Idén a megszokottól eltérő időpontban rendezték meg városunkban a VIII. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozót.

-Hirdetés-

Pünkösd helyett, a pandémiás helyzet miatt a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör újraszervezésében szeptember 25-27-ei hétvégére tolódott az esemény. Már nagy lelkesedéssel várta minden Dutra rajongó, hiszen idén, az ismert okok miatt, szinte minden traktoros rendezvény- összejövetel elmaradt.

Pénteken 14-órától várták a szervezők a kiállításon résztvevő vendégeket a Dutra bázisra, amely az Erdőtelki úton, a Thermál Étteremmel szemben található. Idén ugyanis ez a helyszín adott otthont a találkozó első két napjának.

A helyi kiállító Dutra és veterán munkagép tulajdonosokhoz a környező településekről és távolabbról is csatlakoztak.

Volt, aki „lábon” hozta el büszkeségét, míg mások a távolság miatt teherautón vagy tréleren szállították ide. Jó néhány gépész, rajongó és család is szemügyre vette már pénteken a jelen lévő darabokat. Izgatott sürgés-forgásban telt az első nap, utolsó simítások, a gépek frissen mosva várták a csodáló tekinteteket.

Szombaton 7:30-kor a veterán munkagép tulajdonosoknak regisztrációval indult a nap, ahol egy több tárgyból összeállított ajándékcsomagot kaptak emlékül a Kiskőrösi Dutra Baráti Körtől. 10 órakor kezdődött a hivatalos megnyitó, ahol Domonyi László, Kiskőrös Város Polgármestere köszöntötte az összegyűlteket és kifejezte háláját és jó érzéseit a Dutra Baráti Kör felé, miszerint ebben a rendkívüli helyzetben is összetartanak és erőt, energiát nem kímélve újra megszervezték ezt a találkozót.

Ezután Font Sándor országgyűlési képviselő tartott beszédet, amiből megismerhettük a méltán világhírű magyar gyártmányú legendás mezőgazdasági vontató, a „Dutra” (“dumper” és a magyar “traktor”) történetét, jellegzetességeit, amihez saját tapasztalataiból is idézett fel emlékezetes pillanatokat.

Majd Nyárádi Attila, az Országos Dutra Klub elnöke vette át a szót. Először köszönetet nyilvánított Domonyi Lászlónak és Kiskőrös városának, hogy teljes mellszélességgel állnak a Dutrások, veterán munkagépek baráti csoportja mögé. Kiemelte a jövő fontosságát, az örömét az ifjú utódokat látva mind a helyszínen, mind általánosan az érintett szakmákat tekintve. Egy szívhez szóló megállapítást tett az eseményt körüllengő érzésről, amit minden jelen lévő érezhetett egész hétvégén.

A levegőben a vas, az olaj szaga és az elégetett üzemanyag füstje mellett a barátság, amit oly erősen érezni lehetett.

Végül Nagy Vilmos, tiszteletbeli elnök is szólt pár kedves szót. A megnyitó után lehetősége volt a közönségnek csillapítani az éhségét és oltani a szomját az állandó büfékben. Egész nap a Baráti Kör Ikarus 256 nosztalgia járatával lehetett utazni egy városnézés keretein belül.   

A díszes felvonulásra 14 órakor került sor a város több utcáját érintve. 76 veterán munkagépet csodálhatott és hallhatott meg a nagyérdemű. A három nap alatt többek között Csólyospálosról, Zalaegerszegről, Vácrátótról, Szikszóról, Ceglédről és még Egerből is érkeztek bemutató darabok. Voltak köztük olyanok, amiket a mai napig használnak mezőgazdasági munkálatokban, de többségük már csak kiállításokon, találkozókon szerepel.

A reggeli eső áztatta, hűvös időjárást szerencsére felcserélte a kellemesebb, naposabb meleg, ami több száz embert kicsalogatott a helyszínre.
18 órakor a Szivárvány Néptáncegyüttes műsorát élvezhette a közönség, végezetül egy vidám hangulatú össztáncra invitálták a tánccsoport tagjai a jelenlévőket.

Vasárnap az előző évekhez hasonlóan a Bor Vendégháznál, Erdőtelken folytatódtak a színes programok. Az előrejelzéseket meghazudtolva az égiek is a szervezők mellé álltak, hiszen ennél szebb, naposabb időt nem is lehetett volna kívánni.
Egy meglepetés műsorral indult az izgalmakban bővelkedő nap.

A Kiskőrösi Dutra Baráti Kör hat traktorral egy karusszelt (táncot) adott elő zenei aláfestéssel.

Nagyon látványos és szemet gyönyörködtető mutatványnak lehetett tanúja a közönség. Ezt a szántás és művelés bemutató követte. Nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalok, a gyerekek is érdeklődve figyelték a gépeket munka közben. A kis és nagy traktorhúzó versenyek szép számú látogatót vonzottak ki a helyszínre.

A vas-vas elleni harcokban a sofőrök az egykori munkagépeket nem kímélve padlógázzal feszültek egymásnak az emberek nagy örömére. Nemcsak Kiskőrösről és a környező településekről, hanem Paksról, Békésről és még Farkasfáról is elutaztak a találkozóra a Dutra szerelmesei.

Természetesen ezen a napon is várták a kiállított traktorok, mellékprogramok, „próbajáratok”, mint a Csepel 566 az érdeklődőket. A kisebbek örömére légvár, traktoroztatás, vattacukor, csoki-habos waffel is volt. A büfében kolbászt, hot-dogot, és lángost is lehetett fogyasztani. A Bor-Vendégház birkapörköltet és babgulyást kínált az élő zene mellett.

A rajongóknak egész hétvégén lehetőségük volt Dutrás baseball sapkák és „VIII. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó” póló és emléktárgyak megvásárlására. Különleges látványban gyönyörködhetett az, aki élve a lehetőséggel, 20 méter magasba merészkedett a daruval. Így egyedülálló fotók és videók készülhettek.

A három napos találkozót, mint egy keretbe foglalva, a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör elismételt karusszeljével zárták, így azok is láthatták ezt a káprázatos mutatványt, akik reggel lemaradtak róla.  

Köszönjük ezt a rendkívüli hétvégét a Kiskőrösi Dutra Baráti Körnek. Kívánjuk, hogy a hagyományhoz híven jövőre ismét találkozzunk, hiszen ha pünkösd, akkor Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó!

-Weigand-Kiss Betti-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (140 db kép)
MEGOSZTÁS