Döme Géza nevét sokan ismerik Kiskőrösön, különösen a gimnazisták, „wattaysok”, régi „vasvárisok”, „bemesek”. A neve városunkban egybeforrt a matekkal, a fizikával és a túrákkal. De hozzá fűződnek olyan – már hagyománynak számító – programok is, mint a Matek Tájoló, Városismereti verseny. A Petőfi túra talán senkinek nem újdonság ma már, de azt nem mindenki tudja, hogy az Eltájoló Kupa – országos szinten ismert és elismert tájékozódási túraverseny – ötlete is benne fogalmazódott meg először. Az egyesületről és a túrákról beszélgettem a tanár úrral.

-Hirdetés-

Honnan ered az egyesület neve?

– 2003-ban kapcsolódtunk be az Országos Tájékozódási Túraversenybe. Az akkori csapatnak választottam ezt a nevet, mely az évek során az ismertetőjegyünkké vált. Így az egyesület alapításakor nem is gondolkodtunk máson. Először a Hírös Hátizsák Egyesület tagjaként versenyeztünk, tíz év elteltével döntöttünk úgy, hogy önállóvá válunk.

Kik az alapítótagok?

– Nagyobbrészt a túraversenyzők. Rajtunk kívül még néhány túratárs és családtag – összesen tíz fő – vett részt az alapításban 2013. december 27-én.

Hogyan jut valaki arra a döntésre, hogy nemcsak túrázó, de túravezető/szervező/egyesület alapító szeretne lenni?

– Nem olyan nehéz dolog ez. A hozzávalók: egy csapat, egy túrahelyszín, egy térkép. „A lényeg talán, hogy nem szabad eltévedni.” Ha hivatalossá szeretnénk tenni, ahhoz túravezetői vizsga kell, „én jelenleg ezüstjelvényes túravezető vagyok”. Ahogy teltek az évek, egyre több túra/túlélőversenyen, teljesítménytúrán indultam, részt vettem jelvényszerző mozgalmakban, és úgy éreztem, a mi térségünk szinte vakfolt Magyarország túraversenyzői térképén. Szerettem volna ezen változtatni. Ezért is léptünk ki a kecskeméti egyesületből, hogy letehessük azoknak a túráknak, versenylehetőségeknek az alapjait, amik sok érdeklődőt vonzanak Kiskőrösre.

Döme Géza és Kutak László

Számodra – személy szerint – mit jelent az Eltájolók?

– Öröm, mert ma már sok helyen ismernek, sőt elismernek bennünket. Az MTSZ (Magyar Természetjáró Szövetség) tagszervezeteként benne vagyunk az MTSZ Versenybizottságában. És néha nyűg, mert az adminisztráció (könyvelés, pályázatok, beszámolók készítése) sok időt és energiát igényel.

A Petőfi túra vagy az Eltájoló Kupa áll a szívedhez közelebb?

– Egyformán fontos számomra mindkettő. A Petőfi túrát azért szeretem, mert úttörőként sikerült meghonosítani a térségben a teljesítménytúrázást, olyan embereket is megmozgatva, akik egyébként nem igazán sportolnak. Nagyon sokan szeretik, visszatérnek érte Kiskőrösre. Tizenhét év után is több száz embert érünk el az egészen kicsiktől, az idősebb korosztályig.

A 15. Petőfi túra fémjelvénye

Az Eltájoló Kupában a kihívást szeretem. Mert ez több és még izgalmasabb, mint egy alföldi túra. Sokan úgy hiszik, alföldön túrázni nem olyan nehéz, mint a hegyekben, pedig tájékozódás szempontjából kifejezetten nehéz terepnek számít. És büszke vagyok rá, hogy a szezonban mindig a mi versenyünk a legnehezebb. A versenyzőknek idén is erre kell felkészülniük.

Te is aktív versenyző vagy?

– „Természetesen. Csapatban és egyéniben is megméretem magam.”

Sándorfalvi János és Döme Géza

Milyen korosztály alkotja a Kupa versenyzőit?

– Az alapfokú (C) kategóriában egészen kis gyermekekkel is elindulnak a családok és néhány 60 év feletti versenyző is. Ők elsősorban kirándulni szeretnének. Bár a felsőfokú (A) kategóriában is van azért 80 év feletti kategória, amin például a humorista Badár Sándor édesapja, a 84 éves Badár Sanyi bácsi is rendszeresen részt vesz.

Jellemzően ugyanazok a csapatok indulnak vagy gyakran jelentkeznek újak?

– Minden évben vannak új versenyzők, de jelentősen nem változik a csapatok száma.

Van átfedés a Petőfi túra és az Eltájoló Kupa résztvevői és szervezői között?

– Szervezők mindig ugyanazok vagyunk, a versenyzőknél csak a családos (C) kategóriában van átfedés.

Egy ellenőrző állomás

Laikusoknak hogyan írnád le, milyen feladatok vannak az Eltájoló Kupán?

– Körülbelül 50 évvel ezelőtt szögezték le azokat a szempontokat, amikben a tájékozódási túraverseny különbözik a tájfutástól. Közös bennük, hogy tájfutótérkép és tájoló segítségével kell megkeresni bójákat. A tájfutásban a gyorsaság, az erőnlét és a jó útvonalválasztás számít.

A túraversenyzést maga a túravezetőképzés hívta életre, ezért van a középpontjában az irány – és távolságmérés. Itt nem a gyorsaság, hanem a megadott időkeret pontos betartása a lényeg. Tájolóra és szerkesztő eszközökre van szükség hozzá, de éppúgy, mint a tájfutásban, az erőnlét nélkülözhetetlen.

Az a bizonyos bója. Egy a sok közül

Ti jártok országos versenyekre?

– Igen. Csapatban és egyéniben. 2004 óta bajnoki csapatként, 2006 óta egyéniben is. Csapatban háromszor nyertük meg az országos bajnokságot. Dr. Biácsi Alexandra csapattársunk, miután kétszer hozta el a legfényesebb kupát a női kategóriában, az utóbbi időben a férfiak bajnokságán indul. Én 2014-ben és 2019-ben nyertem meg a férfi bajnokságot.

Dr. Biácsi Alexandra

A csapat tagjainak nagyrésze egyesületi tag is: Dr. Biácsi Alexandra, Biácsi Tamás, Bodó Zajzon, Kerekes Viktor, Kutak László, Sándorfalvi János, Döme Géza. Az utóbbi 2 évben – a csapata megszűnése miatt – a kaposvári Zöldpont TTSE kiváló versenyzője, Fodor Péter is erősíti a keretünket.

A versenyzők, Döme Géza és Dr. Biácsi Alexandra

Bajnoki versenyeken 2-4 fő indulhat. Ha ennél többen vagyunk, akkor sorsolással döntjük el, ki indul bajnoki és ki nem-bajnoki kategóriában.”

Ki szponzorálja az idei Eltájoló Kupát?

– Nincs szponzor, az idei költségeket a sikeres – MTSZ által kiírt – Rendezvénytámogatás 2020 pályázatból csökkentettük.

Milyen programokat terveztél még erre az évre?

– Négy eseményt is terveztünk. A vírushelyzet azonban ismét közbeszólt. A szeptember 19-re tervezett Petőfi túrát inkább lemondtuk.

Megrendezésre kerül azonban az Eltájoló Kupa, melyről részleteket a versenykiírásban tettünk közzé.

Időpontja: az előttünk álló hétvége szombatja: 2020. szeptember 5.

Helyszíne: Bócsa Parkerdő

Az Országjáró túra és a Matek-Tájoló sorsáról még nem tudunk, de mindenképpen tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket a honlapunkon és a Facebook oldalunkon is.

– Kutyifa Anikó –

Fényképek az Eltájolók TSE archívumából és a kaposvarmost.hu oldalról.

MEGOSZTÁS