A soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvoda fennállásának 30. évfordulóját ünnepli, ezért az óvoda életében szokásos programok mind a jubileumi év jegyében zajlanak. Így volt ez a szüreti kavalkádnál is, amikor az udvari tevékenységbe csempésztek bele plusz programot színesítve ezzel a gyermekek napját. Szabadon választható játékokkal, kreatív foglalkozással és táncházzal várták az ovisokat.

-Hirdetés-

A két óvodaalapító óvónő – Frittmann Istvánné és Köhlerné Schiszler Ágnes – sok olyan értékőrző programot indított el a nevelési folyamatban, amelyeket hagyományként tisztelnek és ápolnak a mai napig. 

Köhlerné Schiszler Ágnes nyugdíjas óvónővel emlékeztünk a kezdetekre.

Az intézmény 1990-ben került vissza állami tulajdonból, az Evangélikus Egyházhoz, igen romos állapotban. Az óvodanyitás gondolata Káposzta Lajos esperes úr ötlete alapján valósult meg, így a rendszerváltást követen az országban elsők között részesíthettünk óvodás korú gyermekeket keresztyén hitre való nevelésben. Kezdetben mindössze kettő csoport volt, de a jelentkezések aránya az óvoda bővítését sürgette. Az épület felújításra került, formáltuk az arculatát, mindig a kor szintjének és elvárásainak megfelelően, így a létszám folyamatosan bővült – adott tájékoztatást Köhlerné Schiszler Ágnes.

Mivel Soltvadkert őslakossága német származású, ezért fontosnak tartották a keresztyén hitre való nevelés mellett a német nyelvvel való játékos ismerkedést már óvodás korban elkezdeni. A játékos nyelvoktatás mellett céljuk a hagyományőrzés, illetve a kisebbségi kultúra átörökítése.

Kapcsolatban vagyunk a Bajorországi Evangélikus Egyház oktatási intézményeivel. Így a rendszeres hospitálások alkalmával ismerkedhetünk az új német óvodapedagógiai alapelvekkel és módszerekkel. Például átvettük a bennalvások éjszakáját, ami annyit tesz, hogy a ballagó nagycsoportosok az utolsó óvodai éjszakát bent töltik az intézményben. Ezzel is biztosítva, hogy emlékek szülessenek, és maradandó élményekkel legyenek gazdagabbak a leendő elsősök. Az udvar sötétjében rókavadászatot szervezünk, pizzát rendelünk, versenyjátékokat rendezünk – fogalmazott az óvónő.

-Berkecz Mónika-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS