Az EFOP-1.5.3-16—2017-00102 azonosítószámú pályázat keretében Soltvadkert Egyesített Szociális Intézmény, mint konzorciumi partner Család-és Gyermekjóléti Szolgálata munkatársat keres családsegítői munkakörbe 2020 október 1 napjával. A pályázók jelentkezését 2020. szeptember 25-ig várják telefonon (78/480-228), e-mailben (szocint@soltvadkert.hu), vagy személyesen (6230 Soltvadkert, Szentháromság u. 1.).

-Hirdetés-

A meghirdetett munkakör kapcsán dr. Lacziné Ritter Andrea intézményvezetővel beszélgettem a konzorciumi együttműködésről, a sikeres pályázatról.

Hogyan jött létre ez a konzorciumi együttműködés? Mikor került aláírásra a megállapodás?

2017-ben írták ki a „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című pályázati felhívást, amire konzorciumi partnerekkel pályáztunk. Kiskőrös volt a konzorciumvezető és végül úgy alakult, hogy összesen 7 partner vesz részt a pályázatban. Nekünk az utolsó ütemben sikerült bekapcsolódnunk, aminek azért vannak előnyei is, hiszen nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek a projektet megvalósító települések, akik közül néhánnyal már fel is vettük a kapcsolatot, hogy gyakorlati tanácsokhoz juthassunk.

Hatalmas álmunk vált valóra, amikor 2020 májusában aláírtuk a konzorciumi együttműködési megállapodást, amely szerint 5 település, 7 konzorciumi partner 2,5 év alatt olyan programokat, klubfoglalkozásokat, képzéseket valósíthat meg, melyhez 500 millió forint teljes támogatottságot biztosít a pályázat és mindehhez még önerőre sincs szükség.

A pályázat konzorciumi partnerei: Kiskőrös Város Önkormányzata, Akasztó, Csengőd és Tázlár Község Önkormányzata, valamint Kiskőrösön az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény, valamint Soltvadkerten az Egyesített Szociális Intézmény.

Melyek a projekt kiemelt céljai, támogatott területei?

Maga a pályázat nagyon sokrétű, minden lakosra kiterjeszthető, hiszen több területet ölel fel. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a pályázati kiírás alapján sikerült egy olyan szakmai tartalmat összeállítanunk, melynek köszönhetően a települések időskorú lakossága óvodások, iskolások, a hátrányos helyzetű családok, az önkormányzat intézményeiben dolgozók, illetve a település nagyrendezvényei során a település teljes lakossága érintett lesz a pályázatban.

A programok, rendezvények vonatkozásában minden településen lesz majd időseket érintő nótaest, idősek napja. Lesznek táncos klubfoglalkozások óvodásoknak, iskolásoknak, kicsiknek baba-mama klubok és egészséges életmódra fókuszálva települési futás, óvodai, iskolai egészségnapok. 

A rendezvényeken, programokon túl az önkormányzat intézményeiben, elsősorban a szociális intézményekben lehetőségünk lesz létszámbővítésre, szakmai képzésekre is. Ez nagyon jó hír, mert mind az 5 település számos munkaerőhiányból fakadó problémával küzd. Emellett különböző képzési lehetőségeket is biztosít a pályázat, mely teljes mértékben a humánszférára és a lakosságra épít.

Nagyon fontos eleme még a projektnek a közösség megtartása, az önkéntesek szervezése is, ezért a pályázatba elsősorban olyan programelemeket írtunk bele, amiről már tudtuk, hogy jó gyakorlatokkal rendelkeznek. Szeretnénk a pályázatban résztvevő települések egyesületeire és azok jó tapasztalataira is építeni. A pályázat nagy előnye, ami egyben nehézség is, hogy emberekkel dolgozunk majd folyamatosan.

Minden településen, minden önkormányzat vonatkozásában elmondhatjuk, hogy a támogatás lehetővé teszi a közösségi programok megvalósításához szükséges eszközök: sátrak, sörasztalok és padok, illetve sok más eszköz beszerzését is. Mindemellett minden településen lesznek felújítási munkálatok is a projekt tartalmához kapcsolódó épületekben.

Kutyifa Icu  

MEGOSZTÁS