Minden találgatást szeretnénk szertefoszlatni, ezért megszólaltattuk a kiskőrösi gimnázium igazolt koronavírussal fertőzött betegét. A Markó Mildát és családját ért támadások kapcsán értetlenül álltunk a dolog előtt, ezért megkerestük őket. A fiatal lány kérdéseinkre készségesen válaszolt, bízva abban, hogy az emberek végre megértik, hogy ilyenkor nem a támadásokra, sokkal inkább a támogatásukra van szükség.

-Hirdetés-

 

Hogyan derült ki, hogy koronavírusos vagy? Lehet tudni, hogy hol fertőződtél meg?

Gyengének éreztem magam és náthás tünetek jelentkeztek nálam, majd egyszercsak elment a szaglásom és az ízérzékelésem. Háziorvoshoz fordultunk, aki azonnal beutalt Kiskunhalasra COVID tesztre, aminek másnap már meg is kaptuk az eredményét. Hogyan fertőződtem meg? Sajnos ezt nagyon nehéz visszakövetni, szinte lehetetlen. Tulajdonképpen bárhonnan elkaphattam. Okolni nem érdemes senkit, mert a szálakat összekötni nagyon nehéz.

A kezdetihez képest, milyen a jelenlegi állapotod?

Az előbb említett tünetek fokozódtak, köhögéssel és néha hőemelkedéssel. Tapasztalatom szerint, az én esetemben a vírusnak van egy hulláma, ami remélem a napokban tetőzött és bízunk benne, hogy az állapotom ennél már nem lesz rosszabb.

Mi a tapasztalatod az egész eljárásról?

A pozitív tesztet az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) közölte velünk. Azonnal minden információt le kellett adnom, ez értendő a családomra, az iskolámra, az osztálytársaimra, a tanáraimra és az érintett barátaimra. A rendőrség segítségével minden kontaktomat részletesen kikérdezték és automatikusan 2 hét karantén alá helyezték.

Kaptok támadásokat, ha igen milyen formában? 

Általában azoktól kapunk támadásokat, akik nem ismernek és csak találgatnak. Sok esetben megdöbbentő az emberek irreális reakciója. Senki nem hazudtolja meg önmagát. Gyakoriak a véleményezések és a különböző feltételezések, akár a családom felé is, amely tükrözi az emberek természetes félelmét, tudatlanságát és tapasztalatlanságát ebben a helyzetben. Igyekszünk teljesen kizárni és okosan kezelni a tévhitekben élő emberek támadását.

Kik és miben tudnak nektek segíteni?

Szerencsére rengeteg támogatást kapunk. Természetesen elsősorban családtagjainktól, de sok kedves barát, ismerős, szomszéd segíti ezt a kiszolgáltatott helyzetet. Nagyon jó érzés, hogy olyanok is segítő kezet adnak, akiket egyáltalán nem ismerünk. Mivel az otthonunkat nem hagyhatjuk el, ezért sok mindenben rájuk vagyunk hagyatkozva.

Hogyan éled, élitek meg ezt az egészet?

Családi szinten próbáljuk jókedvűen és hasznosan eltölteni napjainkat és elfogadni ezt a “nem mindennapos” helyzetet. Azonban mindez attól is függ, hogy éppen milyen a fizikai állapotom, hiszen minden szülő aggódik beteg gyermekéért.

A környezetedben vannak olyanok, akiken mutatkozik bármilyen tünet, vagy tünetmentesek?

Az öcsém náthás tüneteket produkált, ezért tesztelték. Szerencsére már a negatív eredménye is megérkezett. A szüleim tesztelése folyamatban van, de ők pillanatnyilag teljesen tünetmentesek. Néhány közeli barátom szintén tesztelésre került, akik eredménye egyelőre negatív.

Mielőbbi gyógyulást kívánunk Mildának!

Berkecz Mónika
Kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS