Az Arató családdal az evangélikus parókia udvarán beszélgettünk, miközben a kislányuk  Réka, a játszótérrel ismerkedett. Mivel Lóránd elsősorban a gyülekezetben, a felesége, Eszter pedig a gimnáziumban fog szolgálatot végezni, külön cikkben szeretnénk bemutatni őket Kiskőrösnek.

-Hirdetés-

Arató J. Lóránd Aradon született és az ottani, valamint a fazekasvarsándi gyülekezetben nőtt fel. Ez utóbbi településen laktak nagyszülei, akiknél sok vakációs hetet töltött. Nagybátyja, Mesmer Ottó, evangélikus lelkész keresztelte, konfirmálta és eskette.

Mi volt a legmeghatározóbb abban a döntésedben, hogy a lelkészi pályát választottad?

Két dolog jut eszembe ezzel kapcsolatban.  Egészen kicsi koromtól kezdve megfogott és magával ragadott a templom atmoszférája, az istentiszteletek hangulata, az orgona hangja. Mindig otthon éreztem magam a templomban. Illetve sokat jelentett már egészen fiatalon, hogy az időseknek segíthettem. Kihordtam a gabonajegyekből megváltott kenyereket azokhoz, akik nem tudtak érte elmenni. Ezek a kapcsolatok, beszélgetések a részemmé váltak. A középiskola után pedig egyértelmű volt számomra, hogy Budapesten, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szeretnék tanulni.

Változik az ember istenképe a Teológián?

Elmélyül és gazdagodik. Úgy hiszem egészséges dolog, hogy a különböző életszakaszainkban másképp látjuk Istent. Új és új módokon kapcsolódunk Hozzá.

Miért és hogyan jött a döntés: Kiskőrös?

A Tabon töltött évek alatt öt alkalommal is hívtak bennünket más gyülekezetekből, de a kiskőrösi megkeresés meglepetésként ért bennünket. Tudtuk, hogy nagy múltú és létszámú egyházközség, sokrétű feladatokkal. Sokat nyomott a latba, hogy Réka egészen a gimnázium végéig evangélikus oktatásban részesülhet. És a munkamegosztás is, hiszen Eszternek mindig a fiatalokkal való munka volt a legkedvesebb szolgálati területe.

Van kedvenc szolgálati területed?

Őszintén mondhatom, hogy nincs. A lelkészi munka minden részében meg tudom találni önmagam, a kihívásaimat. Igazán a hivatásomnak érzem.

Gondolkodsz új programokon, rendezvényeken?

Szeretném először felvenni a ritmust, megismerni a gyülekezetet, a különböző szolgálati helyeket, ráhangolódni az új tanévre. Csak ezek után gondolkodni azon, lehet-e gazdagítani a gyülekezeti események palettáját. Ami különösen fontos számomra, hogy az ifjúságnak tudjunk lehetőséget biztosítani a találkozásra, a közösség kialakítására.

Melyek azok a részei a lelkészi munkának, amit Eszterrel közösen végeztek?

A családi istentiszteletek és az ifjúsági munka. Ebben Pethő-Szűcs Mária kollégánkkal is együtt szeretnénk működni, hogy minél jobb és elevenebb kapcsolat alakulhasson ki a gimnázium és az általános iskola gyermekei között.

Hogyan tudnád összefoglalni a munkád, hogy azok is el tudják képzelni, akik nem járnak gyülekezetbe?

Az istentiszteleteken kívül – jelen helyzet szerint – tíz hittanórám lesz, heti megbeszélések a kollégákkal, egyházmegyei lelkészi munkaközösség alkalmai, gyülekezeti tagok látogatása, esketések, temetések, keresztelők, ifjúsági munka, az énekkar vezetése. A gyülekezet vérkeringésébe való bekapcsolódás sokszor teljes embert kíván.

Sikerül megvalósítanotok, hogy legyen „énidőtök”, „családidőtök”?

Korábbi években ez nagyon nehezen sikerült. Sokat beszélgettünk Eszterrel, hogy az előttünk álló időszakban erre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, hogy hosszútávon is ugyanilyen lelkesedéssel és elhivatottsággal tudjunk dolgozni a családunk és a gyülekezetünk boldogságán, békéjén.

Végezetül néhány nem egyházi kérdés, hogy ne csak a lelkészt ismerjék meg benned:

Mi a kedvenc filmed? Amadeus
Mi a kedvenc ételed? Minden, ami hús.
Ki főz jobban? Eszter.
Mi a hobbid? Zene és természetjárás.
Mi a kedvenc könyved? J.R.Dos Santos regényei

– Kutyifa Anikó –

MEGOSZTÁS