2020. szeptember 30-án megtartotta soron következő ülését a soltvadkerti képviselő-testület. A 14 pontból álló napirend között megtalálható volt az általános iskolás kiválóságoknak ünnepélyes köszöntése, a Soltvadkerti Óvodák és Bölcsőde 2019. évre szóló beszámolója, valamint a Vadkerti-tóra vezető fasor rendezése is.

2018-ban fogalmazódott meg az a javaslat, miszerint a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai által a korábbi években elért kimagasló tanulmányi, művészeti és sporteredményeket a Képviselő-testület ünnepélyes formában ismerje el. 

Dr. Pozsgai Boglárka köszöntötte az „általános iskolás kiválóságokat”
-Hirdetés-

„Kedves Gyerekek!

Immáron 3 éve, hogy hagyományt teremtettünk és elismerjük a

Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

diákjai által a korábbi években elért kimagasló tanulmányi, művészeti és sporteredményeket.

Sajnos ebben az évben személyesen nem tudtok jelen lenni ezen a jeles eseményen, a mindannyiunk által ismert Covid-19 járvány miatt. Szerettük volna látni csillogó szemeteket és azt a büszkeséget, amellyel az oklevelet és az ahhoz tartozó ajándékcsomagot átveszitek, de reméljük, hogy alkalmatok lesz rá, hogy megnézzétek ezt a közvetítést.

Gratulálunk nektek és felkészítő tanáraitoknak és reméljük, hogy jövő évben személyesen tudjuk át adni az elismeréseket és kívánjuk, hogy a jövőben is hasonló eredményeket érjetek el és várunk benneteket jövőre itt és reméljük, hogy már személyesen.”

– köszöntötte a tanulókat Dr. Pozsgai Boglárka képviselő. 

 
Kapcsolódó cikk
Önkormányzati elismerés az „általános iskolai kiválóságoknak”
Önkormányzati elismerés az „általános iskolai kiválóságoknak”
2018-ban fogalmazódott meg az a javaslat, miszerint a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai által a...
 

Soltvadkert Város vezetése fontos feladatnak tartja a hátrányos helyzetben lévő, szociálisan rászoruló, felsőoktatásban résztvevő fiatalok támogatását, ezért úgy döntött a testület, hogy csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása. Temerini Ferenc, Soltvadkert Város polgármestere elmondta, hogy a program 2 részből áll: az egyik az állami támogatásból, a másik az önkormányzati támogatásról szól. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is e célra 2.000.000 forint elkülönítését szavazta meg a testület.

Ezt követően megtárgyalták azt az előterjesztést, ami a soltvadkerti településrendezési tervet alapvetően átdolgozza. Dr. Viszkók Zoltán jegyző arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az előterjesztés foglalkozott többek között az üdülőterülettel, a Vadkerti-tó felé vezető úttal, a jelenleg lakóövezetként és jövőbeni lakóövezetként nyilvántartott területekkel, illetve a város gazdasági területeivel is.

Zsikla Győző képviselő szerint ez egy fontos döntés volt, mivel ezen múlott, hogy milyen irányba indul el Soltvadkert, hiszen ezek a szabályok határozzák meg, hogy mit és hova lehet építeni a jövőben.

Tovább színesítette a napirendet a Soltvadkerti Óvodák és Bölcsődének 2019-es évről szóló  a beszámolója. Dr. Pozsgai Boglárka elmondta, hogy ismételten tartalmas beszámolót nyújtott be az igazgatónő, ami érintette már a koronavírus-járvánnyal terhelt tavaszi időszakot is. Az Arany János utcai óvodában 5, míg a Bocskai utcai óvodában 4 csoport volt, ez gyermekszámban 220 főt jelent, valamint a bölcsőde 36 fős létszámmal működött az elmúlt nevelési évben. A járvány ellenére zökkenőmentesen tudtak működni, amihez pénzügyi fedezete is megvolt az intézménynek. A gyerekek jól felszerelt, esztétikus óvodában töltik a mindennapokat. A beszámolóból kiderült, hogy a vállalkozói támogatásoknak köszönhetően évről-évre egyre több játékot tudnak vásárolni mind az óvodákba, mind a bölcsődébe. Az elmúlt év szakmailag tartalmas és mozgalmas volt, tette hozzá Pozsgai Boglárka.

Zsikla Tamás, a Pénzügyi Bizottság elnöke gazdasági oldalról vizsgálta meg a beszámolót, mely kapcsán leszögezte: a koronavírus nem befolyásolta érdemben az óvoda működését, semmilyen hátrány nem érte az óvodát e tekintetben. A tájékoztatóval kapcsolatban hozzátette: arányában nagyon kevés az a gyermek, aki térítéssel veszi igénybe az óvodai étkeztetést, viszont az intézménynek nincs mérlegelési joga. A képviselő elmondta, hogy tervszerű munka mentén működik az intézmény és nagyon jó közösség dolgozik ott.

Megtárgyalták és elfogadták az önkormányzat 2020-as költségvetésének első félévéről szóló tájékoztatást is. Fontos leszögezni, hogy ezt az aspektust jogszabály külön nem írja elő, viszont ebben a különösen bizonytalan gazdasági környezetben hasznos, hogy félévkor lássuk, hogyan is alakulnak a város bevételei és kiadásai, tájékoztatott Temerini Ferenc.

Megvitatták a Vadkerti-tóra vezető fasor rendezésével kapcsolatos előterjesztést is, melynek tárgya a kerékpárút és az úttest közötti platánsor volt.

„Most jutottunk el odáig, hogy ezek a fák nagyon veszélyeztetik a villamosvezeték épségét. Különösen azon a szakaszon, ahol a villanyvezeték nem szigetelt. A belógó faágak folyamatos zárlatokat és áramkieséseket okoznak, tehát halaszthatatlan ennek az állapotnak az orvoslása. A legegyszerűbb megoldást, amit gyakorlatilag az áramszolgáltató az önkormányzat hozzájárulása nélkül végez, az a szóban forgó fák lenyírása. Ez egy nagyon csúnya megoldás, ezért más megoldásokat kerestünk, amelyhez az árajánlatokat megkaptuk” – tájékoztatott a polgármester.

Az árajánlatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy ezek a megoldások indokolatlanul nagyon drágák, tette hozzá Zsikla Győző. A legolcsóbb megoldás lenne a szigetelt kábel, de ez is 10 millió forint, így igazán jó megoldást nem talált az önkormányzat.

Következő testületi ülést várhatóan 2020. október 28-án tartják meg. 

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS