Egy online közvélemény-kutatás szerint Izsák lakóinak egybehangzó többsége a munkahelyteremtésben látja a kisváros vezetésének legfőbb feladatát. Ennek ellenére a helyi lakosok azon vitatkoznak a közösségi médiában, hogy van-e már a településnek ipari parkja vagy sem. Kopogtató befektető azonban már van.

Izsákon ugyan alacsony a munkanélküliség, azonban a kisvárosban mégis kevés a helyi munkahely: a település lakóinak nagy része Kecskemétre vagy Kiskőrösre jár dolgozni. Ezen szeretnének sokan változtatni.

-Hirdetés-

Mondok József, a város korábbi polgármestere, a mostani időközi önkormányzati választás egyik polgármester-jelölte a közösségi médiában beszélt arról, hogy ipari parki formában hozna létre a városban új munkahelyeket. Matthias Rupert Schlamminger német vállalkozó 5 millió euró összegben kíván Izsákon beruházást megvalósítani: egy nagy gépjármű elosztó központot tervez, amely 50-60 izsáki munkahely teremtésével járna. 

Mindez nem újkeletű gondolat: a zöldmezős beruházás tervéről még Mondok József polgármestersége idején, 2018-ban egyeztetett először a vállalkozó és az akkori városvezetés. Az elképzelés szerint a tervezett logisztikai központ szervesen kapcsolódna a jelenleg használaton kívüli vasúthoz is, a vonal felújítását követően annak ipari hasznosításával.

Mondok József munkahelyteremtő javaslatát egyesek azonban mégis megkritizálták: a közösségi médiában többen kétségbe vonták egyrészt az izsáki ipari park létét, de egy ipari terület szükségességét is, mondván, Izsák mezőgazdasági város. Az NKM (korábban Démász) áramhálózati létesítménye már az izsáki ipari park, helyi ipari terület részére készült.

Varga István, az időközi önkormányzati választás ellenzéki polgármester-jelöltje a közösségi médiában megjelent egyik bejegyzését szintén az ipari parknak szentelte: „Az egyik kérdés, ami az utcafórumon elhangzott, hogy miért támadom a tervezett logisztikai projektet, ami 50-60 munkahelyet teremtene, ha közben azt állítom, a munkahelyteremtés mellett vagyok?” Varga István később kifejti, hogy ugyan maga is támogatja a beruházás megvalósulását, azonban erre a jelen gazdasági körülmények között nem lát nagy esélyt. Majd ő is beleállt az ipari park fogalmi vitájába, amikor arról értekezett, hogy Izsákon csak ipari tevékenységre kijelölt területek vannak, ipari park nincs.

2020 őszén Izsákon azon vitázik a helyi közbeszéd, hogy pontosan hogyan hívják a város ipari területét, miközben egy 5 millió eurós tervezett beruházás kopogtat a város ablakán. Mindezt a befektető továbbra is fenntartja a Mondok Józseffel való egyeztetése alapján. Amennyiben az időközi választáson Varga István kerekedik felül, és továbbra is fenntartja, hogy nincs kézzel fogható közelségben a logisztikai beruházás megvalósítása, adja át a lehetőséget a környező településeknek: Kiskőrösnek, Orgoványnak vagy Fülöpszállásnak. Ott biztosan örülni fognak az új zöldmezős beruházásnak mind a településvezetők, mind a helyi lakosság. 

K.T. 

MEGOSZTÁS