezetes.

Biztosan van kedvenc a légváraid között. Melyik számodra az, amit kiemelnél?

– Hát a Minyon abszolút a kedvencem! De azt gondolom és tapasztalom is, hogy a gyerekek szemében is a Minyon a WÁÓ kategóriába tartozik. Egyrészt azért, mert kettő csúszdája van, másrészt mert 3D-s nagy Minyon van az elején. Próbálok minél színesebbet, minél figurásabbat venni. Van ugye egy nagy sárkányos, emoji-s légváram és a krokodilost is nagyon szeretik a gyerekek, ahol a krokodil száján át lehet közlekedni. A 0-4 éves korosztályban a Bogyó és Babóca, a dzsungeles kisház a legkeresettebb. Nagy izgalommal várom az újabb szerzeményem, ami hamarosan érkezni fog –ez két, magas csúszdás játék lesz (amíg beszélgettünk, meg is hozták Némót, a képeken az üzembe helyezés pillanatai láthatóak).

Amikor átadod a kiválasztott légvárat a bérlőnek, akkor melyek azok a szabályok, használati utasítások, amiket tudniuk kell?

– Én csak olyan várakkal foglalkozom, amelyek TÜV tanúsítvánnyal rendelkeznek – ez olyan, mint egy műszaki vizsga az autón. A második fontos dolog, amit tudni kell, hogy hány gyerek használhatja egyszerre a légvárakat. Erről mindegyiknek van egy határozata, ami ki van függesztve a vár elé.

A kiskőrösi szüreti napokon a te légváraidat vehetik igénybe a gyerekek egész nap ingyenesen. Elárulod nekünk, hogy mi vár a gyerekekre?

– Négy nagy várat tudok kivinni a hely adottságai miatt, ezek mindegyike csúszdás lesz. Hozzávetőleg 1 éves kortól 13 éves korig vehetik majd igénybe a gyerekek. Mindegyik várhoz árnyékoló tartozik, így napsütésben és szemerkélő esőben is bátran használhatják majd. A várak mindegyikénél lesz felügyelet a gyermekek biztonsága érdekében.

A légvárak mellett lovaskocsikázás (ami tulajdonképpen egy 40 fős omnibusz) is lesz három órán keresztül a szüreti napok keretén belül, melyet szintén mi szolgáltatunk.
Amit még itt meg szeretnék említeni, hogy kibővítettük a vállalkozást. A feleségem elvégzett egy arcfestő tanfolyamot, innentől kezdve a légvárbérlés mellé a gyerekeknek arcfestés is jár jutányos áron. 

A szüreti napok mellett hol lehet veletek találkozni a közeljövőben?

– Egészen közel, azaz most vasárnap a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt, a Nyárzáró Lurkó-Kuckó rendezvényen is kint leszünk. Utána a Dutra találkozó keretén belül az erdőtelki borházhoz is kitelepülünk, ahol a szántó verseny ideje alatt légvárazhatnak a gyerekek. Emellett fontosnak tartom a jótékonysági célokat, így én is támogatok egy közeli eseményt a Kiskőrösi EGYMI szervezésében.

Végezetül pedig mondd el kérlek, hogyan találhatnak meg téged bérléssel kapcsolatban.

– Honlapom nincs, mivel nem célom, hogy távolabb is tevékenykedjek. Hangsúlyozom, hogy a megfizethetőség a fő célom, éppen ezért a környékben lévő szűkebb rendezvényeket szolgálom ki. A kedves érdeklődők megtalálnak a facebook oldalamon, ahol minden friss információt megtudhatnak a tevékenységeinkről.

-Kincses Szilvi-

MEGOSZTÁS